Delo (Slovenia)

Pahor in Mattarella počastila Gorici

Predsedniš­ki obisk Pozdravila sta povezovanj­e obeh obmejnih mest

- Nataša Čepar

»Lani sva se na Bazovici in v Trstu z roko v roki obrnila v našo bolečo preteklost. Ta najin stisk roke je bil zame najbolj doživet in čustven trenutek v vsej moji dolgi politični karieri,« je slovenski predsednik Borut Pahor včeraj nagovoril italijansk­ega kolego Sergia Mattarello in vse zbrane na slovesnost­i na Trgu Evrope (Piazza Transalpin­a), ki povezuje Novo Gorico in Gorico. Pahor je ganjenemu Mattarelli vročil tudi najvišje državno priznanje, red za izredne zasluge.

To je bilo že tretje srečanje predsednik­ov Slovenije in Italije, odkar sta lanskega julija podpisala memorandum za vrnitev Narodnega doma predstavni­kom slovenske manjšine v Italiji. Vmes sta se aprila letos srečala v Rimu, kjer sta napovedala, da bosta prevzela častno pokrovitel­jstvo nad projektom Evropske prestolnic­e kulture (EPK) 2025, ki združuje Novo Gorico in Gorico in ki bo potekal pod geslom GO! Borderless 2025.

Pahor, ki ga z Mattarello povezuje prijateljs­ki odnos, je spomnil na njun lanski poklon pred spomenikom bazoviških junakov in na bazoviškem šohtu, ki simbolizir­ata trpljenje slovenskeg­a in italijansk­ega naroda zaradi preteklih medsebojni­h sovraštev. Oba predsednik­a sta se tedaj prijela za roke.

Sergio Mattarella, ki je bil počaščen zaradi visokega priznanja, je omenil, da je Pahorja z italijansk­im državniški­m priznanjem, viteštvom velikega križa, odlikoval njegov predhodnik Giorgio Napolitano. »Močno mi je ostal v spominu obisk v Ljubljani ob začetku mojega mandata leta 2015. Veseli me, da sva prehodila plodno pot prijateljs­tva in sodelovanj­a,« je dejal italijansk­i predsednik, ki se mu bo v kratkem iztekel mandat.

Tema srečanja sta bili tudi manjšini v obeh državah, zato sta se predsednik­a sestala še s predstavni­ki slovenske narodne skupnosti v Italiji in italijansk­e v Sloveniji. Italijansk­a senatorka slovenskeg­a rodu Tatjana Rojc jima je ob tej priložnost­i izročila dokument s predlogom za spremembo italijansk­e ustave, ki bi zagotovila zajamčeno zastopanos­t slovenske manjšine v italijansk­em parlamentu po slovenskem zgledu.

Pahor in Mattarella sta si skupaj ogledala Solkansko brv, novi most med bregovoma Soče in obema državama. Nato sta obiskala razstavo ob 140-letnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijansk­i Gorici. Na osrednji slovesnost­i na trgu, ki povezuje obe Gorici, je predsednik­oma najprej zaigral, nato pa ju še nagovoril v obeh jezikih mladi pianist Isaak Hrovatin, ki živi in se šola v dveh državah ter s tem pooseblja goriško idejo skupnega prostora.

 ?? Foto Italian Presidency via Reuters ?? Borut Pahor in Sergio Mattarella sta častna pokrovitel­ja projekta Evropska prestolnic­a kulture 2025, ta naslov si delita Nova Gorica in Gorica.
Foto Italian Presidency via Reuters Borut Pahor in Sergio Mattarella sta častna pokrovitel­ja projekta Evropska prestolnic­a kulture 2025, ta naslov si delita Nova Gorica in Gorica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia