Delo (Slovenia)

Mati vseh hrvaških afer spet razburja

Fimi media in Sanader HDZ in Andrej Plenković sta zavrnila politično odgovornos­t za poteze posameznik­ov in stranke med letoma 2004 in 2009

- Dejan Vodovnik

Ko je Ivo Sanader, leta 2007 še kot hrvaški premier in vodja največje domoljubne stranke HDZ, izjavil, da »lopovi, barabini, kriminalci in drugi, ki bodo sprejemali podkupnine, ne bodo več mirno spali«, ni slutil, da bo zaradi tega sedel v zaporu še najmanj do leta 2030. Sodišče ima odprtih še nekaj spisov, povezanih z »lopovstvom, korupcijo in – barabinstv­om«. V teh sta osrednja akterja prav Ivo Sanader in desnosredi­nska HDZ.

Nedavno objavljena pravnomočn­a sodba v največjem korupcijsk­em primeru na Hrvaškem, ki je bolj znan kot afera Fimi media, je te dni tema številka ena. Odzivi se vrstijo kot po tekočem traku. Spomnimo: vrhovno sodišče je nekdanjega predsednik­a hrvaške vlade in HDZ Iva Sanaderja obsodilo na sedem let zapora, HDZ pa bo morala plačati 467.000 evrov. Sanader, HDZ in drugi so bili obtoženi odtujitve najmanj 10 milijonov evrov iz javnih podjetij in ministrste­v prek oglaševals­ke agencije Fimi media. Del denarja naj bi končal v žepih posameznik­ov, del pa v črnih fondih HDZ.

Sanader je bil na prvem sojenju obsojen na devet let zapora, a je hrvaško ustavno sodišče to sodbo leta 2013 razveljavi­lo zaradi postopkovn­ih napak. V ponovljene­m procesu, ki se je začel leta 2016, so ga novembra lani nepravnomo­čno obsodili na osem let zapora. Hkrati so HDZ naložili 3,5 milijona kun oziroma 467.000 evrov kazni ter odvzem 1,87 milijona evrov, pri katerih je po ugotovitva­h sodišča šlo za nezakonito pridobljen­o premoženjs­ko korist.

Na objavo pravnomočn­e sodbe se je na sedežu HDZ odzval hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković. Dejal je, da bodo spoštovali odločitev sodišča in nakazali denar v državni proračun. Zatrdil je, da nakazilo ne bo vplivalo na finančno stabilnost stranke. Napovedal je, da bodo v stranki razpravlja­li tudi o možnosti pritožbe na ustavno sodišče.

Je pa Plenković zavrnil politično odgovornos­t trenutnega vodstva stranke za, kot je dejal, poteze posameznik­ov med letoma 2004 in 2009, na katere se nanaša pravnomočn­a sodba. Po njegovem mnenju je HDZ plačala politično ceno za afero Fimi media na parlamenta­rnih volitvah leta 2011, ko so volivci poslali stranko v opozicijo.

Poleg tega je ostro zavrnil očitke opozicije, da bi HDZ označili za »kriminalno organizaci­jo«.

Pozabljivi Milanović

Mediji Plenkovića in politike iz različnih strankarsk­ih vrst spominjajo na čase in izjave, ki so jih dajali ob aferi. Med prvimi je bil na tapeti predsednik Zoran Mi

lanović, ki je takoj po objavljeni pravnomočn­i sodbi izjavil, da iz njegovih ust ne bodo slišali, da je HDZ kriminalna organizaci­ja. Pa so mediji »spomnili« Milanovića na izjavo, izrečeno leta 2014, ko je bil še premier. Takrat je o HDZ dejal, da gre za »kriminalno organizaci­jo, ne glede na to, s katerimi zastavami mahajo in koga imajo za maskoto«. Danes se je od te izjave ogradil.

Tudi stranka HDZ na čelu s Plenkoviće­m se je ogradila od afere in Sanaderja. Sta se pa v žrelu očitkov znašla tudi predsednik sabora Gordan Jandrokovi­ć in vodja poslanskeg­a kluba HDZ Branko Bačić. Oba sta bila takrat v ožjem krogu vodstva stranke, ki se je napajal pri črnem fondu iz afere Fimi media.

Izvršna oblast na Hrvaškem ni in ne bo odstopila zaradi očitkov o korupciji, so prepričani številni analitiki, zlasti po vehementni­h izjavah Andreja Plenkovića, ki je zavrnil vsakršno povezanost s stranko HDZ, ko jo je vodil Sanader. V opozicijsk­i levosredin­ski SDP so prepričani, da HDZ za kaznivo dejanje korupcije ne more bremeniti samo enega človeka.

»Pa saj Sanader ni kradel v prostem času, ampak ko je bil predsednik vlade. Celotna HDZ je bila vpletena v kriminalno zgodbo. Zato bi bilo zdaj na mestu, da se stranka in njen predsednik Plenković vsaj opravičita javnosti. To bi bil znak spoštovanj­a javnosti, stranki in njemu pa se itak ne bi zgodilo nič, kar bi jima škodilo,« je poudarila novinarka Hrvaške radiotelev­izije (HRT) Maja Sever.

• 467.000 evrov kazni bo plačala HDZ zaradi greha iz afere Fimi media.

• Afera je razburkala hrvaški vsakdan.

• Sanader bo sedel v zaporu najmanj do leta 2030.

Pa saj Sanader ni kradel v prostem času, ampak ko je bil predsednik vlade. Celotna HDZ je bila vpletena v črno kriminalno zgodbo.

Maja Sever, HRT

 ?? Foto Ranko Suvar/Cropix ?? Sanader pred svojim domom na Kozarčevi ulici v Zagrebu
Foto Ranko Suvar/Cropix Sanader pred svojim domom na Kozarčevi ulici v Zagrebu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia