Delo (Slovenia)

Termit zdaj razjezil še občinske svetnike

V družbi obžalujejo protestno izjavo članov občinskega sveta, saj da imajo vsa potrebna dovoljenja vodarjev

- Bojan Rajšek

Ker je po naročilu družbe Termit po okoliških zemljiščih ljubljansk­i geološki zavod izvajal vrtine, so njihovo početje tokrat moravški občinski svetniki pospremili s protestno izjavo. Dela naj bi več mesecev potekala brez ustrezne dokumentac­ije, dovoljenj in soglasij. V moravškem Termitu vse obtožbe zavračajo, češ da jih izvajajo v skladu s predpisi in izdanimi dovoljenji. Z direkcije za vode pa so sporočili, da niso izdali nobenega dovoljenja.

Tokrat so se protestom moravškega župana Milana Balažica zoper domnevno nezakonito delovanje družbe Termit pridružili tudi člani občinskega sveta. Izvoljene predstavni­ke občine pod Limbarsko goro vse skupaj spominja na divji zahod. Po njihovem naj bi se Termit s tiho podporo pristojnih državnih organov obnašal, kot da je lastnik celotne Moravške doline, zato lahko počne, kar se mu zahoče. »Od pristojnih državnih organov zahtevamo, da zaustavijo to novo Termitovo kršenje zakonodaje. Brez soglasja vrtanja ne sme biti,« so med drugim zapisali občinski svetniki v protestni izjavi.

Omejiti nameravajo pridobival­ni prostor

Svetniki namreč ugotavljaj­o, da se nekatera vrtanja dogajajo zunaj obstoječeg­a pridobival­nega prostora. Po njihovi oceni tudi do 30 metrov zunaj območja pridobivan­ja mineralnih surovin in na kmetijskem zemljišču, ki je namenjeno samo pridelavi kmetijskih kultur. Prepričani so, da je vrtanje uvod v izvedbo Termitovih načrtov, po katerih nameravajo odkopati celotno vznožje turistično-romarskega bisera Limbarske gore, vse naokrog znamenite cerkvice Žalostne Matere božje na Hribcih. Od Mošenika naj bi se širili naprej proti Pečam, s tem pa naj bi še bolj uničili zaščiteno območje Nature 2000. Občinski svetniki ne bodo privolili v uničenje Moravške doline, v zastrupite­v naravnih virov. To so tudi razlogi, da so sprožili postopke, s čimer nameravajo omejiti pridobival­ne prostore, ki sicer zajemajo ves osrednji del moravške občine.

Na vprašanje, kateri so ti postopki, je župan Balažic odgovoril, da poteka sprejemanj­e občinskega prostorske­ga načrta (OPN), s katerim nameravajo izločiti večino parcel (pridobival­nih prostorov), ki so bile s prejšnjim občinskim prostorski­m aktom iz leta 2015 »s prevaro občinskih svetnikov vnesene v OPN«. Te parcele zdaj zajemajo ves osrednji del Moravške doline. »Zdaj mi svetniki, ki so takrat (leta 2015, op. a.) dvignili roke za OPN, pravijo, da so jih žejne peljali čez vodo. Mi bomo omejili pridobival­no območje družbe Termit, kar se bo zgodilo prihodnje leto.« Tako Balažic napoveduje črn scenarij za predeloval­ce kremenoveg­a peska.

Termit brez soglasij direkcije

Alenka Pavlin, svetovalka podjetja Termit, je glede očitkov o nezakoniti­h vrtinah zapisala, da so vse izvedene znotraj njihovega pridobival­nega prostora ter po predhodnem pisnem soglasju z lastniki zemljišč. Premer raziskoval­ne vrtine pa da je 25 centimetro­v in da se vse vrtine po pridobitvi vzorcev sanira. Lastniki zemljišč na izvedbo vrtin niso imeli pripomb, Termit je za njihovo izdelavo pridobil vodno soglasje in dovoljenje za raziskavo podzemnih voda. Obe dovoljenji je izdala direkcija za vode, je sporočila Pavlinova. Na podlagi soglasij v Termitu tudi odločno zavračajo vse županove obtožbe in hkrati obžalujejo, da je županu Balažicu uspelo prepričati nekaj svetnikov, da so sprejeli protestno izjavo, s čimer naj bi se prvi mož občine izognil »individual­ni odgovornos­ti za svoje lažne obtožbe«. Po naših informacij­ah naj bi Termit zoper Balažica vložil že štirinajst tožb.

Z direkcije za vode pa so odgovorili: »Edino dovoljenje za raziskavo podzemnih voda, ki je bilo izdano družbi Termit, je iz leta 2015 in se nanaša na vrtino T-1/14 na parcelni številki 44/2, katastrska občina Drtija. Za isto vrtino ima družba pridobljen­o vodno dovoljenje za neposredno rabo vode za tehnološke namene z veljavnost­jo do 31. julija 2045. Prav tako za družbo Termit nimamo v reševanju nobenega zahtevka za pridobitev dovoljenja za raziskavo podzemnih voda.«

• Občinski svetniki opozarjajo na novo Termitovo kršenje zakonodaje.

• V Moravčah snujejo spremembo občinskega prostorske­ga načrta.

• Vodarji edino dovoljenje za raziskavo podzemnih voda Termitu izdali leta 2015.

 ?? ?? Na območja, kjer družba Termit pridobiva kremenčev pesek, je mimoidočim vstop prepovedan.
Na območja, kjer družba Termit pridobiva kremenčev pesek, je mimoidočim vstop prepovedan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia