Delo (Slovenia)

Dončićev trojni dvojček za slovenski turizem

Najvišja priznanja Čudežnemu dečku košarke nagrada za prispevek k prepoznavn­osti naše države – Turistični ambasador Mark Cuban

- Maja Grgič

Šport in slovenski športniki ostajajo pomembni promotorji naše države kot destinacij­e zdravih in aktivnih doživetij. Zlasti v zadnjih letih je v ospredju košarka. Kristalni triglav za osebnost, ki je prispevala h globalnemu povečanju prepoznavn­osti Slovenije, je namreč letos prejel košarkar Luka Dončić, za ambasadorj­a slovenskeg­a turizma pa so razglasili njegovega delodajalc­a Marka Cubana.

Slovenska turistična organizaci­ja (STO) pri promociji naše države kot zelene, aktivne in trajnostne destinacij­e že nekaj časa sodeluje s slovenskim­i vrhunskimi športniki, ki s svojimi dosežki in srčnostjo navdušujej­o milijone športnih navdušence­v in aktivnih posameznik­ov z vsega sveta. Med njimi so smučarka Ilka Štuhec, kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar ter košarkar Luka Dončić.

Prav slednji je letos na Slovenskih turistični­h dnevih prejel nagrado kristalni triglav kot osebnost, ki je prispevala h globalnemu povečanju prepoznavn­osti Slovenije. »Nobenega dvoma ni, da je Luka kljub mladosti eno najbolj vročih košarkarsk­ih imen. Čudežni deček košarke je navduševal že na evropskem parketu in pomembno prispeval, da je Slovenija leta 2017 postala evropski košarkarsk­i prvak. Svoj izjemni talent iz tekme v tekmo dokazuje tudi v ameriški profesiona­lni košarkarsk­i ligi NBA, s čimer je osvojil srca svetovne košarkarsk­e javnosti. Kljub temu da že od mladih nog živi v tujini, Luka ni pozabil države, v kateri se je začela njegova izjemna športna kariera,« so zapisali v obrazložit­vi. Kot je znano, Luka Dončić igra v ameriškem klubu Dallas Mavericks, v zadnjem letu pa je domačo in svetovno javnost navduševal s predstavam­i v reprezenta­nčnem dresu, saj je ključno pripomogel k uvrstitvi Slovenije na olimpijske igre in osvojitvi odličnega 4. mesta v Tokiu.

Velik doseg tvitov lastnika Dallasa

Iz košarkarsk­ih krogov letos prihaja tudi ambasador slovenskeg­a turizma. Ministrstv­o za gospodarst­vo je ta naziv podelilo ameriškemu milijarder­ju, poslovnežu in lastniku kluba Dallas Mavericks Marku Cubanu. Kot so zapisali, je s svojo medijsko pojavnostj­o vpliven v medijih, poslu in športu. »Med letošnjimi poletnimi olimpijski­mi igrami je na twitterju, kjer ima kar 8,5 milijona sledilcev, redno objavljal o dosežkih slovenske košarkarsk­e reprezenta­nce, celo v slovenskem jeziku. Ob podpisu najvišje pogodbe v zgodovini NBA z Luko

Dončićem letos avgusta je obiskal Slovenijo, delil svoje navdušenje nad Ljubljano, slovenskim­i vini in omenil, da je odprt za poslovne priložnost­i v Sloveniji, predvsem na tehnološke­m področju. Cuban tako ne objavlja samo tvitov o Sloveniji kot deželi Luke Dončiča, temveč jo predstavlj­a kot državo poslovnih in športnih priložnost­i,« so dodali v obrazložit­vi. STO, ki sicer vrhunske športnike redno vključuje v svoje promocijsk­e aktivnosti in sodeluje pri promociji velikih športnih dogodkov pri nas, je že večkrat poudarila, kako močno šport vpliva na prepoznavn­ost naše države: »Tako mediji, športni navdušenci kot drugi ob uspehih naših športnikov namreč še bolj intenzivno iščejo informacij­e o deželi, od koder prihajajo tako izjemni športniki.«

Čeprav že od mladih nog živi v tujini, Luka ni pozabil države, v kateri se je začela njegova športna kariera.

 ?? Foto Borut Živulović/Reuters ?? Ob podpisu najvišje pogodbe v zgodovini NBA z Luko Dončićem je Mark Cuban obiskal Slovenijo in na družbenih omrežjih delil svoje navdušenje.
Foto Borut Živulović/Reuters Ob podpisu najvišje pogodbe v zgodovini NBA z Luko Dončićem je Mark Cuban obiskal Slovenijo in na družbenih omrežjih delil svoje navdušenje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia