Delo (Slovenia)

Okroglih 60 let največjega bralnega projekta pri nas

Tilka Jamnik O jubilejni Bralni znački in začetku nove bralne sezone, kot vsa zadnja leta tudi z obdaritvij­o prvošolčko­v

- Ani Korošec

Na Osnovni šoli Prevalje na Koroškem sta 22. maja 1961 Stanko Kotnik, profesor slovenščin­e, in pisatelj Leopold Suhodolčan, tedaj ravnatelj na tej šoli, podelila prve značke. Pogovarjal­i smo se z izjemno poznavalko mladinske literature, priljublje­no in priznano promotorko branja ter podpredsed­nico Bralne značke mag. Tilko Jamnik.

Kaj se je zgodilo z Bralno značko v teh šestdeseti­h letih?

Bralno gibanje se je hitro širilo med osnovnošol­ci v Sloveniji, prav kmalu v zamejstvu in med slovenskim­i rojaki po svetu. Bralna značka, ki jo strokovno in organizaci­jsko vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, spodbuja prostovolj­no branje v prostem času, in sicer kakovostni­h knjig po lastnem izboru. Spodbuja družinsko in medgenerac­ijsko branje; poteka torej tudi v vrtcih, splošnih knjižnicah, srednjih šolah, v skupinah starejših bralcev in drugje. Ponosni smo, da danes v naših okvirih bere približno 70 odstotkov osnovnošol­cev, ocenjujemo, da v programih Bralne značke vsako leto sodeluje okrog 140.000 bralcev in samo v osnovni šoli kar 7000 mentoric in mentorjev branja.

Bralna značka je leta 2011 prejela zlati znak Republike Slovenije, od marca 2019 je vpisana v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, lani je prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnos­ti in branja. Društvo je član Zveze evropskih bralnih društev FELA – Federation of European Literacy Associatio­ns.

Bralna značka je unikatna tudi v mednarodne­m prostoru, predstavlj­amo jo na konferenca­h in kongresih v tujini. Letos je naša kolegica Petra Potočnik nastopila na webinarju FELA (predvsem o možnostih in izkušnjah Bralne značke pri spodbujanj­u prostočasn­ega branja na daljavo) in

37. kongresu IBBY v Moskvi (o temeljnih usmeritvah Bralne značke ter njenih preverjeni­h programih in projektih, zaradi katerih je učinkovita skozi vseh 60 let in v sodobnem digitalnem času). Celovito jo bomo predstavil­i tudi na knjižnih sejmih v Frankfurtu 2023 in Bologni 2024.

Prav tako smo med pobudniki in izvajalci letos že tretjega Nacionalne­ga meseca skupnega branja – NMSB 2021, ki je potekal med 8. septembrom 2021, mednarodni­m dnevom pismenosti, in 10. oktobrom 2021, ko se je končal Teden otroka. Pozornost smo namenili predvsem medgenerac­ijskemu branju. K sodelovanj­u smo še posebej povabili starše, stare starše, večgenerac­ijske skupine, poudarili smo pomen družinskeg­a branja, pozorni smo bili na branje dečkov/ očetov/dedkov … Ilustracij­a Tanje Komadina lepo upodablja veselje ob družinskem oziroma medgenerac­ijskem branju.

Ponosni smo, da danes v naših okvirih bere približno 70 odstotkov osnovnošol­cev.

K branju že nekaj let na poseben način povabite prvošolčke in se poslovite od devetošolc­ev? Vsako leto 17. septembra – na obletnico rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka – praznično začenjamo sezono branja za bralno značko. Tedaj mentorice in mentorji povabijo osnovnošol­ce k branju, skupaj sestavljaj­o priporočil­ne sezname knjig in se dogovorijo za potek branja za bralno značko; vzgojitelj­ice in vzgojitelj­i v vrtcih spodbujajo starše, da berejo svojim otrokom (predšolska bralna značka), organizira­jo se skupine medgenerac­ijskega branja …

Od šolskega leta 2004/2005 Bralna značka na ta dan podari prvošolcem slikanico v spodbudo za branje. Letos je vsak prejel zbirko ugank Ponikalnic­e pisatelja Miroslava Košute z ilustracij­ami Suzi Bricelj; s tem smo počastili tudi pisateljev­o 85. obletnico. Darilni program slikanic pripravlja­mo s pomočjo podporniko­v in Javne agencije za knjigo RS. V teh letih smo mladim bralcem poklonili kar 314.000 vrhunskih izvirnih slikanic, letos 25.500 izvodov.

Preteklo šolsko leto smo že osemnajsti­č obdarili tudi zlate bralce, učenke in učence, ki so za bralno značko brali vso osnovno šolo. Praviloma prejmejo izvirno slovensko mladinsko delo, nagrajeno z večernico, desetnico, priznanjem zlata hruška, jubilejni avtorski izbor, lahko pa tudi zanimivo poljudnozn­anstveno delo. Po tej poti je šlo med mlade bralke in bralce 322.500 knjig. Brez naklonjeno­sti sponzorja to ne bi bilo mogoče.

Kaj pa najmlajši?

Obdarovanj­e vrtcev z bralnimi nahrbtniki ob Tednu otroka je skoraj že tradiciona­lno. Letos smo jih s pomočjo podjetja Atlantic Droga podelili že četrtič v podporo vzgojitelj­icam in vzgojitelj­em na področju tako imenovane predšolske bralne značke. Nahrbtnike je prejelo 500 vrtcev v Sloveniji in slovenskem zamejstvu. V vsakem so slovenska slikanica in septembrsk­i številki Cicidoja in Galeba. S tem želimo opozoriti na kakovostno slovensko ustvarjaln­ost otroških knjig in periodike.

Poleg vsega drugega ste osebno zelo angažirani v projektu medgenerac­ijskega branja. Za kaj pravzaprav gre?

V projektu medgenerac­ijskega branja – v tem šolskem letu je že osma sezona – je približno 40 skupin iz vse Slovenije, ki ob branju iste knjige združujejo različno stare bralce; srečanja potekajo v živo, v času pandemije pa na daljavo. Glede na prejšnja leta ni nobenega upada: kakšna skupina, ki je sodelovala že več let, se je sicer umaknila, predvsem zaradi zadnjih dveh let, ko je bilo MG-branje nekaterim na daljavo težje izvedljivo, toda prihajajo nove, ki prinašajo tudi nove ideje in oblike druženja ob knjigah in branju.

 ?? Foto Tomi Lombar ?? »Bralna značka je unikatna tudi v mednarodne­m prostoru, predstavlj­amo jo na konferenca­h in kongresih v tujini.«
Foto Tomi Lombar »Bralna značka je unikatna tudi v mednarodne­m prostoru, predstavlj­amo jo na konferenca­h in kongresih v tujini.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia