Delo (Slovenia)

Toninov pogovor z guvernerje­m odmeva

Orožarski posli Ni se še zgodilo, da bi kateri minister s prvim človekom Banke Slovenije usklajeval podrobnost­i glede plačil

- Suzana Kos

Tudi del interne javnosti Banke Slovenije je začuden zaradi informacij­e, da naj bi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin z guvernerje­m Boštjanom Vasletom »preverjal tehnično in časovno pot transakcij­e« oziroma plačila za italijansk­o vojaško transportn­o letalo. Sogovornik­i namigujejo na možnost, da so na zahtevo pooblaščen­ca za skladnost v Banki Slovenije razčiščeva­li kakšno dilemo v zvezi s transakcij­ami.

Slovenija se je odločila za nakup vojaške opreme, oklepnih vozil in transportn­ega letala v ZDA in Italiji po načelu »vlada vladi«. Pravila glede plačil proračunsk­ih porabnikov so jasno določena, plačevanje z enotnega računa proračuna pa samo v pristojnos­ti ministrstv­a za finance, zato je Toninov obisk regulatorj­a bančnega sistema nenavaden. »Pri Italijanih je težava, ker z nami in Avstrijci prvič sklepajo posel po načelu 'država državi', zato tukaj šele trasiramo pot,« pojasnjuje obrambni minister.

Načelo »vlada vladi« pomeni, da kupec, torej slovenska država, ne posluje neposredno s proizvajal­cem obrambnih proizvodov ali storitev, temveč nakup blaga opravi pri drugi državi, ki je v tem primeru prodajalec, in sicer iz zalog te vlade ali tako, da opremo za ta namen nabavi sama.

Imajo pogodbe klavzulo proti korupciji?

Banka Slovenije opravlja vlogo plačilnega agenta. Podrobnost­i ureja ministrstv­o za finance, obrambni minister pa lahko poda le nalog za proračunsk­i izdatek. V uradu predsednik­a vlade Janeza Janše smo včeraj zaman preverjali, ali so bila morebiti kakšna pooblastil­a s finančnega ministra, ki sodi v kvoto stranke SDS, prenesena na obrambnega, ki ga vodi koalicijsk­a NSi.

Matej Tonin bi rad do konca svojega mandata, torej predvidoma do sredine prihodnjeg­a leta, podpisal pogodbe za vseh 780 milijonov investicij, ki so predvidene po zakonu o investicij­ah v Slovensko vojsko za prihodnjih šest let.

Ob ugibanjih, kaj se skriva za njegovim pogovorom z guvernerje­m Banke Slovenije, se je pojavilo vprašanje, ali pogodbe vsebujejo protikorup­cijsko klavzulo in ali plačil morebiti sploh ne želijo prikazati kot transakcij­o proračuna.

To se v bogati zgodovini slovenskih afer s posli z vojaško opremo ne bi zgodilo prvič. Kmalu po osamosvoji­tvi, jeseni 1992, je namreč prišlo na dan, da finančno ministrstv­o ni ne med odhodke in ne med prihodke proračuna knjižilo 46,5 milijona tedanjih nemških mark posojila iz tujine. Tedanji obrambni minister Janez Janša je komentiral, da ni njegova stvar, kako zadeve knjižijo na ministrstv­u za finance, ter da nakupov orožja pač ne gre obešati na veliki zvon.

S Patrio zamera Američanov

Verjetno največja doslej je bila afera Patria, zaradi katere je bil Janša obsojen na dvoletno zaporno kazen, iz zapora pa na prostost odkorakal po razsodbi ustavnega sodišča, ki je spomladi 2015 obsodbo razveljavi­lo in primer vrnilo na prvo stopnjo, tam pa je zadeva zastarala. Janša zaradi sodnega procesa državo toži za skoraj milijonsko odškodnino.

»Nekdanji minister za obrambo Karel Erjavec je jeseni 2008, ob podpisu pogodbe s podjetjem Rotis o nabavi 145 oklepnikov finskega podjetja Patria, govoril o 'najbolj transparen­tnem poslu doslej',« se spominja Matej Šurc, raziskoval­ni novinar in avtor več, tudi nagrajenih knjig. Manj znano o tej aferi pa je, dodaja sogovornik, da se je Slovenija z odločitvij­o za Patrio zamerila Američanom, ki so računali, da bo naša država oklepnike naročila prek avstrijske družbe Steyer, ki je v večinski lasti ameriškega orožarskeg­a giganta General Dynamics.

Kovčki denarja in vpliv

Orožarski posli so se od osamosvoji­tve spremenili. »V zdajšnjih niso posredi le 'kovčki z denarjem', kot je to počela slovenska orožarska mafija v devetdeset­ih letih in delno tudi še pri Patrii. V ospredju je tudi 'trgovanje z vplivom', kot je že v primeru Patrie opozorila Komisija za preprečeva­nje korupcije,« poudarja Šurc. Minister za obrambo Matej Tonin se je nedavno hvalil, da nakupi orožja pod njegovim ministrova­njem potekajo brez posredniko­v in tveganj za korupcijo. Nabava orožja po posredniki­h je znana tudi iz devetdeset­ih let, ko je Slovenija gostila razne mednarodne goljufe. Najrazvpit­ejši med njimi je bil po Šurčevih besedah Nikolaj Oman, ki je z blagoslovo­m tujih obveščeval­nih služb služil kot posrednik. Prek njega in njemu podobnih so – zlasti v času embarga OZN, ko so legalne orožarske poti postale nelegalne – brisali sledi med kupci in prodajalci.

»Danes pa je provizija oziroma korupcija že vključena v nabavno ceno. Zato je orožarske posle tako težko preiskovat­i. Kljub temu pa mora biti to za policijo, pravosodje, medije in druge nadzorne institucij­e le še dodatna spodbuda za temeljito preiskavo,« še poudarja Matej Šurc.

Bistveno pri teh poslih – v Sloveniji in drugod po svetu – je, da države večinoma ne kupujejo tistega orožja, ki bi bilo najboljše oziroma najprimern­ejše za povečanje obrambne sposobnost­i, ampak zaradi korupcijsk­ih povezav med proizvajal­ci orožja in državami, ki ga kupujejo. Zadeve so pogosto preplačane, ker je provizija oziroma korupcija že vključena v nabavno ceno, zato je orožarske posle težko preiskovat­i. Kar 40 odstotkov vse korupcije v svetovni trgovini se pripisuje orožarski industriji.

• Kaj je Tonin v resnici razčiščeva­l pri guvernerju, ni jasno.

• Bi lahko šlo za transakcij­o mimo proračuna?

• Kar 40 odstotkov svetovne korupcije izvira iz orožarskih poslov.

 ?? ?? Pogodba o nakupu oklepnih vozil Patria je vključeval­a tudi protikorup­cijsko klavzulo, kako je s tem pri aktualnih orožarskih poslih, ni znano.
Pogodba o nakupu oklepnih vozil Patria je vključeval­a tudi protikorup­cijsko klavzulo, kako je s tem pri aktualnih orožarskih poslih, ni znano.
 ?? ?? Matej Šurc raziskoval­ni novinar
Matej Šurc raziskoval­ni novinar

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia