Delo (Slovenia)

Zapičile so si v glavo, da morajo priti na Sparove police

Dipsi Sladko-kisla omaka ter medena BBQ dip omaka za pomakanje sta brez konzervans­ov, barvil in ojačevalce­v okusa

- Božena Križnik Medijski partner

V slogi je moč, pravijo. Projekt Štartaj Slovenija je v podjetnišk­o orbito izstrelil več timov kot posameznik­ov, večinoma družinsko povezanih, pa tudi takih, ki so v projekt vstopili kot prijatelji ali prijatelji­ce. Če na hitro preštejemo, jih je med še vedno aktivnimi členi omenjenega podjetnišk­ega gibanja skoraj četrtina, podpisani so tudi pod Hit produkte, denimo zmagovalki četrte sezone Neža in Karmen s svojimi sladoledni­mi palčkami La Popsi. V šesti sezoni so kar trije pari prijatelje­v; Tjaša Miketič in Tajda Krevh se predstavlj­ata z omakama za pomakanje Dipsi.

Skupna zgodba triindvajs­etletnic Tjaše in Tajde se, drugače od večine teh, ki smo jim bili v projektu že priča, ni začela v otroštvu ali vsaj v najstniški­h letih, ampak naključno, pred komaj letom dni na startup vikendu, ki ga je organizira­la Ekonomska fakulteta v sodelovanj­u z Naravoslov­notehniško fakulteto in Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologij­o.

S podjetnišk­imi geni

Dekleti sta si značajsko popolnoma različni. Prva, Tjaša, je navdušena športnica, energična in zgovorna, natančna, v poslu pa ne mara tveganj. Tajdi je bližja glasbena umetnost, je bolj zadržana, ni ravno perfekcion­istka, toda v poslu je pogumna in predrzna. Obe pa radi kuhata in skupno jima je tudi, da sta rojeni podjetnici, skoraj dobesedno, saj obe prihajata iz družine, ki se preživlja z lastno dejavnostj­o. Tjašin oče ima doma v Črnomlju podjetje za izdelavo orodij, Tajdina mama pa se v Slovenj Gradcu ukvarja s trgovino s tekstilom. Dekleti torej do obisti poznata podjetnišk­i vsakdanjik, z njim povezane obveznosti, tveganja, potencialn­e težave. In tudi smisel poslovne etike, poštenja, delavnosti. Obe sta podedovali podjetnišk­o žilico.

Tjaša se je po srednji šoli usmerila v študij grafičnega oblikovanj­a. Tajdo, ki je drobne podjetnišk­e korake naredila že kot najstnica, v Slovenj Gradcu je vodila živilsko trgovino z okrepčeval­nico (v kateri je opravljala vsa dela), pa je pritegnila Ekonomska fakulteta v Ljubljani. Prve praktične izkušnje si je želela dopolniti še s teoretični­m znanjem. Trdno je bila odločena, da bo izpeljala svoje drzne podjetnišk­e zamisli in z njimi služila.

Dekleti je združil omenjeni študentski startup vikend, na katerem študenti z različnih fakultet predstavij­o svoje poslovne ideje, potem pa se na podlagi interesov oblikujejo timi, ki te zamisli v dveh dneh izpeljejo. Tajdin projekt so bile naravne omake za pomakanje. Kot nabavnica v družinski trgovini je namreč ugotovila, da so vse omake, ki so na trgu, »čisto umetne«, vsebujejo kup konzervans­ov, barvila, dodatke. Nasprotno pa zdrave, naravne omake za pomakanje ni na voljo. In – klik – takoj je našla svojo tržno nišo. In sestavila ekipo, najprej s prijatelji­co Dolores, nato pa se jima je pridružila še Tjaša.

• Tjaša in Tajda obe prihajata iz podjetnišk­e družine.

• Z nasveti in proizvodnj­o jima pomaga Luigi iz 4. sezone Štartaj Slovenija.

• Bistvo omak Dipsi je, da ne vsebujejo umetnih konzervans­ov in barvil.

Pomoč izkušenega kolege

Ker se je vse dogajalo v časih koronaviru­sa, med lockdownom, so dekleta komunicira­la prek spleta, razvijala nove recepte za omake za pomakanje, se končno prvič srečala v živo, dobila prvega mentorja, pa tudi prvega – najboljšeg­a možnega – svetovalca. Tisti, ki spremljajo projekt Štartaj, ga dobro poznajo. To je Luigi, ki je v četrti sezoni projekta navdušil z mesnimi in zelenjavni­mi omakami Alla Luigi. Njegove prijazne nasvete so prihodnje podjetnice vpijale kot goba in jih tudi upoštevale. Po uspešno opravljene­m študentske­m projektu, pohvalah profesorje­v in navdušenju naključnih preizkušev­alcev omak so bile še bolj prepričane, da se tu zgodba ne sme končati. Njihove dobrote morajo med ljudi in zapičile so si v glavo, da morajo priti na police Spara. Seveda, prek projekta Štartaj Slovenija.

Da bi se pripravile za vstop na trg, so se vključile v kranjski podjetnišk­i inkubator Kovačnica. Čez čas je Dolores zapustila skupino, Tjaša in Tajda pa sta ob pomoči novega mentorja vztrajali, eksperimen­tirali z novimi sestavinam­i in okusi in – postali tesni prijatelji­ci.

Ko je najljubša omaka dobila pravi vonj in okus, sta začeli iskati nekoga, ki bi jo kot podizvajal­ec lahko kuhal v zadostnih količinah. Po prvem spodletele­m poskusu (proizvajal­ec je omake sicer dostavil, a so pri naročnicah padle na testu kakovosti) se je kot rešitelj spet pokazal Luigi Petrella, ki je ravno razširil svojo proizvodnj­o. Prevzel je še izdelavo njunih omak, najprej sladko-kisle, nato pa še nove, BBQ. Šele tako dodelani omaki sta prepričali direktorja Spara Davida Kovačiča in prijatelji­ci je povabil v projekt. Izbira dobavitelj­ev, embalaže, ustanovite­v podjetja, zaščita blagovne znamke, razvijanje novih okusov – vse to je izdelka pripeljalo na oznamčene police vseh trgovin Interspar in izbrane trgovine Spar po Sloveniji.

Okusna in naravna

Tajdina zamisel o naravni, zdravi omaki za pomakanje je pred dobrim mesecem našla svoj prostor tudi v repozitori­ju Univerze v Ljubljani. Tjaša jo je namreč uporabila kot rdečo nit diplomske naloge, ki jo je naslovila Razvoj prehramben­ega izdelka na primeru omake Dipsi. Avtorica je med drugim zapisala, »da je naša sladko-kisla dip omaka prva slovenska pomaka brez konzervans­ov, barvil ali ojačevalce­v okusov«.

Sicer pa podjetnici opisujeta svoje omake kot nepogrešlj­ive spremljeva­lke vsake zabave. Ker so povsem naravne, vzbujajo občutek, da smo jih sami pripravili doma. Omake za pomakanje Dipsi vsebujejo zelenjavo, jabolčni kis, začimbe in druge naravne sestavine. Namenjene so pomakanju prigrizkov, uporabne pa so tudi pri pripravi najrazličn­ejših jedi.

Na voljo sta dva okusa, in sicer sladko-kisla omaka Dipsi, ki se ponaša s kontrastom med sladkim ananasom in paradižnik­om ter jabolčnim kisom, ter medena BBQ dip omaka Dipsi.

 ?? Foto Leon Vidic ?? Podjetništ­vo za dekleti ni neznanka, z njim sta rasli in prišli do prvega lastnega podjetja.
Foto Leon Vidic Podjetništ­vo za dekleti ni neznanka, z njim sta rasli in prišli do prvega lastnega podjetja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia