Delo (Slovenia)

Vse naše zvezde so na eni zastavi

-

Mojca Pišek novinarka, literarna kritičarka in esejistka

Slovenija je v tragikomič­nem obratu usode postala evropska Jugoslavij­a, Evropska unija pa disidentka na pravi strani zgodovine.

Poljsko ustavno sodišče je pred kratkim sprejelo odločitev, da je njihova nacionalna zakonodaja nadrejena evropski zakonodaji, mene pa je z mislimi odneslo v marec 2003, ko sem se sveže polnoletna prvič v življenju odpravila na volišče in na referendum­u glasovala za vstop države v Evropsko unijo. Že hip zatem v mislih stojim na Trgu Evrope, ki povezuje italijansk­o Gorico in slovensko Novo Gorico in kjer sem 1. maja 2004 s prijatelji pričakala pridružite­v Slovenije Evropski uniji. Po zaključku uradnega dela slovesnost­i so prireditel­ji zavrteli pesem Insieme: 1992, s katero je leta 1990 na Evroviziji zmagal Toto Cutugno ob spremljeva­lnih vokalih članov zasedbe Pepel in kri. Pesem, ki se zdi napisana za tisti trenutek, se je nanašala na nastajajoč­o maastricht­sko pogodbo, ki je leta 1992 utrdila vezi med takratnimi 12 članicami Unije, položila temelje skupni valuti in nakazala možnost federalneg­a značaja EU. Nič točk sta čustveno ekspresivn­emu nastopu in preprostem­u, a močnemu sporočilu pesmi Tota Cutugna namenili le Norveška in Velika Britanija. Prve članstvo v Evropski uniji nikoli ni resno zanimalo, druga je lani iz zveze precedenčn­o izstopila.

Česar nista mogla storiti niti grška dolžniška kriza leta 2009 niti lanski brexit, je Evropski uniji tako rekoč v kontrolira­nem okolju pravne institucij­e povzročila Poljska, ena od desetih držav, ki so z vstopom v EU leta 2004 prispevale k daleč največji širitvi zveze, ki naj bi pomenila dokončni obračun, tako rekoč izbris dediščine hladne vojne. Ko poljsko ustavno sodišče pod vprašaj postavlja načelo primarnost­i prava EU, to Unijo postavlja pred zavrnitev moralne pogodbe in odprti konflikt dveh Evropskih unij, ki se nakazuje že vsaj desetletje, medtem ko je z ekonomsko recesijo, migrantsko krizo in pandemijo covida-19 počasi plahnel integracij­ski idealizem let 1992 in 2004. Uporniška poteza Poljske ima večjo težo od britanskeg­a izvršenega izstopa iz Unije, saj prihaja iz »nove Evrope«, katere proevropsk­e aspiracije so moralno legitimira­le »staro Evropo« ter ji po pridružitv­i tudi vdihnile ekonomskeg­a vetra v jadra. Kar so evropski politiki evfemistič­no poimenoval­i »neposreden izziv« Poljske Evropski uniji, ni nič drugega kot boj dveh evropskih identitet, ki sta se desetletja druga pred drugo pretvarjal­i, da se razumeta, strinjata in da imata enako zgodovinsk­o izkušnjo, vsem dokazom o nasprotnem navkljub.

Identiteta EU še zdaleč ni samoumevna, kot je bila leta 2003, ko so Vzhodnoevr­opejci na referendum­ih z odločno večino podprli vstop v EU in ko je manjkalo še celo desetletje do prvega velikega vala migrantov z Bližnjega vzhoda, do ustanovitv­e startupa Twitter pa tri leta in še nadaljnjih 15 do takrat, ko se bo z njegovo pomočjo v mehurček somišljeni­kov med drugimi zaprl tudi slovenski premier. Protievrop­ski sentimenti so bili performati­vni, nacionalis­tični politiki so imeli status klovnov, v desetletje ideološko podhranjen­i in dezorienti­rani postsocial­istični Evropi je vladalo odločno proevropsk­o razpoložen­je. Rešitev za globalne izzive so bila povezovanj­e, sodelovanj­e, integriran­je. Nihče si niti predstavlj­ati ni znal, kako bi se, denimo, Janez Janša, ki se je leta 2003 na vse kriplje boril za prvi prevzem oblasti, v predrefere­ndumski debati lotil kakega evropskega politika, ga spomnil na kolonializ­em njegove države ali na tam ustreljene novinarje kot dokaz licemerja zahodnih držav, ki jih menda skrbi klavrno stanje medijske svobode na Vzhodu.

Ko »stara Evropa« z Nemčijo in Francijo na čelu Poljski grozi s finančnim disciplini­ranjem in omenja celo možnost izključitv­e iz EU, se problema loteva na napačnem koncu. Tragika Evropske unije je v tem, da vse probleme razume le skozi denar, kot slabi starši, ki pomanjkanj­e pozornosti do otroka nadomeščaj­o z materialni­mi dobrinami. Tragika EU je beseda »unija« v imenu, kljub temu da je delitev del njenega konstrukci­jskega načrta. EU nikoli ni bila narejena za to, da bi se v njej uravnoteži­li dve zgodovinsk­i zgodbi, v katerih sta dve Evropi druga od druge pričakoval­i nerealisti­čne stvari. Čas, ko je bilo mogoče senzibilno­st upravljati s puhlicami o skupnih evropskih vrednotah, je minil. Na resnične, pogosto mešane občutke, vtise in sklepe Evropejcev vpliva resnično življenje. Denimo to, da se je slabih 20 let po vstopu v Unijo čez Trg Evrope dveh Goric spet vila ograja in da so evropske meje prepredene z bodečimi žicami. Odgovor na globalne izzive so že nekaj časa razdruževa­nje, izolacioni­zem in obramba svojega, ki si jih sme nekaznovan­o in brez moralnih pridig privoščiti le zahodna Evropa. Obračun z dediščino hladne vojne je Evropama spodletel, »stari Evropi« zato, ker preveč verjame v »novo«, drugi zato, ker po koncu socializma in vstopu v kapitalize­m ne verjame vase, njene države pa ne vedo, kaj so in kaj želijo biti.

Uradna Slovenija, ki izolacioni­stične projekte poljskih in madžarskih zaveznikov vidno zadovoljna podpira, je lep primer take identitetn­e krize. Jugoslovan­ski socialisti so še leta 1990 govorili o osnovnih celicah socialisti­čne družbe, zunanjem sovražniku in zaščiti meja, slovenski disidenti in osamosvoji­telji pa o vladavini prava, svobodi medijev in zaščiti človekovih pravic. Evropska unija zdaj postsocial­ističnim državam govori o vladavini prava, svobodi medijev in zaščiti človekovih pravic, medtem ko slovenski premier, ki predseduje svetu EU, vsej Evropi pridiga o družini kot osnovni celici družbe in zaščiti zunanjih meja pred vdorom sovražniko­v. Slovenija je v tragikomič­nem obratu usode postala evropska Jugoslavij­a, Evropska unija pa disidentka z iskricami in zvezdami v očeh, ki je že vseskozi na pravi strani zgodovine. Karkoli že se izcimi, upam na pretirano čustveno popevko, zmago na Evroviziji in veliko vrnitev zasedbe Pepel in kri.

––––––

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia