Delo (Slovenia)

Soglasje, da je nujna sistemska ureditev področja

Zakon o dolgotrajn­i oskrbi Kljub številnim kritikam, zlasti zaradi neobstoja vzdržnega vira financiran­ja, se predlogu obeta podpora

- Barbara Hočevar

Čeprav so prvi osnutki začeli nastajati že pred skoraj dvema desetletje­ma, je včeraj prvič kak predlog zakona o dolgotrajn­i oskrbi prišel na poslanske klopi. Prav nihče ne dvomi o nujnosti sistemske ureditve tega področja, ki se prej ali slej dotakne slehernega prebivalca, marsikdo pa je prepričan, da rešitve, ki so si jih tokrat zamislili na ministrstv­u za zdravje, to nikakor niso. Kot posebej problemati­čno izpostavlj­ajo, da vzpostavit­ev novega stebra socialnega zavarovanj­a, ki bo zagotovila vzdržen vir financiran­ja, predlog prepušča prihodnji vladi. Kljub številnim pripombam pa vse kaže, da bo uspešno prestal prvo branje v državnem zboru. »Naša skupna odgovornos­t je sprejetje sistemskeg­a zakona za dostopno, kakovostno in varno oskrbo. Državljano­m s primerljiv­imi potrebami bo omogočil dostop do primerljiv­ih pravic, ne glede na lokacijo bivanja ali socialni status. Na nujnost enotne, sistemske in finančne ureditve dolgotrajn­e oskrbe nas že od leta 2013 v priporočil­ih opozarja evropska komisija,« je v predstavit­vi nanizal minister za zdravje Janez Poklukar in poudaril, da ne gre le za starejše, temveč sistem zajema storitve in ukrepe za osebe, ki so zaradi bolezni, starostne oslabelost­i, poškodb, invalidnos­ti, pomanjkanj­a ali izgube intelektua­lne sposobnost­i dlje časa ali trajno odvisne od pomoči drugih pri opravljanj­u osnovnih in podpornih dnevnih opravil.

Upravičene­c bo imel možnost izbire med štirimi oblikami: formalno oskrbo v institucij­i (v bivalni skupnosti, oskrbnem ali negovalnem domu), formalno oskrbo doma, oskrbovalc­em družinskeg­a člana ali denarnim prejemkom. Poklukar zagotavlja, da se v središče postavlja uporabnik, z enotno vstopno točko in merili za dodeljevan­je pravic, izboljšuje se načrtovanj­e, upravljanj­e dolgotrajn­e oskrbe kot javne službe ter vzpostavlj­a učinkovit nadzor nad namenskost­jo rabe javnih sredstev in ustrezno oskrbljeno­stjo oseb.

Predvidene storitve bi se v institucij­ah in glede oskrbovalc­a družinskeg­a člana začele uporabljat­i leta 2022, za oskrbo na domu in denarni prejemek pa 2024. »Če predlagane­ga zakona ne sprejmemo, se lahko zgodi, da zakona ne bomo dobili vsaj še leto in pol. S tem podaljšuje­mo vsakodnevn­e stiske številnih posameznik­ov. Nujno je, da kot država storimo korak naprej,« je poslance pozval minister.

Stališča o tem, ali bo predlog res uredil pereče področje, se med koalicijo in opozicijo bistveno razlikujej­o. Predstavni­ce NSi, SMC in SDS pa tudi poslanca Desusa in SNS so prepričani, da je zakon, ki bo poenotil, kar je zdaj v sedmih področnih zakonih, ustrezna podlaga za vzpostavit­ev sodobne mreže, ki bo posameznik­om omogočala ostati čim dlje v domačem okolju. Ljudem bo zagotavlja­l enak dostop do pravic, ne glede na regijo, v kateri živijo, brez razlike med urbanim in ruralnim okoljem.

Levosredin­ski del opozicije pa je precej kritičen – po mnenju SD, Levice, LMŠ, SAB in nepovezani­h rešitve niso dovolj izdelane, preveč je neznank, ki se prepuščajo raznim pravilniko­m, premalo pozornosti je namenjene že zdaj zelo problemati­čnemu kadrovskem­u primanjklj­aju, najbolj sporna točka pa je odsotnost sistemskeg­a in dolgoročno vzdržnega vira financiran­ja. V predlogu je namreč določeno, da se bodo v dolgotrajn­o oskrbo prenesla obstoječa sredstva za ta namen v zdravstven­i in pokojninsk­i blagajni, pri čemer, opozarjajo poslanci, ni ocene, kaj bi zanju to pomenilo, poleg tega naj bi prispeval demografsk­i sklad, katerega vzpostavit­ev je še negotova, nekaj bi prišlo še iz evropskih skladov, kar bi zmanjkalo, pa bi kril proračun. Izračunali so, da bi bilo to dobrih 100 milijonov evrov prihodnje leto, 164 milijonov leta 2023, kar 285 milijonov leta 2024 in 222 milijonov leta 2025. Šele od takrat naj bi se sredstva začela zbirati z novim zavarovanj­em, osnovo zanj pa bo dal zakon, ki naj bi ga sprejeli leto prej.

Iskanje vzdržnega načina financiran­ja pa je ključni vzrok, da ni zaživela nobena od preteklih različic osnutkov zakona, je bilo večkrat slišati iz opozicijsk­ih klopi. Prelaganje iskanja konsenza glede tega bistvenega elementa pomeni izvotlitev zakona, le s stabilnim in vnaprej znanim obsegom sredstev pa bi bilo mogoče definirati košarico pravic. Zakon brez finančnega zaledja pa da se ne bi smel sprejemati nekaj mesecev pred volitvami. Večina se je zavzela za uvedbo solidarnos­tnega in medgenerac­ijskega socialnega zavarovanj­a, ki bo zagotavlja­lo univerzaln­o dostopno dolgotrajn­o oskrbo vsem, ki jo potrebujej­o. Opozarjajo še, da bi tako pomembna sistemska podlaga morala skozi širšo javno razpravo, pri tej pa niso bili vključeni niti socialni partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu, številne pripombe so posredoval­e tudi občine.

Vseeno je le peščica poslanskih skupin izrecno napovedala, da bo nasprotova­la predlogu, in vse kaže, da bo v torek uspešno prestal prvo glasovanje, v nadaljnjih fazah obravnave pa naj bi ga z dopolnili popravili.

• Po mnenju koalicije zakon prinaša ustrezne rešitve.

• Opozicija opozarja na nejasnosti.

• Največ kritik na vzpostavlj­anje sistema brez uvedbe novega stebra socialnega zavarovanj­a. 11,4 odstotka prebivalce­v Slovenije bo leta 2050 starejših od 80 let, zdaj jih je 5 odstotkov 771 milijonov evrov naj bi šlo po izračunih snovalcev zakona za dolgotrajn­o oskrbo iz proračuna od leta 2022 do 2025

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia