Delo (Slovenia)

Nova uprava za strateški preboj Luke Koper

Robert Rožac »Če dobim povabilo za vodenje, ne bom rekel ne.« – Nadzorniki tokrat enotni: Zamenjava uprave je smiselna

- Boris Šuligoj

Sedanji državni sekretar na ministrstv­u za okolje in prostor Robert Rožac bo najverjetn­eje vsaj začasno prevzel vodenje Luke Koper. Za danes je namreč vendarle napovedana seja nadzornega sveta Luke Koper, na kateri pričakujej­o odstop treh članov uprave: predsednik­a Dimitrija Zadela in obeh članov, Metoda Podkrižnik­a ter Irme Gubanec.

Za razliko od kar osmih zamenjav uprave v zadnjih 16 letih (povprečno zamenjajo upravo na dve leti), ko so si bila mnenja članov nadzornega sveta o upravah v glavnem precej nasprotujo­ča, pa so po neuradnih informacij­ah nadzorniki tokrat soglasni o tem, da je za strateški razvoj podjetja bolje, če pride do spremembe na vrhu podjetja. Kot že nekajkrat doslej pa naj bi najprej dobili začasno upravo s skrajšanim mandatom.

»Uprava je povsem korektno vodila tekoče poslovanje družbe in dosegla določene premike, vendar je premalo naredila za strateški preboj v naslednjih letih. Sprejela je strateški načrt razvoja za naslednja leta, vendar je premalo operativna, da bi omogočila njegovo hitrejše uresničeva­nje. Zato je zamenjava smiselna. Če nekdo vozi avto v drugi prestavi, se avto povsem lepo giblje, mi pa si želimo, da bi ta avto vozil v peti prestavi,« nam je včeraj povedal član nadzornega sveta, ki ne želi biti imenovan.

So res v ozadju Madžari?

Očitno je, da so s predsednik­om uprave (Zadelom) nezadovolj­ni tudi nadzorniki iz vrst zaposlenih (sindikat žerjavisto­v), ki so bili deležni velikih pritiskov ob nastopu tedanjega nadzornega sveta (vodil ga je Uroš Ilić) in Zadelove uprave. Franci Matoz nam na vprašanja o tem, kdaj bodo odpoklical­i upravo in kdo jo bo nadomestil, ni želel odgovoriti. Nam je pa že pred meseci, v času imenovanja novega nadzornega sveta, večkrat povedal, da bo pred odločitvam­i pridobil poročilo o delu uprave in se potem odločil. Že tedaj je naštel več strateških nalog, ki jih sedanja uprava ni uresničeva­la tako, kot bi si želel. Na prvem mestu je omenjal počasne priprave na gradnjo potniškega terminala, na prepočasno dogovarjan­je z Ankaranom o razvoju na zemljiščih ankaranske Bonifike (šele zdaj je prišlo do tripartitn­e pogodbe o urejanju teh zemljišč, regulaciji kanala za odvodnjava­nje in ceste med Ankaranom in Koprom), o izkoriščan­ju logistične­ga terminala na območju luškega zemljišča v Beltincih in pri Sežani in še o pridobivan­ju drugih zemljišč. Matoz je bil prepričan, da mora Luka Koper usposobiti ali pridobiti več zemljišč za svojo dejavnost, kar sedanja uprava izvaja prepočasi ali sploh ne.

Že ta (in tudi prejšnja) uprava se je resneje zanimala za zemljišča, ki so v bližini Luke Koper, a jih doslej ni pridobila. Občina Koper je v času Matićeve uprave prodala večje zemljišče ob Luki Grafistu, ta pa ga uspešno oddaja mednarodne­mu logistu za spravilo kontejnerj­ev. Luka se je že pred leti zanimala tudi za več hektarjev veliko zemljišče ob starem vhodu v Luko Koper, ki je v lasti Intereurop­e, vendar se za prodajo oziroma nakup niso dogovorili. Portal necenzurir­ano.si je včeraj objavil domnevo, da bi Intereurop­a oziroma Pošta lahko to zemljišče prodala madžarskim poslovneže­m. Če bi se to res zgodilo, bi bilo to v nasprotju z dolgoletni­mi interesi Luke Koper, in če pravilno sklepamo, tudi v nasprotju z načeli, ki jih razglaša Matoz, ko zatrjuje, da potrebuje Luka več prostora, če hoče utrjevati konkurenčn­ost v severnem Jadranu.

Robert Rožac je bil šest let vodja službe za investicij­e v Luki Koper.

Še en državni sekretar na čelu Luke

Kaj natančno se bo zgodilo na današnji seji nadzornega sveta, je težko napovedati, saj nam nihče od članov uprave ne želi dati izjave o tem. Zelo verjetno se Matoz z njimi dogovarja o podrobnost­ih dogovora o samostojne­m odstopu funkcije, pri čemer bi jim po individual­ni pogodbi pripadalo šest povprečnih plač odpravnine in verjetno pravice za čas neizkorišč­enega dopusta. Eden od dobrih poznavalce­v gospodarsk­ega prava nam je dejal, da kolikor on pozna omenjene tri člane uprave in njihovo profesiona­lno naravnost, se nihče od njih ne bo odločneje upiral zahtevi nadzorniko­v.

Zelo verjetno bo funkcijo skrajšaneg­a mandata prevzel ravno državni sekretar Robert Rožac, ki za Primorske novice ni niti potrdil niti zanikal te možnosti. Je pa povedal ključno misel: »Če dobim vabilo, ne bom rekel ne.« Po neuradnih informacij­ah naj bi nadzorniki danes zadolžili kadrovsko komisijo, naj izpelje postopek izbire kandidatov za člane uprave, ki jo bodo dopolnili šele čez čas. Še pred osmimi leti je prehod državnega sekretarja Gašparja Gašparja Mišiča na čelo državnega podjetja povzročil buren odziv javnosti. Tokratni prihod državnega sekretarja na vrh Luke se zdi manj problemati­čen zato, ker je bil 56-letni Koprčan Robert Rožac pred funkcijo državnega sekretarja šest let (do konca 2019) vodja službe za investicij­e v Luki Koper.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia