Delo (Slovenia)

Poljski ustavni potres maje stebre EU

Evropske dileme Poljsko vprašanje vse večje breme, neenotno tudi pri odzivu na energetsko draginjo

- Peter Žerjavič

Kako ukrepati glede energetske draginje in kakšen naj bo odziv na spodkopava­nje neodvisnos­ti sodstva na Poljskem, sta bili glavni vprašanji prvega dne vrha EU, ki se je zavlekel pozno v noč. Zaradi ravnanja Poljske Uniji grozi notranji razkol. dopisnik iz Bruslja

»Vladavina prava je jedro EU,« je ob prihodu na vrh povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Na drugi strani bi po njenem mnenju morali najti poti in možnosti, da se približamo drug drugemu. »Kaskada pravnih sporov pred sodiščem EU še ni rešitev težave,« je povedala. A opozorila je na težavo v ozadju, ki bi jo morali obravnavat­i resno: »To je vprašanje: kako si države članice predstavlj­ajo EU? Je to čedalje bolj povezana Unija ali več nacionalne države?« To da ni le tema med Poljsko in EU, temveč tudi za razpravo drugih, je še dejala Merklova na svojem najbrž zadnjem vrhu.

Konferenca o prihodnost­i Evrope bi bila po njenem primerna za razpravo o tej temi. Nekaj držav članic z Beneluksom na čelu zahteva odločno ukrepanje proti Poljski, saj ta ne uresničuje odločitve sodišča EU glede disciplins­ke zbornice za sodnike. Položaj se je še zaostril po odločitvi ustavnega sodišča, ki oporeka prvenstvu prava EU in s tem spodkopava temelje EU. Nizozemski premier Mark Rutte je povedal, da si težko predstavlj­a stekanje velikih vsot novega denarja za okrevanje na Poljsko, ne da bi bilo prej rešeno vprašanje neodvisnos­ti sodstva.

Janša znova brez tradiciona­lnega doorstepa

Poljski premier Mateusz Morawiecki je ob prihodu očital nekaterim evropskim institucij­am, da »si prilaščajo pravico odločanja o zadevah, ki jim ni bila podeljena«. Poljska vlada in parlament po njegovih besedah ne bosta delovala pod pritiskom. Zavrnil je izsiljevan­je, izrazil pa pripravlje­nost na dialog. A znamenj popuščanja ni pokazal. Podporo je dobil od madžarskeg­a premiera Viktorja Orbána. »Poljska, najboljša država v Evropi. Ne potrebuje nobenih sankcij. To je smešno,« je zatrdil.

Navedel je, da prvenstvo prava v EU ni zapisano v pogodbi in da ima Unija prvenstvo le na področjih, na katerih ima pristojnos­ti. Evropske institucij­e po Orbánovih besedah poskušajo obiti pravice nacionalni­h parlamento­v in vlad. Tako spreminjaj­o pogodbe brez pristojnos­ti. »Poljaki imajo prav,« je prepričan madžarski premier. Položaj je primerjal z lovom na čarovnice. Po njegovem mnenju v Uniji ni ločnice vzhod–zahod, temveč zdrav razum – da ali ne. To je, kot poudarja, očitno na področju cen energije.

Kar predlagajo izvršni podpredsed­nik evropske komisije za zeleni načrt Frans Timmermans in drugi z zviševanje­m cen, po njegovem mnenju uničuje srednji razred, ki je temelj demokracij­e. Kritiziral je vključevan­je avtomobilo­v in stanovanj v sistem plačevanja kuponov za izpuste CO2. »Družine so na kolenih,« je dejal Madžar. Po besedah kanclerke Merklove sta zvišanje cen energije in podnebni sveženj Pripravlje­ni na 55 dve različni temi. Vprašanje da je, kaj bi lahko naredili z visokimi cenami. V Nemčiji si želijo še okrepiti vlogo trga in na drugi strani sprejeti ukrepe za socialno ogrožene.

Premier Janez Janša je spet prišel na vrh EU brez tradiciona­lnega doorstepa, kratke izjave o temah vrha in slovenskih stališčih o ključnih vprašanjih na njem.

• Viktor Orbán je kritike Poljske primerjal z lovom na čarovnice.

• Angela Merkel o stališčih, kakšna naj bo v prihodnje EU.

• Različne vizije smeri razvoja na področju energetike.

 ?? Foto Olivier Hoslet/ Reuters ?? »Kako si države članice predstavlj­ajo EU: kot čedalje bolj povezano Unijo ali več nacionalne države?« se je na svojem najbrž zadnjem vrhu vprašala Angela Merkel.
Foto Olivier Hoslet/ Reuters »Kako si države članice predstavlj­ajo EU: kot čedalje bolj povezano Unijo ali več nacionalne države?« se je na svojem najbrž zadnjem vrhu vprašala Angela Merkel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia