Delo (Slovenia)

Okus po Italiji

-

Igralec Stanley Tucci, ki se ga najbolj spomnimo iz filmov Hudičevka v Pradi in Julie in Julia, v katerem je igral moža znamenite ameriške televizijs­ke kuharice Julie Child, ki jo je upodobila Meryl Streep, je izdal knjigo spominov Taste (Okus). Ker obožuje hrano, to ni navadna biografija, saj je oplemenite­na z odličnimi recepti. Šestdesetl­etni igralec zna poleg tega, kot trdijo njegovi prijatelji, pripraviti najboljši martini na svetu. V času pandemije je na instagramu objavil posnetek, v katerem razloži, kako doma zmešati popoln martini, in ta je postal globalna uspešnica. Pred nekaj leti je za CNN ustvaril odlično dokumentar­no-kulinaričn­o televizijs­ko serijo V iskanju Italije ter zanjo prejel nagrado emmy.

V njej je potoval po domovini svojih staršev, obiskal vsa najlepša mesta od Firenc do Rima ter pripovedov­al zgodbe o neapeljski­h picah, bivolji mocareli, limonah in limončelu, sladkarija­h s Sicilije. Tucci je pravi renesančni mož, saj je igralec, producent, režiral je pet filmov, napisal mnoge scenarije. Ob izidu spominov je tudi javno spregovori­l o svoji bitki z rakom. Pred nekaj leti so namreč odkrili, da ima tumor na korenu jezika. Dolgo so ga zdravili s kemoterapi­jo in ta izkušnja je bila zelo boleča tudi zato, ker je za rakom pred desetimi leti umrla njegova prva žena. Po njeni smrti je sam skrbel za svoje tri otroke. Kasneje se je poročil s Felicity Blunt, sestro angleške igralke Emily Blunt, s katero ima dvojčka. Emily je Stanleyja seznanila s Felicity na svoji poroki leta 2011 z igralcem Johnom Krasinskim.

Ko je bil Tucci bolan, se je moral pol leta hraniti samo po cevki, kar je bila za velikega gurmana prava mora. Tudi ko je snemal serijo V iskanju Italije, ni mogel še normalno požirati in okušati hrane, a vendar se zdi, da mu je prav ljubezen do kulinaričn­ih užitkov dala veliko moč. Kot obljublja, bo nova sezona omenjene serije kmalu spet na malih zaslonih.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia