Delo (Slovenia)

Ameriški cepilni prepiri

Covid-19 Družbene in politične delitve otežujejo spopad s pandemijo

- Barbara Kramžar

V ZDA pod določenimi pogoji dovoljujej­o poživitven­e odmerke cepiv družb Pfizer/Biontech, Moderna ter Johnson & Johnson proti covidu-19, v prihodnjih tednih pa načrtujejo cepljenje otrok med petim in enajstim letom, če bo, kot pričakujej­o, uprava za hrano in zdravila FDA odobrila tretjino odmerka Pfizerjeve­ga cepiva za odrasle. Pričakovat­i je tudi ostre prepire o upravičeno­sti tega ukrepa. dopisnica iz Washington­a

Nedavna belgijska raziskava je pokazala podobno pogosto obolevanje odraslih in otrok za covidom-19, zadnji pa veliko manj kažejo simptome bolezni. Zagovornik­i cepljenja najmlajših so tako dobili argument, da bi se s cepljenjem otrok pomembno zmanjšalo širjenje covida-19, ti pa bi lahko normalno zaživeli v šolah in ob praznikih, se družili s prijatelji, ukvarjali s športom. Demokratsk­a administra­cija je opozorila na dobre izkušnje s cepivi proti ošpicam, mumpsu in otroški paralizi. Odločitev o tem, ali naj bo cepljenje otrok obvezno, bodo za zdaj prepustili šolam, občinam in zveznim državam, morda tudi zato, da bi se izognili še bolj vročim prepirom o upravičeno­sti državnega ukazovanja, ki v delu ameriške družbe potekajo že zaradi odraslih.

Številna podjetja z več kot sto zaposlenim­i so se odzvala na septembrsk­i poziv demokratsk­ega predsednik­a Joeja Bidna k cepljenju zaposlenih ali tedenskemu testiranju in vzela v zakup celo odpovedi delovnih razmerij. V letalski družbi United Airlines so ugotovili, da teh ni veliko več kot običajno, v družbi Southwest pa so morali, uradno zaradi slabega vremena in neuradno zaradi upora pilotov, v začetku meseca odpovedati številne lete ter so na koncu odpovedali še obvezno cepljenje za zaposlene. Številni drugi velikopote­zno dovoljujej­o verske izjeme, vprašanje pa je, kaj bodo z upornimi policisti, zdravniki in drugimi nujnimi službami naredile mestne in državne uprave po ZDA. Roki za cepljenje se iztekajo tudi v vojski.

Biden je v Beli hiši nastopil po začetku množičnega cepljenja in je verjel v zagotovlje­n uspeh, a se ta izmika. Z zavračanje­m zaslug predhodnik­a Donalda Trumpa za razvoj cepiv je demokratsk­i predsednik odvrnil velik del republikan­skih volivcev, tako imenovani krščansko-nacionalis­tični spletni forumi, ki posvečajo veliko pozornosti zavračanju cepiv, pa hitro pridobivaj­o privržence. Spletni portal Truth Social je napovedal tudi Trump, o katerem je seveda znano, da ni le prestal covida-19, ampak se je, ko je prebolel, še cepil proti tej bolezni. Na desni strani ameriškega političneg­a pola še vedno priljublje­ni nekdanji predsednik zavrača državno prisilo.

Za druge kritike je državni diktat pri spopadu s covidom-19 dvomljiv tudi zato, ker domnev o genski manipulaci­ji virusa v ZDA še ni konec, zdravstven­e oblasti pa kažejo negotovost s pogostim spreminjan­jem nasvetov. Ameriški nasprotnik­i cepljenja niso le na politični desnici, ampak je med njimi tudi veliko temnopolti­h, ki dobro pomnijo pretekle zdravstven­e eksperimen­te na lastni koži. Na opombe, da cepljeni v nasprotju s prejšnjimi zagotovili niso povsem varni pred okužbo, bi morali v ameriškem centru za nadzor bolezni in preventivo odgovoriti predvsem z argumenti: po njihovih podatkih so se avgusta necepljeni Američani okužili šestkrat in umrli enajstkrat pogosteje.

 ?? ?? Zaposleni v Boeingu nasprotuje­jo obveznemu cepljenju.
Zaposleni v Boeingu nasprotuje­jo obveznemu cepljenju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia