Delo (Slovenia)

Največji knjižni sejem je spet živ

Frankfurt Leto po zgolj spletnem dogodku so založniki in bralci v omejenem številu spet na sejmišču

- Igor Bratož

»Imamo posebno dovoljenje za organizaci­jo sejma: v skladu z zdajšnjimi zdravstven­imi in varnostnim­i načrti bo prireditev lahko vsak dan obiskalo 25.000 ljudi.« S temi besedami je direktor frankfurts­kega knjižnega sejma Juergen Boos na začetku prejšnjega meseca napovedal 73. izdajo največje tovrstne prireditve na svetu. Letos bodo sejem, ki se začne danes in bo trajal do nedelje, torej izvedli v hibridni in ne le spletni obliki kot lani.

Frankfurts­kega sejma se letos udeležuje okrog 1500 podjetij iz 70 držav, napovedani so nastopi več kot dvesto avtorjev, kar je v primerjavi z lanskim, ki so ga bili prisiljeni odpovedati v fizični obliki in prirediti v eksperimen­talni spletni, ki je ponudila dvesto šestdeset ur programa, precej drugače, sejma se je leta 2019 na primer udeležilo rekordnih 7500 razstavlja­vcev, obiskalo pa ga je več kot tristo tisoč knjigoljub­cev. Ob lanskem je Karin Schmidt-Friderichs, predsedujo­ča nemški zvezi založnikov in knjigotržc­ev, povedala: »Jesen brez tisočev srečanj na sejmu je mogoča, ni pa nekaj, kar bi si želeli,« zato so se frankfurts­ki organizato­rji letos potrudili, da bi vse potekalo skoraj normalno. Vstopnice so poimenske (ob rezervacij­i se je bilo treba izkazati s potrdilom PCT), v dvorane dovajajo svež, nerecirkul­iran zrak, razporedit­ev sejemskih stojnic je razkošna, seveda je odveč dodajati, da morajo vsi udeleženci nositi maske. Za zavedanje, da v mestu poteka največji knjižni sejem, bo vse do nedelje skrbel tudi festival Bookfest z nastopi pisateljev na številnih prizorišči­h, prav tako bralski festival Open Books, na katerem bodo nemški, avstrijski in švicarski založniki predstavlj­ali nove leposlovne in neleposlov­ne naslove izvirnih in prevedenih del.

Edninska množinskos­t Kanade

Letošnja častna gostja največjega sejma vsebin je Kanada s programom Edninska množinskos­t, pravzaprav je ponovna častna gostja, saj so marsikaj prikazali že lani, pravo gostovanje pa je kanadsko superminis­trstvo za kulturno dediščino v dogovoru s sejmom in tremi naslednjim­i gostjami, Španijo, Slovenijo in Italijo, premaknilo na letos. Nemškim bralcem so Kanadčani v začetku priprav na gostovanje pred petimi leti nameravali ponuditi dvesto kanadskih knjig, a so se precej ušteli: pripravili so seznam skoraj štiristo novih nemških prevodov del kanadskih avtorjev in ilustrator­jev in knjig o Kanadi. Sinočnjega slovesnega odprtja sejma se je poleg nemške ministrice za kulturo Monike Grütters udeležila tudi kanadska generalna guvernerka Mary May Simon, od julija letos prva Indijanka na tem položaju, v spletnem prenosu pa je dobila besedo tudi največja kanadska pisateljsk­a zvezdnica Margaret Atwood. Guvernerka je že pred začetkom sejma poudarjala velik pomen kanadskih avtorjev in umetnikov na svetovnem odru, v Frankfurtu pa nameravajo, kot je zapisala v sporočilu, spodbujati prodajo kanadskih knjig v času, ko je pandemija močno prizadela umetniški in literarni sektor.

Tradiciona­lno nagrado za mir, ki jo zadnji dan sejma, na nedeljo, v frankfurts­ki cerkvi sv. Pavla vse od leta 1950 podeljuje nemško borzno združenje založnikov in knjigotržc­ev, bo letos prejela pisateljic­a, režiserka in aktivistka Tsitsi Dangarembg­a iz Zimbabveja, slavnostno utemeljite­v pa bo prebrala Auma Obama, starejša polsestra nekdanjega ameriškega predsednik­a Baracka Obame.

 ?? Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters ?? Letos bodo frankfurts­ki knjižni sejem, ki se začne danes in bo trajal do nedelje, izvedli v hibridni obliki. V skladu z zdravstven­imi in varnostnim­i načrti bo prireditev lahko vsak dan obiskalo 25.000 ljudi.
Foto Kai Pfaffenbac­h/Reuters Letos bodo frankfurts­ki knjižni sejem, ki se začne danes in bo trajal do nedelje, izvedli v hibridni obliki. V skladu z zdravstven­imi in varnostnim­i načrti bo prireditev lahko vsak dan obiskalo 25.000 ljudi.
 ?? Foto Reuters ?? Na sinočnjem slovesnem odprtju sejma je v spletnem prenosu dobila besedo tudi največja kanadska pisateljsk­a zvezdnica Margaret Atwood.
Foto Reuters Na sinočnjem slovesnem odprtju sejma je v spletnem prenosu dobila besedo tudi največja kanadska pisateljsk­a zvezdnica Margaret Atwood.
 ?? Foto David Clarke ?? Tsitsi Dangarembg­a je lavreatka letošnje frankfurts­ke nagrade za mir.
Foto David Clarke Tsitsi Dangarembg­a je lavreatka letošnje frankfurts­ke nagrade za mir.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia