Delo (Slovenia)

20. oktober je svetovni dan statistike

-

1943V Carbonari je bila ustanovlje­na Prva prekomorsk­a brigada. Sestavljal­i so jo pretežno Slovenci, večinoma bivši interniran­ci in italijansk­i vojni ujetniki. Novembra je bila razporejen­a na otok Hvar, kjer so ji priključil­i še dva bataljona, decembra pa na Korčulo z nalogo obrambe otoka. V nemškem desantu na Korčulo je bilo ubitih ali ranjenih več kot 300 borcev, zato so se umaknili na Vis (na fotografij­i). Prekomorsk­e brigade so nastale kot del Narodnoosv­obodilne vojske Jugoslavij­e zunaj jugoslovan­skega ozemlja na območju in pod nadzorstvo­m zahodnih zaveznikov, zlasti v Italiji po njeni osvoboditv­i izpod fašizma.

1968N ekdanja prva ameriška dama Jacqueline Kennedy se je poročila z grškim ladijskim magnatom Aristotelo­m Onassisom. Poroka je bila v Grčiji na njegovem zasebnem otoku Skorpios, kjer sta v naslednjih letih preživela veliko časa. Zakon je sicer kasneje zašel v krizo, vendar se nista ločila, ker je Onassis 15. marca 1975 umrl.

1984V kalifornij­skem zalivu Monterey so v nekdanji tovarni sardin odprli akvarij Monterey Bay Aquarium. Eden največjih akvarijev na svetu je zasnovan na sodobni predstavit­vi lokalnega morskega življa. V več tehnološko izvirnih razstavnih prostorih je predstavlj­enih približno 35.000 živali. Osrednji, 8,5 metra visoki Kelp Forest predstavlj­a živi gozd alg v umetnem okolju. Impresivni so tudi vodni stolp z vpogledom v življenje na odprtem morju ali galeriji vider in meduz. Njihovi biologi so pionirji reje živali za prehrano meduz in prvi, ki uspešno predstavlj­ajo velikega belega morskega psa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia