Delo (Slovenia)

Čeferin dobil podporo celotne Evropske unije

Projekt t. i. superlige Tudi španska vlada podprla Uefo v boju s superligo – Sodišče EU naj bi o primeru odločilo še letos

- Jernej Suhadolnik

Četudi večina članov nogometne družine ne razume povsem vsebine primera »Uefa proti t. i. superligi« in ne razmišlja dolgoročno, že hiter razmislek razkriva škodljivos­t morebitne ustanovitv­e zaprtega tekmovanja za veliko večino klubov v Evropi in sistem športnih tekmovanj, kakršnega poznamo na stari celini. Tega se zavedajo v večini držav Evropske unije, ki so večinsko podprle Uefo v obdobju, ko sodišče EU presoja precedenče­n primer v evropskem nogometu.

Dosedanji potek dogodkov je znan: aprila je dvanajst evropskih klubov (ManUtd, ManCity, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Liverpool, Real, Barcelona, Atletico, Inter, Milan, Juventus) s sporočilom za javnost objavilo ustanovite­v t. i. superlige, zaprtega tekmovanja nogometnih klubov, ki bi v praksi zamenjalo Uefino ligo prvakov. Sledil je oster odziv nogometne skupnosti, neprespane noči predsednik­a Uefe Aleksandra Čeferina, celo protest navijačev omenjenih klubov – vse to je botrovalo umiku deveterice, ki je sprejela kazen Uefe in se vrnila pod njen dežnik in okrilje klubskega združenja Eca.

Vztrajajo Real, Barça in Juve

Real Madrid, Barcelona in Juventus vztrajajo med odpadniki, na sodišče v Madridu so vložili pritožbo in to jim je konec julija ugodilo. Uefa je umaknila kazenske postopke proti tem trem klubom – kot ji je naložilo sodišče –, primer pa je romal na sodišče Evropske unije v Luksemburg­u, kamor ga je naslovil madridski sodnik Manuel Ruiz de Lara. Sodišče EU zdaj presoja domnevni monopolni položaj Uefe in Fife pri organizaci­ji mednarodni­h klubskih tekmovanj.

Uefa v resnici nikomur ne prepoveduj­e organizaci­je tekmovanj, pri čemer pa je razumljivo, da klubi, ki želijo igrati v superligi, ne morejo igrati tudi v ligi prvakov. V zadnjem času so prišli v javnost tudi novi predlogi o »spremenjen­i superligi«, ki bi bila bolj odprta za druge klube, vsem pa je skupno eno: da bi podobno vsoto denarja delili na manj deležnikov.

Včeraj je prišlo do prelomnice. Španski radio Cadena Cope – del skupine, v kateri je tudi časnik

ABC – je prenesel v javnost dokument, ki razkriva, da španska vlada nedvoumno podpira Uefo v njenih prizadevan­jih za obrambo interesov evropskega nogometa in njegove obstoječe ureditve. Španski državni tožilec je poslal na sodišče Evropske unije ( Court of Justice of the European Union) seznam obtožb na račun t. i. superlige, s katerimi izraža polno argumentir­ano podporo Uefi v boju za egalitarno­st in meritokrac­ijo v evropskem nogometu. Z drugimi besedami: da bi klubi napredoval­i (in izpadali) na temelju svojih dosežkov minule sezone oziroma rezultatov v državnih prvenstvih. Superliga, obratno, bi v zaprtem sistemu jamčila nastop le izbrani eliti peščice klubov, drugi bi postali šibkejši.

Španski državni tožilec je poslal na sodišče Evropske unije seznam obtožb na račun t. i. superlige, s katerimi argumentir­ano podpira Uefo.

Uefo podprle tudi Poljska, Madžarska, Češka, Hrvaška, ...

Pod omenjene obtožbe na račun t. i. superlige – v projektu so ostali do vratu zadolženi Real, Barcelona in Juventus, ki iščejo rešitev za slabo preteklo vodenje klubov – so se podpisale vlade oziroma državni sekretarji za šport številnih drugih članic evropske unije, kot so – ob Španiji – Portugalsk­a, Francija, Italija, Hrvaška, Češka, Poljska, Švedska, Madžarska, Latvija, Malta, Danska, Romunija, Slovaška, Irska in Islandija, k temu naj bi se nagnili tudi Ciper, Avstrija in Nemčija, nekatere preostale članice bodo še enkrat prisluhnil­e argumentom svojih kolegov in se odločile do petka.

Četudi med njimi (še) ni prav Slovenije, je že jasno, da tolikšno število držav članic še ni ukrepalo v podobnem primeru na sodišču Evropske unije. Po trditvah novinarjev Cadene je španski državni sekretar za šport Jose Manuel Franco ponovil besede nekdanjega ministra za šport: »Odprti model nogometne tekmovalno­sti, ki temelji na uspehih, ne statusu, moramo ohraniti. Manjšim klubom mora biti omogočeno tekmovati z velikimi, prav je, da v tovrstnem merjenju moči občasno prihaja do presenečen­j, saj na takšni osnovi temelji evropski model športa. Tekmovanja je možno posodablja­ti, toda izključno s pogovori in pod okriljem sedanje evropske ureditve.«

 ?? Foto Frank Augstein/Reuters ?? Aleksandra Čeferina (levo) ne podpirajo le v EU, tudi britanski princ William (desno) je javno zavrnil idejo o t. i. superligi in podprl boj Uefe.
Foto Frank Augstein/Reuters Aleksandra Čeferina (levo) ne podpirajo le v EU, tudi britanski princ William (desno) je javno zavrnil idejo o t. i. superligi in podprl boj Uefe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia