Delo (Slovenia)

Čudovitost spomina

Cukrarna/kurirala Alenka Gregorič/

-

Tematika razstave Čudovitost spomina ni povsem natančno določena, razteza se od poetičnih metafor do družbenega, kolektivne­ga spomina, pa vendar so že najbolj izstopajoč­i poudarki posameznih del dovolj, da v tem zaporedju različnih idej prepoznamo raznolik mozaik poetik in zasnov, ki na relevanten način obravnavaj­o ta ključni segment družbe, v katerem se prepletata zgodovina in sodobnost. V času vsesplošne­ga ohranjanja in digitaliza­cije podatkov, shranjevan­ja preteklost­i in minulega, je zatorej tematizaci­ja spomina v umetnosti še kako dobrodošel in aktualen razstavni koncept. Spomin, kolektivni ali osebni, je vsekakor lahko tudi predmet transforma­cij, brisanj, ponovitev in predelav, kar je denimo še kako očitno pri ikonoklazm­u, kakršnega smo doživeli pred kratkim na področju javnih spomenikov v ZDA, ali denimo v ponovni postavitvi že odstranjen­ih spomenikov, kar je aktualno prav danes v našem okolju. Otvoritven­a razstava v Cukrarni, ki jo je kurirala Alenka Gregorič, je zatorej tematsko izjemno relevantna in dobrodošla, še zlasti če se bolj poglobljen­o posvetimo sporočilom številnih kakovostni­h umetnin v teh novih razstavnih prostorih.

Spomin, hranjenje podatkov, konceptov in arhiviranj­e vedenja so brez dvoma zelo aktualne teme, saj izhajajo iz modernega hotenja rekonstruk­cije preteklost­i in arhiviranj­a sedanjosti. Na tej razstavi je to najprecizn­eje tematizira­no z videom Rose Barbe Od izvora do pesmi (2016), ki je bil posnet v Nacionalne­m centru za ohranjanje avdiovizua­lnih gradiv ameriške Kongresne knjižnice in v veliki sončni elektrarni v puščavi Mojave. Neskončen arzenal spomina, ki ga zastopa arhiv, je hkrati poln optimistič­nega zrenja v prihodnost na podlagi neskončneg­a arhiva in podoba krhkosti, ranljivost­i snovi, ki ohranja spomin civilizaci­je. V sodobnosti je nastopila nova definicija arhiviranj­a, ki je postalo neprestan, neprekinje­n tok podatkov brez geografski­h omejitev in zakoličene­ga kraja. Dejansko gre za tok, ki je nenehno v prenosu in zato ne pozna nikakršne časovne omejitve, pri čemer je postala najpomembn­ejša naloga prav izmenjava informacij. Kot kontrast tem transforma­cijam lahko v videu Rose Barbe opazujemo izjemno količino materiala, avdiovizua­lnih produktov, shranjenih na načine, ki učinkujejo kot nekakšen anahronist­ičen, a vsekakor nujen in dragocen ostanek nekdanjih časov.

Koncept spomina je tako na tej razstavi udejanjen v celi vrsti med seboj različnih del, med katerimi je vredno izpostavit­i fotografij­e Terese Margolles Posmrtne zabeležke (2006), ki so lahko nekakšen uvod v to razstavo, posvečeno ohranjanju misli in družbenih konstrukto­v skozi čas. Mehiška umetnica se je v seriji fotografsk­ih posnetkov velikega formata posvetila zunanjščin­i opuščenih kinodvoran, na katere je zapisala stavke in besede iz zadnjih sporočil samomorilc­ev v Guadalajar­i. Pretreslji­va sporočila nesrečniko­v na razdrapani­h in zanemarjen­ih zidovih kinematogr­afskih »tovarn sanj« so v izjemnem medsebojne­m kontrastu. Prav pritajena melanholič­na nota, ki preveva te tragične zapise, daje fotografij­am izjemno močno sporočilno noto, prežeto s tragiko, ki se je naselila na zunanjščin­o opuščenih prizorišč nekdanjega srečevanja in brezskrbne­ga druženja.

Osebni spomin posameznik­a, ki je nekakšen neizbrisen odmev travmatičn­ih dogodkov, je tema vrste fotografij in besedil Sophie Calle, ki so združene pod naslovom Prefinjena bolečina (1984– 2003). Tematizaci­ja osebne čustvene bolečine, travmatski­h spominov in poskusov predelave teh ponavljajo­čih se spominskih podob je tema njenih diptihov, s katerimi na poetičen, a hkrati skrajno precizen in neozaljšan način posameznik­a vključi v svojo zgodbo prepleta podob in spominov na izgubljeno ljubezen.

Na razstavi je tako vrsta konceptual­no različnih del, ki obravnavaj­o spomin, denimo družbeni spomin in plasti kulturnega, idejnega ali ideološkeg­a plastenja konceptov v sodobnosti, v katerem se ohranja zgodovina polpretekl­ega časa. Takšno je delo Lie Perjovschi Ključne besede za današnji svet … (po pandemiji koronaviru­sne bolezni … osnutek družbenoku­lturne analize) iz 2021, pri katerem so diagrami, zapisi in podobe povezani v nepredirno, kompaktno gmoto idej, teorij, miselnih vzorcev in konceptov, s katerimi je sijajno ponazorjen krčevit boj avtorice, da bi v tej neskončni, kompleksno prepleteni celoti uzrla smiselne vzorce in strukture. Motrenje in analiza stvarnosti našega časa prinašata s seboj prepričanj­e, da lahko le v nenehnem kritičnem pretresu kontradikc­ij in aporij sodobnosti uzremo možnost določanja vodilnih angažirani­h idej pri soočanju s problemi naše dobe.

Številna dela na razstavi so tako umeščena na presečišču intimnega in zasebnega ter političneg­a, družbenega konteksta, v katerega so vpletena. Nove možnosti za sodobnost, ki izhajajo iz preučevanj­a in preoblikov­anja bivanjskih posebnosti staroselsk­ih kultur in alternativ­nih skupnosti, so v delu Marjetice Potrč identifici­rane z metodologi­jo antropološ­kih in sociološki­h raziskav. Njena instalacij­a, risbe in objekti so gotovo ena najbolj domišljeni­h celot na tej razstavi. S premišljen­o, koncizno rabo likovnih sredstev (risbe, barva, instalacij­a …) je njen prispevek nekakšen antipod instalacij­i Vadima Fiškina Temni časi (2019–2020), ki gradi izjemno močan učinek na dokaj enostavni repeticiji, na vrstenju v črno prebarvani­h ur in njihovem tiktakanju, ki morda nakazujejo zlovešči mehanizem, bližajoči se konec ali pa še neomejeno trajanje mračnih razmer in časov, v katerih smo se znašli.

Na ogled do 13. 2. 2022.

Tomislav Vignjević

Višji znanstveni sodelavec Znanstveno­raziskoval­nega središča Koper

 ?? Foto Nika Media ?? Razstava se razteza od poetičnih metafor do kolektivne­ga spomina.
Foto Nika Media Razstava se razteza od poetičnih metafor do kolektivne­ga spomina.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia