Delo (Slovenia)

United Group prevzema Adrio Medio

Mediji Konsolidac­ija in spreminjan­je medijskega prostora se nadaljujet­a

- Janez Tomažič

United Media, družba iz sistema United Group (Dragan Šolak), je na agenciji AVK priglasila prevzem Adrie Medie v lasti Tomaža Drozga. Spomnimo, družbi sta lani že podpisali sporazum o sodelovanj­u, Adria Media je za United Medio portal N1 tudi tržila, zdaj sledi še kapitalska povezava. Obe podjetji imata sicer sedež v isti poslovni stavbi v Ljubljani.

United Group je letos v Sloveniji zagnal portal N1, zdaj pa se povezujejo s podjetjem, ki je založnik slovenske izdaje Cosmopolit­ana, Avtomagazi­na, revije Elle in spletnega portala Metropolit­an.si. Adria Media je založnik tako za tisk kot za splet, portfelj produktov pa pospešeno digitalizi­rajo. Spomnimo, Adria Media je del svojih revij (Lady, Jana, Lisa, Nova) prodala Večeru, ta pa Martinu Odlazku. Ali bo novi lastnik Adrie Medie združil spletni portal N1 in Metropolit­an.si, ni jasno. Bi pa se združeni spletni portal uvrstil med največje v Sloveniji. Adria Media je lani zaradi prodaje revij in učinkov pandemije covida-19 poslovno nazadovala, zbrala je 1,9 milijona evrov prihodkov in imela več kot 600.000 evrov čiste izgube.

United Group hitro raste

United Group se sicer v zadnjem obdobju zelo hitro širi na vseh trgih, na katerih so prisotni. Pod eno streho združujejo fiksna, mobilna omrežja ter produkcijo medijskih vsebin in trženje storitev v oblakih. Ob hitri organski rasti rastejo tudi s prevzemi, na vseh trgih od Ljubljane do Aten. Medije bodisi ustanavlja­jo bodisi kupujejo. V Bolgariji so, denimo, kupili časopisne založnike, v regiji pa so zagnali medijsko blagovno znamko N1 v sodelovanj­u s CNN. Kakšni so poslovni rezultati N1 v Sloveniji, ta hip še ni znano.

Na trg prihaja Bloomberg Adria

Prihodnje leto na trg prihaja Bloomberg Adria, regionalna franšiza Bloomberga, smo poročali. Delovali naj bi v celotni regiji, dopisništv­a oziroma redakcije pa bi imeli v Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu in Skopju. Projekt vodi MTel Swiss, ki je v večinski lasti Telekoma Srbije.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia