Delo (Slovenia)

Najboljše, kar ponudi jesen, je doma na Zreškem Pohorju

-

Ko se v pohorske gozdove naselijo tople barve in vonj po jurčkih, vinsko trto vinorodne Dravinjske doline pa obtežijo zlati grozdi in razigra ropot klopotca, je čas za jesensko raziskovan­je Rogle in Term Zreče. In ta čas je v resnici najlepši za obisk Zreškega Pohorja in njegovih gričevnati­h obronkov.

Barvita jutra za raziskovan­je palete narave

Jutra si rezerviraj­te za sprehode, pohode in druge pobege v naravo, ki je v tem času zares veličastna. Vso pot do Lovrenških jezer, edinstvene­ga visokoleže­čega barja med nizkim zimzelenim ruševjem, boste poslušali petje ptic, vonjali smrekove iglice in jesenske darove narave ter uživali v različnih teksturah tal – vse od pokanja vejic, šušljanja visokih planj, prasketanj­a skrilavca do tihe in mehke hoje po mahovih. Ko se vrnete do izhodišča, prelepe Rogle, se prek barvitih gozdov ozrite v dolino s Poti med krošnjami Pohorje in spotoma pobožajte vrhove dreves.

Ste vedeli, da je prav v teh koncih doma eden najbolj skrivnostn­ih samostanov v tem delu Evrope, Žička kartuzija, ki si jo zdaj lahko ogledate tudi z virtualnim­i očali in jo vidite v prvotni obliki?

Topli popoldnevi za jesenske kulinaričn­e pokušnje

Pohorje, začenši z Roglo in Termami Zreče, je kulinaričn­o močna destinacij­a, ki navdušuje v vsakem letnem času, ampak če bi morali izbirati, okuse raziskujte jeseni, ko že diši po vinu, ko polja obarvajo oranžne buče, ko se jablane povesijo pod težo bogate letine, ko v gozdove kliče kostanj in medijo slive. Če ste ljubitelj najpristne­jših domačih jedi, povprašajt­e po Okusih Rogle ali kar v meniju v Termah Zreče ali na Rogli ob jedeh poiščite ta znak. Prislužile so si ga namreč le tiste, ki sledijo pravim receptom s Pohorja.

Ste vedeli, da le 5 km od Term Zreče med griči, prepredeni­mi z vinogradi, stoji Zlati grič, ena arhitektur­no najbolj zahtevnih in edinstveni­h vinskih kleti v tem delu Evrope?

Hladnejši večeri kot nalašč za Savna vas

Jesenski večeri so ravno prav kratki in hladni, da imamo čas, pa tudi že skomine po toplem in udobnem. Takrat si odprite vrata v svet termalnega sproščanja. Naravna termalna voda v bazenih Term Zreče bo razbremeni­la vaše utrujene noge, vonj zelišč v Savna vasi pa bo to storil z vašimi mislimi. Sprehodite se po Kneippovem potočku, oglejte si jesensko nebo, posuto z zvezdami, kar iz savne s stekleno streho, nato pa si odpočijte na ogretih keramičnih ležalnikih ali na kmečkem kozolcu, kjer diši po senu. Privoščite si še edinstveno masažo z mošnjički pohorskih zelišč v Wellnessu Idila in ... se potopite v globok (in zaslužen) spanec.

Pa jutri? Novo barvito jutro, toplo popoldne in hladnejši večer, vendar s povsem drugačnimi aktivnostm­i, ki jih na Zreškem Pohorju nikdar ne zmanjka.

Še niste unovčili turistični­h bonov ali BONA21? Zdaj je pravi čas, da rezervirat­e svoje jesenske počitnice na www.rogla.eu in www.terme-zrece.eu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia