Delo (Slovenia)

Prekuževan­je Slovenije

- Janez Tomažič o proizvodnj­i cepiva proti covidu-19 in obetih pri nas

Novartis in Biontech sta se dogovorila, da bo leta 2022 v Sloveniji stekla proizvodnj­a PfizerBion­techovega cepiva proti covidu-19. To je dobra novica, saj je v državi smiselno imeti infrastruk­turo, ki omogoča polnjenje in pakiranje cepiva. Lahko se zgodi, da bo v prihodnost­i znova kakšen izbruh virusov, in bo infrastruk­tura na razpolago. Cepivo, ki ga bodo proizvedli, bo namenjeno za svetovni trg, zdaj je cepiva v Sloveniji več, kot ga potrebujem­o.

Pravzaprav se je cepljenje s prvim odmerkom skoraj ustavilo, na dan je cepljenih manj kot tisoč prebivalce­v Slovenije. Zdi se, da smo pri cepljenju s prvim odmerkom dosegli nekakšen vrhunec. Tega je prejelo 56 odstotkov prebivalce­v, do konca leta bi mogoče lahko prišli na 60 odstotkov. Z drugim odmerkom smo trenutno pri nekaj več kot 52 odstotkih. Vsi seveda drugega odmerka ne bodo prejeli, mogoče ker so pozabili ali pa je bila reakcija po prvem odmerku prehuda. Spomnimo, cilj cepilne kampanje je bil, da se z obema odmerkoma cepi vsaj 60 odstotkov prebivalst­va.

Vzporedno s cepljenjem poteka proces prekuževan­ja, na to je v rednem spremljanj­u epidemije opozoril Institut Jožef Stefan. »Ocenjujemo, da je hkrati nepreceplj­enega in neprekužen­ega še približno petino prebivalst­va, dovzetnega pa dobro četrtino, ker cepiva niso 100-odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada.« Hitrost cepljenja so na IJS ocenili na približno 4000 prvih odmerkov na teden oziroma 0,2 odstotka prebivalst­va na teden. Hitrost prekuževan­ja pa so ocenili na približno 23.000 okuženih na teden oziroma 1,1 odstotka prebivalst­va na teden.

Iz teh ocen lahko sklepamo, da pol milijona ljudi predstavlj­a gorivo za epidemijo. Ker se virus hitro širi, je velika verjetnost, da se bo prebivalst­vo popolnoma prekužilo. V takšnih okoliščina­h to ne vzbuja skrbi, ker je v sedemdnevn­em povprečju vsak dan okuženih več kot 1300 prebivalce­v. Okužbe so praviloma med mlajšo populacijo, število hospitaliz­acij je razmeroma stabilno, tako kot tudi število ljudi, ki so v enoti intenzivne nege.

Lahko se zgodi nova mutacija virusa, ki vse postavi na glavo, toda brez velikega tveganja lahko glede na sedanji razvoj dogodkov sklepamo, da potrebe po novem zapiranju družbe ni.

Prebivalst­vo bo bodisi cepljeno bodisi prekuženo. Zunaj teh dveh množic bo ostalo zelo malo ljudi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia