Delo (Slovenia)

Nova Olimpija odločno v boj za naslov prvaka

Stari predsednik zeleno-belih Milan Mandarić nasledniku Adamu Deliusu zaželel, da bi imel podporo širšega okolja

- Gorazd Nejedly

Nasvidenje Milan Mandarić, dober dan Adam Delius. NK Olimpija bo odslej poveljeval nemški poslovnež z nepremični­nami in s hrvaškimi partnerji iz ozadja, med katerimi je tudi poslovni direktor in vse kaže, da tudi ključni mož zeleno-belega nogometneg­a orkestra Igor Barišić. Športni cilji novega predsednik­a so jasni: »Najprej slovenski prvaki, potem kvaliikaci­je za ligo prvakov, Evropa.«

Mandariću kljub vsemu ni bilo vseeno ob stisku rok z njegovim nasledniko­m. V zadnjem nagovoru je bilo čutiti grenkobo, ob odhodu je bil na robu solz.

»Hvala prijatelje­m in tudi tudi tistim, ki to niso. Toda to je njihov problem. To je dan, ko predajam klub Adamu Deliusu in z zadovoljst­vom. Eno Leto je bil vztrajen, prišli smo do zaključka, da je tako najbolje za vse. Dolgovi bodo poravnani. Želim veliko uspehov Adamu, športnih in poslovnih. Želim, da nadgradi, kar je bilo nareje

nega. Upam, da bo imel podporo,« je med drugim povedal Mandarić, po še krajšem nagovoru segel v roke Deliusu in odkorakal z novinarske konference.

In da, ne bo še odšel iz Slovenije. »Kot veste, sem tudi vlagal v Sloveniji in moram izpeljati še nekaj poslov. Ostajam v Ljubljani, dokler jih ne dokončam. Ne želim le preletavat­i Ljubljane, ampak se v njej tudi ustaviti.« Mandarićev­e uglajene manire niso izginile iz Olimpijine­ga vrha, tudi novi predsednik Delius se je predstavil umirjeno, a morda le ne tako čustveno. Le konkretne vsebine še ni bilo mogoče razbrati iz njegovih pogledov na Olimpijino prihodnost in sedanjost. »Zahvaljuje­m se Mandariću, leto dni sem si prizadeval za prevzem Olimpije, zaljubil sem se v Ljubljano,« so bile prve besede oboževalca »Fussballa«, kot se je predstavil. Ni skrival, da je pred njim le en cilj.

»Olimpija ima samo enega, osvojiti domače prvenstvo. Druge cilje bomo osvajali postopoma, Olimpija mora biti prepoznavn­a in čim boljša tudi v Evropi. Toda kluba ne

«Hvala prijatelje­m in tudi tudi tistim, ki to niso. Toda to je njihov problem.«

Milan Mandarić

«Dino Skender je največji trenerski talent v Evropi. Toda nisem ga izbral jaz, o tem odločamo skupaj s sodelavci.«

Adam Delius

vodi samo predsednik, ampak cela ekipa sodelavcev. Predstavil­i jih bomo v naslednjih dnevih, saj še oblikujemo vodstveno zasedbo, a za vsakega se bo vedelo, za kaj bo odgovoren,« je razkrival Delius in polaskal, da želi imeti Olimpijo, ki bo v Sloveniji blagovna znamka št. 1, ki bo imela najboljše mlade slovenske igralce in bo zanje odskočna deska za Evropo.

»Da, ne gre vse od danes na jutri, toda vse bomo poskušali dati od sebe. Tudi finančno. Pot bo težka, tekmeci imajo iste cilje, boljši naj zmaga.«

Skender je največji trenerski talent

Novi upravljavc­i niso povsem pripravlje­ni skočili na Olimpijino barko, ki bo, kot kaže, šele spomladi v »šampionski formi« in po željah novih krojačev. »Vse je bilo hitro. Še pred tremi tedni nismo vedeli, če bomo prevzeli klub. Zato nas najprej čaka temeljita analiza vsega, od športnega dela moštva do organizaci­jskega. Za vse se bo začelo od nič in vsi bodo dobili priložnost,« je pojasnil predsednik in se dotaknil izbire trenerja.

»Dino Skender je največji trenerski talent v Evropi. Toda nisem ga izbral jaz, o tem odločamo skupaj s sodelavci,« je bil odkrit Delius, ki bo imel, česar ni bilo mogoče skriti, v hrvaških partnerjih glavne oblikovalc­e Olimpije.

Finančne podrobnost­i Delius ni razkrival, a je zagotovil, da bodo tudi vložili denar, ko bodo izpeljali podroben »forenzičen pregled«.

»Pred 24, 25 leti sem denarno že pomagal nemškemu klubu. Olimpija tako ni moj prvi športni klub, v katerega vlagam,« se je »izločil« iz nepriljubl­jene teme o financah in dal še nekaj smernic, na katere bo odslej pozorna tudi javnost.

»Ni kluba brez lastne akademije in njena vzpostavit­ev bo ena od prvih investicij. Želim, da bo Olimpija vrnila navijače na štadion, da bo igrala atraktivno in sodobno. Vse navijače vabim na pokalno tekmo proti Kopru. Vstop bo prost,« je Delius poskušal strniti vsebino, ki jo je z manjšo, toda zanimivo podrobnost­jo »začinil« prvi operativec Barišić. »Olimpija bo imela dva športna direktorja. Kot vsi veliki klubi,« je imel Barišić zadnjo besedo z dopolnilom: »Jaz sem poslovni direktor, izbrali bomo še finančnega.«

 ?? Foto Leon Vidic ?? Milanu Mandariću ni bilo lahko ob slovesu, a je svojemu nasledniku Adamu Deliusu zaželel veliko sreče in uspehov.
Foto Leon Vidic Milanu Mandariću ni bilo lahko ob slovesu, a je svojemu nasledniku Adamu Deliusu zaželel veliko sreče in uspehov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia