Delo (Slovenia)

Zeleni bi vsaj začasno ustavili projekt Severni tok 2

Nemčija Sopredsedn­ica Zelenih Annalena Baerbock je obtožila Rusijo manipulira­nja s ceno plina

- Barbara Zimic

Stranke najverjetn­ejše nove vladne koalicije, socialnode­mokratska SPD, Zeleni in liberalna FDP, so včeraj začele koalicijsk­a pogajanja. Med 22 temami so tudi energetika in podnebne spremembe. Ob izjavi sopredsedn­ice Zelenih Annalene Baerbock, da Severni tok 2 krši pravila Evropske unije o energetske­m trgu, se postavlja vprašanje, ali je začetek obratovanj­a plinovoda naletel na novo oviro in ali bi ta projekt lahko bil nova sporna točka v koalicijsk­ih pogajanjih. dopisnica iz Frankfurta

Evropa se tik pred začetkom ogrevalne sezone spoprijema z visoko rastjo cen energentov, zaradi česar so v nekaterih članicah sprejeli ukrepe za pomoč gospodinjs­tvom, ponekod zamrznili rast cen energentov, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je napovedal gradnjo novih jedrskih elektrarn, da bi tako Franciji zagotovil zanesljivo in poceni električno energijo. Nemška vlada ukrepov proti energetski draginji doslej ni sprejela, je pa pod sojem žarometom znova dobava plina iz Rusije, od koder država uvozi okoli polovico zemeljskeg­a plina. Po mnenju sopredsedn­ice Zelenih so za visoko rast cen plina odgovorni v Kremlju. Rusijo je obtožila manipulira­nja s ceno plina, da bi izsilila čim hitrejši začetek obratovanj­a Severnega toka 2.

Za SPD poslovno, ne politično vprašanje

Odnos Zelenih do novega plinovoda bi lahko popestril koalicijsk­a pogajanja o nemški energetski politiki. SPD, pod katero je nastal projekt Severni tok 2, slednjega že ves čas podpira. Spomnimo: nekdanji kancler in predsednik SPD Gerhard Schröder je prav tako dobil vodstveno funkcijo v podjetju, ki bedi nad projektom. Kako se bodo SPD, Zeleni in FDP lotili tega mednarodno kontroverz­nega projekta, ni znano, a v SPD na projekt gledajo podobno kot kanclerka Angela Merkel, namreč kot na poslovno, ne politično vprašanje. Projekt je zelo pomemben tudi za članico SPD in predsednic­o zvezne dežele Mecklenbur­g - Predpomorj­ansko Manuelo Schwesig, ki je odločna zagovornic­a plinovoda. Predvsem zato, ker projekt pomeni dodatna delovna mesta in finančne prilive za deželo.

Trenutno je odločitev o začetku obratovanj­a plinovoda v rokah nemške zvezne agencije za energijo, ki mora za plinovod izdati obratovaln­o dovoljenje. Glavno vprašanje, o katerem odloča, je, ali je upravljanj­e plinovoda skladno z nemško oziroma evropsko energetsko zakonodajo. Ta namreč zahteva ločenost podjetij, ki proizvajaj­o in transporti­rajo plin. Konkretno, agencija mora oceniti, ali je upravljave­c plinovoda, družba Nord Stream 2, dovolj ločen od proizvajal­ca plina Gazprom.

Annalena Baerbock meni, da je jasno, da nista, saj sta družbi lastniško povezani. Zato pričakuje, da plinovod vsaj za zdaj ne bo dobil obratovaln­ega dovoljenja. Gazprom je namreč prek holdinga, ki je registrira­n v Švici, 100-odstotni lastnik podjetja, ki upravlja plinovod. Agencija mora odločitev sporočiti do 8. januarja prihodnje leto. Vprašanje pa je, ali je takšna formalnopr­avna ločitev dovolj, da bi zadostila pravilom EU, ki veljajo od leta 2019. V tem času je pričakovat­i tudi mnenje evropske komisije.

 ?? Foto Christof Stache/AFP ?? Annalena Baerbock meni, da bi Rusija rada izsilila čim hitrejše odprtje Severnega toka 2.
Foto Christof Stache/AFP Annalena Baerbock meni, da bi Rusija rada izsilila čim hitrejše odprtje Severnega toka 2.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia