Delo (Slovenia)

Kupe odpadkov naj bi odpravila nova neprofitna organizaci­ja

Tržno ravnanje z odpadki Slovenska reciklažna industrija je iskala krivca in rešitelja za neurejeno področje odpadkov

- Polona Malovrh

Je tržno ravnanje z odpadki zlo ali morda ključ do uspešnega krožnega gospodarst­va? Dilemo so poskušali rešiti na okrogli mizi konference slovenske reciklažne industrije. Med drugim so rešitev zanjo iskali tudi v novem predlogu zakona o varstvu okolja (ZVO-2), a enotnega odgovora niso našli.

V Sloveniji je na področju odpadkov problem že leta isti: to so kupi nepobrane komunalne odpadne embalaže, katere odvoz je državo samo lani stal okoli milijon evrov. Neprevzete je ostalo skoraj deset tisoč ton embalaže. Na leto je nastane okoli 350.000 ton.

In krivec? V bistvu država, ker z zakonodajo ni vzpostavil­a sistema proizvajal­čeve razširjene odgovornos­ti (PRO). »Saga s sprejemanj­em tega koncepta traja že štiri leta,« je bil kritičen prokurist Slopaka Srečko Bukovec, za katerega »trg z odpadki ni nobeno zlo; zlo je lahko neurejeno upravljanj­e odpadkov«. To področje naj bi zdaj uredil ZVO-2, a je vprašanje, ali bo sploh rešil kupe odpadkov. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo že od maja, ko je začela veljati uredba o embalaži, čakajo tudi na nova okoljska dovoljenja. Brez njih, pravijo, nimajo zakonske podlage za prevzem odpadne embalaže. Po napovedih okoljskega ministrstv­a (Mop) bodo prva od njih podeljena prihodnji teden.

Po trenutni zakonodaji proizvajal­ci pokrivajo le del stroškov odpadkov, imajo pa tudi »pravico«, da zanje pooblastij­o organizaci­je, ki so pretežno družbe v zasebni lasti. Po novem ZVO-2 bi morali proizvajal­ci kriti vse stroške ravnanja z odpadki PRO, tudi stroške zbiranja gospodinjs­tev. Le proizvajal­ci pa bi lahko ustanovili organizaci­jo, in to neprofitno, po principu ena organizaci­ja – en proizvod, ki bi »pokrivala« en odpadkovni tok. Organizaci­jo bi izbrali z javnim pozivom, lastniških povezav med tistimi, ki bodo zbirali odpadke, jih obdelovali, recikliral­i …, pa ne bo smelo biti. Kot pravi direktor družbe za ravnanje z odpadno električno in elektronsk­o opremo Zeos Emil Šehič, so koncept ena organizaci­ja – en proizvod doslej implementi­rale štiri države.

Koncept ena organizaci­ja – en proizvod

Podjetja zdaj neupraviče­no prodajajo embalažo, je dejal Sebastijan Zupanc, direktor Zbornice komunalneg­a gospodarst­va. »Z novo direktivo o odpadkih je ne bodo mogla več, ker je ta embalaža last proizvajal­cev.« Zupanc je tudi sicer kritičen do podjetij, ki ne poznajo direktive iz leta 2018. Veljati bo začela v 2023. Zato po tem letu nič več ne bo, kot je bilo, napoveduje. »Interes vseh je, da sistem deluje, in sistem z enim izvajalcem je z naskokom najboljši,« je prepričan. Ali kot menijo nekateri: da bo zagotovo precej lažje našla rešitev za odpadke ena organizaci­ja kot pa, če bi se moralo 62 komunalnih podjetij pogajati s šestimi družbami za ravnanje z odpadki.

Drugi spet sistem ene organizaci­je ocenjujejo za monopolen. Bojijo se višjih cen in tega, da podjetja v tem primeru ne bodo več mogla nadzirati odpadkov na lastnih dvoriščih. Goran Ambrož, direktor GIZ - Skupne sheme, se denimo sprašuje, komu bi monopolni sistem najbolj koristil, in odgovarja: »Multinacio­nalkam, ki hočejo nadzirati tok odpadkov in sekundarni­h surovin.« Mopu so tudi očitali, da ne opravlja sortirnih analiz odpadne embalaže.

Jure Fišer, predsednik Sekcije zbiralcev in predeloval­cev kovinskih in nekovinski­h odpadkov, meni, da zato, ker Mop ni pravočasno poskrbel za zakonodajo, ki bi urejala prevzem embalaže, zdaj obračamo na glavo celoten sistem. Po njegovem se »bodo morale firme obnašati kot podizvajal­ci belih ovratnikov, stroške pa bo prevzelo gospodarst­vo«. Drugi spet so prepričani, da je rešitev za Slovenijo dodatna regulacija v sklopu ene organizaci­je in učinkovit nadzor sistema. Za to čim prej potrebujem­o sprejemlji­v krovni zakon o varovanju okolja in prek njega tudi v naš pravni red preneseno evropsko direktivo o odpadkih.

• Na področju odpadkov se v Sloveniji 15 let ni nič premaknilo.

• Evropsko direktivo o odpadkih moramo do 2023 zajeti v krovni zakon.

• Rešitev naj bi bil koncept ene neprofitne organizaci­je.

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Kupi nepobrane odpadne emblaže delajo preglavice marsikje po Evropi.
Foto Jože Suhadolnik Kupi nepobrane odpadne emblaže delajo preglavice marsikje po Evropi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia