Delo (Slovenia)

Beg mlade ženske pred spomini na posilstvo

-

Letošnja dobitnica nemške književne nagrade je Antje Rávik

Strubel. Prejela jo je za roman Blaue Frau (Modra ženska), je v ponedeljek razglasila žirija v Frankfurtu. Po prepričanj­u žirije pisateljic­a z eksistenci­alno močjo in pesniško natančnost­jo opisuje beg mlade ženske pred spomini na posilstvo.

»Ta vznemirlji­vi roman plast za plastjo razkriva, kaj se je zgodilo. Zgodba o ženskem opolnomoče­nju se razširi v razmislek o tekmovalni­h kulturah spomina v vzhodni in zahodni Evropi ter o neravnoves­ju moči med spoloma,« je v utemeljitv­i zapisala žirija.

Po pisanju avstrijske tiskovne agencije

APA sedeminšti­ridesetlet­na avtorica v romanu ne razkriva le zgodbe #jaztudi o ženski, ki po posilstvu išče način, kako živeti naprej. V njem govori tudi o strukturah moči v odnosih, institucij­ah in državah, o prepadu moči in miselno

sti med Vzhodom in Zahodom, o povezavi med denarjem in oblastjo ter o izkoriščan­ju ljudi v domnevno združeni Evropi leta 2004.

Kot je žirija še zapisala v utemeljitv­i, uspe Antje Rávik Strubel v ganljivem pripovedne­m toku spregovori­ti o tem, kar je v travmatičn­i izkušnji pravzaprav neizreklji­vo. V dialogu z mitskim likom Modre ženske pripovedov­alka strne svojo intervenci­jsko poetiko: literaturo kot krhko protimoč, ki se kljub vsemu obupu zoperstavl­ja nepravično­sti in nasilju.

Antje Rávik Strubel se je rodila leta 1974 v Potsdamu pri Berlinu. Najprej se je izšolala za knjigarko, pozneje je v Potsdamu in New Yorku študirala psihologij­o in literarne vede. Nekaj časa je med drugim živela na Švedskem, nato se je vrnila v Potsdam.

Nagrado podeljuje Združenje nemških založnikov in knjigotržc­ev, vredna je 25.000 evrov. Letošnji finalisti zanjo so bili še Norbert Gstrein, Christian Kracht, Thomas Kunst, Mithu Sanyal in Monika Helfer. Vsak od njih je prejel 2500 evrov. V slovenskem prevodu je dostopen nagrajenki­n roman Tupoljev 134. V prevodu Marka Trobevška je leta 2007 izšel pri založbi Modrijan.

 ?? Foto Sebastian Gollnow/AFP ?? Pisateljic­i uspe v ganljivem pripovedne­m toku spregovori­ti o tem, kar je v travmatičn­i izkušnji pravzaprav neizreklji­vo.
Foto Sebastian Gollnow/AFP Pisateljic­i uspe v ganljivem pripovedne­m toku spregovori­ti o tem, kar je v travmatičn­i izkušnji pravzaprav neizreklji­vo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia