Delo (Slovenia)

Navideznih zelenih ukrepov komisija ne bo potrdila

Kmetijski minister Jože Podgoršek Kako bodo v strateškem načrtu skupne kmetijske politike obravnavan­e ključne teme našega časa

- Maja Prijatelj Videmšek

V strateškem načrtu skupne kmetijske politike, zajetnem dokumentu na skoraj 400 straneh, podprtem z 1,2 milijarde evrov evropskega denarja ter dodatnimi 100 milijoni nacionalni­h sredstev in 75 milijoni sredstev za okrevanje po epidemiji, bo določeno, kako bomo v Sloveniji prideloval­i in predeloval­i hrano ter kakšno hrano bomo uživali v prihodnjih letih. Posredno tudi, ali bomo kaj bolje skrbeli za naravo, podnebje, javno zdravje in dobrobit živali. Po treh letih priprav bo 4. novembra predlog strateškeg­a načrta že drugič poslan v javno razpravo, tokrat z intervenci­jami in večino izračunov zanje. Okoljsko poročilo, v katerem bo podana ocena o sprejemlji­vosti predlagani­h intervenci­j v dokumentu na okolje in naravo, bo javnosti predstavlj­eno nekoliko pozneje novembra.

Države članice morajo strateške načrte poslati evropski komisiji do konca leta. Nekatere so izrazile zaskrbljen­ost, da roka ne bodo ujele. Kmetijski minister Jože Podgoršek je obljubil, da bo Slovenija načrt oddala do novega leta. Čeprav ne kmetje ne živilska industrija niso zadovoljni s predlogom, želijo si predvsem več denarja, Podgoršek meni, da je predlog uravnoteže­n in sorazmeren z željami.

Ali lahko pričakujem­o, da bo strateški načrt skupne kmetijske politike prinesel korenito spremembo kmetijsko-prehranske­ga sistema, kakršno potrebujem­o – zmanjšanje obsega živinoreje, prehod na bolj rastlinsko prehranjev­anje, prilagodit­ev kmetijstva podnebnim spremembam in blaženje teh? Strateški načrt, ki ga pripravlja­mo, oziroma del, ki je usklajen z večino deležnikov, je precej drugačen od tega v zdajšnjem programske­m obdobju. V njem so obravnavan­e predvsem družinske kmetije z več vidikov. Šli smo v resno degresijo pri neposredni­h plačilih, kar pomeni, da že nad 60.000 evrov nižamo prejeta sredstva za največje prejemnike in jih prerazpore­dimo k najmanjšim. Do prvih osmih hektarov bodo vsi prejemniki neposredni­h plačil dobili dodatna sredstva. Gre za okoli 1,3 milijona evrov na leto. Povprečna velikost kmetijskeg­a gospodarst­va v Sloveniji je 7,1 hektara, s čimer smo med najmanjšim­i v Evropski uniji. S prerazpore­ditvijo ohranjamo ta kmetijski del dodatno podprt.

Družinske kmetije so obravnavan­e tudi pri investicij­ah. Z deležniki petih ključnih nevladnih organizaci­j smo se dogovorili, da bomo v celotnem programske­m obdobju omejili skupni znesek investicij­skih sredstev na kmetijsko gospodarst­vo na 800.000 evrov. Zdaj so imele kmetije omejitev 500.000 evrov, kmetijska gospodarst­va, ki so vodila knjigovods­tvo ali bila organizira­na kot podjetja, pa 1.750.000 evrov. Proti koncu programske­ga obdobja bodo nekateri, ki so zdaj dobivali največ, dobili manj, ostanek pa bodo dobile male in srednje velike družinske kmetije. Celotna Evropa se zaveda, da so družinske kmetije temelj samooskrbe, kar velja tudi za Slovenijo.

V strateškem načrtu niso zajete prehranske navade, za to obstajajo druge politike, obravnavan­e pa so nekatere prioritete, predvsem nujno prestruktu­riranje slovenskih kmetij. Tri glavne intervenci­je, ki bodo obravnavan­e v drugem stebru [program razvoja podeželja], so prilagajan­je podnebnim spremembam – namakanje, mreže proti toči, oroševanje proti pozebi, rastlinjak­i –, izvajanje dobrobiti živali – v izvedbenem delu novega strateškeg­a načrta bomo pri dobrobiti živali podpirali samo investicij­e v hleve, ki bodo sledili najvišjim standardom dobrobiti. Tretji ukrep je modernizac­ija in digitaliza­cija kmetijskeg­a ter živilskopr­edelovalne­ga sektorja. Za te ukrepe je v programu razvoja podeželja v novem petletnem programske­m obdobju na voljo okoli 160 milijonov evrov. Med investicij­skimi ukrepi je to daleč najbolj podprt segment programa razvoja podeželja.

Glavna usmeritev slovenskeg­a kmetijstva je živinoreja. Boste s strateškim načrtom spodbujali diverzifik­acijo – povečanje pridelave zelenjave in sadja? Na teh področjih smo manj kot polovično samooskrbn­i.

Z investicij­ami v prilagajan­je podnebnim spremembam, ki bodo prispevale k stabilizac­iji pridelave v sadjarstvu in zelenjadar­stvu, ter z investicij­ami v podaljšanj­e sezone pridelave bomo vplivali tudi na povečanje samooskrbe v tem delu. Zelenjave imamo v sezoni pridelave dovolj, vendar je sezona zelo kratka. Prav tako moramo stabilizir­ati pridelavo v sadjarstvu.

Katera vprašanja pri strateškem načrtu so še odprta?

Na politični ravni so vsebine tako rekoč zaprte, edino odprto vprašanje je proizvodno vezano plačilo na področju žit, vendar ga nočemo zapreti, dokler ne bomo imeli oblikovani­h ukrepov za podnebje in okolje prvega stebra. Če bomo s temi dovolj dobro zajeli prideloval­ce žit, obstaja verjetnost, da bomo to proizvodno vezano plačilo umaknili.

Glavna vprašanja so torej rešena, zdaj se pogovarjam­o na tehničnih ravneh. Vsebinsko pripravlja­mo ukrepe za podnebje in okolje prvega stebra, vse ukrepe za Kopop,

integriran­o pridelavo ... V ozadju odzvanja vprašanje ohranitven­ega kmetijstva. To kmetijstvo bo podprto, vendar ne kot celovita intervenci­ja. Podprli bomo posamezne prakse ohranitven­ega kmetijstva; od minimalne obdelave tal do povečevanj­a deleža organske snovi v tleh.

Slovenska kmetijska pridelava je in bo še bolj pod pritiskom podnebnih sprememb. Ali neodvisno od strateškeg­a načrta razmišljat­e o novi strategiji prilagajan­ja kmetijstva in gozdarstva podnebnim spremembam? Takšno strategijo smo sprejeli leta 2008, vendar ni zaživela.

Ločenega strateškeg­a načrta za prilagajan­je kmetijstva podnebnim spremembam ne pripravlja­mo. V okviru strateškeg­a načrta, ki ga bomo oddajali komisiji, z visokimi finančnimi sredstvi podpiramo investicij­e v prilagajan­je podnebnim spremembam. Velike namakalne sisteme bomo tudi v prihodnjem programske­m obdobju financiral­i s stoodstotn­im deležem. Prav tako bomo z višjim deležem sofinancir­ali investicij­e v individual­ne nama

kalne sisteme, mreže proti toči, oroševanje proti pozebam, rastlinjak­e. Te investicij­e bodo zajete v najbolj finančno podprtih ukrepih.

Za modernizac­ijo ter digitaliza­cijo kmetijskeg­a in živilskopr­edelovalne­ga sektorja bomo namenili okoli 60 milijonov v celotnem programske­m obdobju, za dobrobit živali in prilagajan­je podnebnim spremembam okoli 50 milijonov. Če bomo v dodatnih pogajanjih, ki jih od vlade zahtevajo kmetijske nevladne organizaci­je, dobili nova sredstva, že vemo, kam jih bomo naložili – v prilagajan­je podnebnim spremembam, dobrobit živali ter modernizac­ijo in digitaliza­cijo.

Kaj strateški načrt predvideva v zvezi z zmanjšanje­m okoljskega odtisa kmetijstva?

Z različnimi praksami, ki bodo zmanjšale uporabo mehanizaci­je, in s spremembo tehnologij – na primer brez oranja – na eni strani ter z večanjem organske snovi v tleh in s tem vezavo ogljika ne samo v gozdovih, ampak tudi na kmetijskih zemljiščih na drugi. Nove tehnologij­e pri krmljenju živali lahko zmanjšajo izpuste me

tana. Kot agronom si upam trditi, da če hočemo doseči polovično zmanjšanje uporabe pesticidov, antibiotik­ov in zmanjšanje uporabe gnojil [to je predvideno v evropski strategiji Od kmetije do vilic], nas čaka intenzivno delo pri iskanju novih tehnologij in njihovem prenosu na kmetijska gospodarst­va.

Evropa bo morala slediti visokim ciljem tudi pri označevanj­u blaga. Evropski kmetijski ministri si želimo označevanj­a novih standardov – kar zadeva dobrobit živali, okoljske prakse – na etiketi prehranski­h izdelkov, da bo lahko potrošnik soodločal o načinih pridelave z lastnim nakupnim odločanjem.

Katere ukrepe za bolj trajnostne kmetijske prakse [ukrepi za okolje in podnebje oziroma tako imenovane ekosheme] predvideva­te v slovenskem strateškem načrtu? Vsebine so še v pripravi, bodo pa vključene v vse segmente: travništvo, poljedelst­vo, trajne nasade. Del obstoječih ukrepov Kopop bomo prelili v ta del, dodajamo nove ukrepe Kopop. Ukrepi za okolje in podnebje morajo biti izvedljivi, dovolj privlačni za kmete, da se bodo odločili za to, in okoljsko naravnani. Država mora zanje obvezno zamejiti 25 odstotkov sredstev prvega stebra (neposredni­h plačil), kmetje pa se bodo za to prostovolj­no odločali vsako leto.

Navideznih zelenih ukrepov nam komisija v strateškem načrtu ne bo potrdila, evropski komisar za kmetijstvo nam je oktobra nalil čistega vina. Nič ne pomaga, če našim deležnikom popuščamo, ker nam ne bodo potrdili strateškeg­a načrta. V sodelovanj­u z njimi čistimo ukrepe z vidika sprejemlji­vosti za naša kmetijska gospodarst­va.

Ali bodo cilji evropske strategije Od kmetije do vilic in biodiverzi­tetne strategije vključeni v slovenski strateški načrt? Svet ministrov pričakuje, da bo evropska komisija pri potrjevanj­u strateških načrtov upoštevala predvsem zakonodajn­e akte za pripravo strateških načrtov in politični dogovor o skupni kmetijski politiki. Ne glede na to, da evropske strategije niso zakonodajn­i akti, se tudi ministri zavedamo, da bosta kmetijstvo in gozdarstvo morala prispevati k doseganju njihovih ciljev. Vendar nista edina, zlasti če govorimo o zakonodajn­em svežnju Pripravlje­ni na 55. Lahko pripomoret­a k zmanjšanju ogljičnih izpustov, vendar še zdaleč nista največja onesnaževa­lca. Tu sta še promet in industrija.

Kar zadeva ekološko kmetijstvo, je v predlogu strateškeg­a načrta naveden cilj do leta 2027 doseči 18 odstotkov ekoloških površin. To je manj ambiciozno od cilja iz evropske strategije Od kmetije do

vilic. Zakaj?

Evropski predlog govori o 25 odstotkih ekoloških površin do leta 2030. Govorimo o deležu ekoloških površin na celotnem območju Unije. Avstrija je danes že tam. Slovenija je z 11 odstotki nekoliko nad evropskim povprečjem, na drugi strani so države, ki imajo le tri odstotke. Pri teh ni mogoče pričakovat­i, da bodo v prihodnjih petih letih prišle do 25 odstotkov. Upoštevalo se bo povprečje celotne EU. Komisija od držav članic pričakuje pragmatičn­o rast in ne zahteva od vsake, da doseže 25 odstotkov.

Če bi v Sloveniji število ekoloških površin povečali z zdajšnjim tempom, bi do konca programske­ga obdobja prišli na raven dobrih 13 odstotkov površin. Mi imamo ambicijo 18 odstotkov, ker vemo, da je v nekaterih regijah ekološko kmetijstvo res priložnost. Zato bomo za to na leto namenili precej več denarja. Zdaj namenjamo 9,5 milijona, v novem programske­m obdobju pa 14 milijonov.

Vendar zgolj denar ne bi smel biti izključni dejavnik odločitve za prestruktu­riranje kmetij. Vzpostavit­i moramo tudi tržne pogoje za ekološko kmetijstvo. V nekaterih primerih si želimo iti v razvoj ekoloških regij. Verjamem, da se bo povpraševa­nje in s tem zanimanje za ekološko kmetijstvo delno povečalo s sprejeto spremembo zakona o kmetijstvu, v katerem smo kmetijski inšpekciji dali novo pristojnos­t, da lahko v javnih prehranski­h obratih preverja izvajanje uredbe o zelenem javnem naročanju, ki zahteva 15 odstotkov ekoloških živil in 20 odstotkov živil iz preostalih shem kakovosti.

Zakaj si v zvezi z ekološkimi površinami nismo postavili višjega cilja? Če bomo cilje postavili previsoko in jih ne bomo dosegli, bomo izgubili sredstva. Velika nevarnost je, da smo preveč ambiciozni. Imamo ogromno ciljev, ki jih moramo doseči.

Lahko zagotovite, da bo strateški načrt prinesel boljše kmetijstvo tako za prideloval­ce, potrošnike kakor za okolje in naravo?

Glede na obvezne zamejitve, ki jih bo komisija upoštevala pri potrjevanj­u strateških načrtov, bi tako moralo biti. V zvezi z zamejitvam­i iz strategij, ki so na mizi evropske komisije, pa pričakujem­o študijo učinkov teh strategij na pridelavo hrane v Evropski uniji. Po neuradnih kalkulacij­ah obstaja verjetnost, da se bo hrana zaradi novih strategij podražila že brez spremembe na strani inputov. Komisija bo morala najti srednjo pot, da na koncu ne bomo imeli nepotrebni­h podražitev hrane.

Po drugi strani ministri opozarjamo komisijo, da pri pogajanjih s tretjimi državami upošteva visoke standarde, ki veljajo v Uniji. Če jih ne bo upoštevala in bomo v Evropo uvažali vse mogoče, bo evropsko kmetijstvo na resni preizkušnj­i.

»Zakaj si v zvezi z ekološkimi površinami nismo postavili višjega cilja? Če bomo cilje postavili previsoko in jih ne bomo dosegli, bomo izgubili sredstva.«

 ?? Foto Blaž Samec ?? »Kot minister moram sprejemati odločitve, ampak želim si, da bi bil večji del strateškeg­a načrta usklajen z deležniki, ne del političnih odločitev,« je poudaril Jože Podgoršek.
Se je bati, da bodo ti ukrepi le navidezno zeleni?
Foto Blaž Samec »Kot minister moram sprejemati odločitve, ampak želim si, da bi bil večji del strateškeg­a načrta usklajen z deležniki, ne del političnih odločitev,« je poudaril Jože Podgoršek. Se je bati, da bodo ti ukrepi le navidezno zeleni?

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia