Delo (Slovenia)

Slab začetek, a konec vendarle dober

Cedevita Olimpija je proti Gran Canarii prekinila črni niz v uvodnih nastopih v evropskem pokalu

- Eduardo Brozovič

V zadnjih petih sezonah so Olimpijini košarkarji vselej izgubili prvo na širši mednarodni sceni: dve v Fibini ligi prvakov (obe proti Nanterru) in tri (proti Trentu, Darušafaki in Nanterru) v evropskem pokalu, v katerem se jim je letos kot prva ovira postavila na pot Gran Canaria. Neuspešno, saj so Ljubljanča­ni le prekinili črni niz z zmago z 79:77 (63:65, 47:48, 20:30).

Dvorana v Las Palmasu je bil pred pandemijo ena najbolj vročih v Španiji, v njej se je udobno počutila tudi slovenska reprezenta­nca v skupinskem delu SP 2014. Tokrat je bila zaradi znanih razlogov domala prazna, a v njej se je uvodoma veliko bolje znašlo visoko domače moštvo. S preprosto taktiko, meti za tri točke, nasprotnim­i napadi in napadalnim­i skoki je še pred koncem prve četrtine vodilo s 30:14 in preizkusil­o živce Ljubljanča­nov. Ti so sprva imeli zgolj eno orožje, saj so 18 od svojih začetnih 23 točk dosegli s trojkami, toda po valu menjav na obeh straneh so le ujeli ritem. Pod vodstvom Jake Blažiča (do polčasa 16 točk) in Jacoba Pullna (14) so že do 13. minute nadomestil­i zaostanek in tik pred glavnim premorom zaostajali le za točko.

V prvem polčasu je Cedevita Olimpija metala za tri točke 9:14 in celo dobila skok s 16:13, kar je bil dober obet kljub 13 izgubljeni­m žogam. Pri tem se ni ustavila, čeprav Blažič v tretji četrtini ni dosegel niti ene točke. Zato pa so njegovi soigralci s Pullnom na čelu ohranili stik z gostitelji in v 26. celo prišli do prednosti 62:55. Vodstvo je bilo kratke sape, saj je Gran Canaria še pred koncem predzadnje­ga dela tekme znova vodila s 65:63. V zadnji četrtini je ob naskoku 77:72 večkrat ponudila Ljubljanča­nom priložnost za popoln zasuk, in slednjič so jo iz

koristili. V zadnji minuti je Pullen zadel svojo šesto trojko, Melvin Ejim pa je 25 sekund pred koncem še dva prosta meta za tesno, a dragoceno zmago.

Strelci za Gran Canario: Kramer 2, I. Diop 10 (5:6), Albicy 4 (2:2), Salvo 12, Slaughter 9 (4:6), Brussino 20 (5:6), Pustovij 2, K. Diop 6 (0:2), Ennis 12; Cedevita

Olimpija: Pullen 27 (5:5), Ejim 12 (3:3), Murić 4 (1:2), Auguste 5 (1:4), Blažič 18 (3:7), Dimec 4, Radovanovi­ć 6, Rupnik 3.

 ?? Foto Cedevita Olimpija ?? Ljubljansk­i kapetan Jaka Blažič je zadeval kot za stavo v prvem polčasu.
Foto Cedevita Olimpija Ljubljansk­i kapetan Jaka Blažič je zadeval kot za stavo v prvem polčasu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia