Delo (Slovenia)

Podpis pogodbe z založbo številka ena

-

Glasba lahko v težkih časih združuje ali razdvaja. Ikonični italijansk­i tenorist in prejemnik številnih nagrad Andrea Bocelli (63) je tudi v času pandemične krize dokazal, da lahko vzbudi veliko pozornosti zvestega in novega občinstva. Njegov na youtubu predvajani koncert Music for Hope (Glasba za upanje), ki se je zgodil aprila 2020 v Milanski stolnici, velja za najbolj gledan dogodek s klasično glasbo, predvajan v živo, s trenutno več kot 42 milijoni ogledov. V teh dneh je zvezdnik s tridesetle­tno kariero podpisal dolgoročno pogodbo z vodilno založbo v zabavni glasbeni industriji Universal Music Group (UMG). »To je vrhunec mojih sanj,« je dejal Bocelli. »Praznujem to novo dogodivšči­no, polno idej, novih projektov in seveda glasbe.« Dolgoročna pogodba med drugim vključuje izdajo novih albumov, razvoj vrste avdiovizua­lnih projektov za TV in prenose v živo, licenciran­je njegove glasbe za uporabo v televizijs­kih oddajah, filmih, videoigrah in oglasih. Tako se bo njegova prisotnost na globalnem trgu šovbiznisa in trženja seveda še povečala. Z UMG je sicer sodeloval zadnjih 25 let, a tokratna pogodba ga bo zagotovo še trdneje ustoličila kot kralja klasične glasbe iz Toskane, ki je prodal že več kot 90 milijonov albumov in ima svojo zvezdo na Hollywoods­ki aleji slavnih. Po njegovih besedah si bo v ustvarjanj­u in delu še naprej prizadeval za promocijo edinstvene italijansk­e kulture. Čeprav je že v otroštvu popolnoma oslepel, ga to ni ustavilo pri razvijanju izjemnega daru za glasbo, s katero z veliko mero empatije vstopa v srca množic po vsem svetu. Do zdaj je vrhunski umetnik nastopil že pred štirimi ameriškimi predsednik­i, tremi papeži in britansko kraljevo družino. Zelo odmevna so bila tudi njegova sodelovanj­a z največjimi pop zvezdniki od Jennifer Lopez in Christine Aguilere do Eda Sheerana. Njun glasbeni video Perfect Symphony ima na youtubu več kot 371 milijonov ogledov. V soboto, 20. novembra, bo Bocelli nastopil tudi v ljubljansk­ih Stožicah.

Bocelli se je rodil leta 1958 v Toskani, že ob rojstvu je imel prizadet vid, pri dvanajstih pa je zaradi poškodbe med igranjem nogometa dokončno oslepel. Glasbo je vzljubil že kot otrok. Začel je z igranjem klavirja, potem pa vso energijo in čustva usmeril v petje. Leta 1994 je s pesmijo Il mare calmo della sera slavil na glasbenem festivalu Sanremo, sledila je prva velika vloga v Verdijevi operi Macbeth. Pesem Con te partiro, ki jo je pozneje posnel v duetu s Sarah Brightman z naslovom Time to Say Goodbye, je ena največjih uspešnic vseh časov.

 ?? Foto Youtube ?? Njegov na youtubu predvajani koncert Music for Hope (Glasba za upanje), ki se je zgodil aprila 2020 v Milanski stolnici, velja za najbolj gledan dogodek s klasično glasbo, predvajan v živo, s trenutno več kot 42 milijoni ogledov.
Foto Youtube Njegov na youtubu predvajani koncert Music for Hope (Glasba za upanje), ki se je zgodil aprila 2020 v Milanski stolnici, velja za najbolj gledan dogodek s klasično glasbo, predvajan v živo, s trenutno več kot 42 milijoni ogledov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia