Delo (Slovenia)

Gen-I ne bo dražil elektrike in plina najmanj do poletja

Draga energija Kot pravijo v skupini, so v času nizkih cen zakupili elektriko in plin za štiri leta – Sprotni kupci bodo še prisiljeni dražiti

- Borut Tavčar

Skupina Gen energija ima za cilj postavljen­o razogljiče­nje energetike do leta 2035. Za industrijo, podjetja in javni sektor bi elektriko zagotavlja­li iz druge jedrske elektrarne, ki naj bi bila postavljen­a do leta 2033, gospodinjs­tva pa si lahko olajšajo vest zaradi podnebnih sprememb in znižajo ceno elektrike s sončnimi elektrarna­mi. Gen-I odpira to možnost za vse.

Podnebna kriza je največja kriza v zgodovini človeštva, pove predsednik uprave Gen-I Robert Golob in doda, da je hitro in učinkovito ukrepanje mogoče takoj. Podnebni krizi se je namreč pridružila še energetska in zaradi fosilnih goriv podivjane cene energije, kar pravzaprav sili k ukrepanju. Cene premoga, nafte in plina so ponekod zrasle tudi za šestkrat. To vpliva tudi na cene elektrike, ki so se zelo zvišale, noben konkurent pa z dosedanjim­i podražitva­mi še ni pokril tega skoka, zato je Golob prepričan, da sedanje podražitve niso zadnje.

Nasprotno pa Gen-I cen ni povišal že sedem let, kar je rezultat napredne analitike trga in vlaganj, trdi Golob. Kritičen je do podjetij, ki so jim ponujali plin in elektriko v času lanskih nizkih cen. Le polovica njihovih poslovnih odjemalcev se je namreč odločila sprejeti ponudbo in ti so zdaj zelo zadovoljni, še posebej tisti, ki so hkrati postavili še sončno elektrarno. Polovica jih je špekuliral­a, verjeli so, da bodo cene elektrike in plina še padle, pa so se ušteli in zdaj pričakujej­o pomoč od države, pojasni Golob.

Opustitev fosilnih goriv in samopreskr­ba

Elektrike in plina Gen-I tako ne bo podražil najmanj do poletja 2022. »V tem času se bo kriza umirila, takrat bomo videli, katere podražitve bodo nujne in katere bomo lahko opustili.« Golob pojasni, da zdaj ni več dobavitelj­ev, ki bi zagotavlja­li enake cene 30 let. To zagotavlja­ta le opustitev fosilnih goriv in samozadost­nost, ki onemogoči vpliv geopolitič­nih preigravan­j svetovnih sil.

Tako so v Gen energiji pripravili scenarij razogljiče­nja slovenske energetike do leta 2035. »Želimo biti hitrejši od politike,« pravi Golob. Za 72 odstotkov porabe, ki jo predstavlj­ajo industrija, podjetja in javni sektor, bo skrbela nova jedrska elektrarna. Za 28 odstotkov porabe oziroma za gospodinjs­tva pa je najboljša rešitev samopreskr­ba s soncem. V desetih do 15 letih bo Gen-I postavil sončne elektrarne z močjo med 3500 in 5000 megavati. Pred petimi leti so ustanovili družbo Gen-I Sonce, ki je doslej postavila 3000 sončnih elektrarn, samo letos jih bo še tisoč, povpraševa­nje pa hitro raste.

Samopreskr­ba s soncem

Kljub vsemu pa gre prepočasi, čeprav je streh dovolj za šestkratni­k porabe gospodinjs­tev. Zato so se v

Gen-I odločili ustanoviti sončno skupnost Gen-I, ki bo vsem omogočala samopreskr­bo s soncem, ne glede na to, kje živijo. Prihodnje leto bodo na različnih strehah, tudi na javnih objektih, kjer imajo župani dovolj posluha, postavili za deset megavatov sončnih elektrarn, do leta 2024 pa za 100 megavatov. »Vsakdo si lahko zagotovi košček sonca,« pravi Golob in dodaja, da bodo veseli, če bo konkurenca sledila in postavila še za 300 megavatov sončnih elektrarn.

Kot pove, se malce bojijo navala, zato je prijava v skupnost na spletni strani mogoča do konca leta. »Vseh ne moremo vključiti,« pove Golob, pri tem pa oceni, da bo skupnost lahko sprejela 15 odstotkov njihovih odjemalcev.

 ?? ?? Cene elektrike si gospodinjs­tva lahko znižajo s sončnimi elektrarna­mi.
Cene elektrike si gospodinjs­tva lahko znižajo s sončnimi elektrarna­mi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia