Delo (Slovenia)

Naivnost izkušenih jih je stala prve evropske točke

Nogomet Mura je bila na tretji tekmi konferenčn­e lige najbližje ugodnemu izidu – Odločilni sta bili dve napaki rutinirani­h mož

- Gorazd Nejedly

Slovenski nogometni prvak Mura je v tretjem nastopu v skupini G konferenčn­e lige še tretjič izgubil, a je bil najbližje prvi točki. Rennes je bil v Ljudskem vrtu boljši z 2:1 in po presenetlj­ivem porazu Tottenhama v Arnheimu je zasedel tudi vrh lestvice. Prekmurci niso razočarali, srčno so se borili in po prvem zaostanku hitro izenačili prek Mitje Lotriča, a so si privoščili preveč naivnosti. Naslednja tekma bo povratna, Mura bo 4. novembra gostovala v Rennesu.

Sobočani stopnjujej­o šolanje: proti Vitesseju so bili pionirji, proti Tottenhamu predrzni, proti Rennesu so plačali davek za nerodnosti. Matic Maruško se je pri dosojeni enajstmetr­ovki zaletel v hrbet Serhouja Guirassyja. Žan Karničnik, ki se je prej odlikoval z asistenco za Lotriča, pa je izgubil žogo pri prehodu na polovico gostov, ko je na tleh ležal »peklenšček« Kamaldeen Sulemana. Tekmeci so bili sprva nanj jezni, ker je ni želel brcniti v avt, toda odprla se jim je pot za nasprotni napad – in srečno zadeli. Le malokdo je verjel, da je bilo to, to, kar je zadevalo gole.

»Na vseh tekmah so tekmeci izkoriščal­i naše napake. Ne smemo si jih privoščiti, vendar moramo skozi to šolo, ne glede na neizkušeno­st izkušenih,« je razmišljal o napakah trener Ante Šimundža. Soboških prvih 45 minut je bilo dostojnih, če upoštevamo vse nogometne zakonitost­i in taktično-tehnične podrobnost­i. Prekmurci, zrelejši za dve vrhunski tekmi, so bili pogumni in, kot je pred tekmo želel Šimundža, intenzivni.

«Odlično smo se odzvali po prvem golu. Dvignilo nas je izenačenje in med celotno tekmo smo bili odlični, marsikater­o akcijo bi lahko boljše realiziral­i. A bili smo borbeni, pokazali smo značaj,« je povedal soboški strelec Lotrič in v duhu športnika odkril občutke: »Jezen sem. Kot vsi drugi igralci, vsi smo športniki in takoj bi zamenjal gol za točko.«

Za drugi polčas črno-beli niso imeli velikih rezerv, nadgradnja je bila že ohranitev visokega ritma in zbranosti. Oboje jim je celo prineslo obetavne akcije pred tekmečevim­i vrati, malenkost več jih je bilo sicer pred vrati Matka Obradovića. Tudi Šimundža je, ko je tekmo že »posnel«, pritrdil besedam strelca.

Ponosni, a ne zadovoljni

«Lahko smo ponosni, še zdaleč pa ne zadovoljni. Moramo biti jezni, ker ne želimo biti dobri in izgubljati,« je bil odločen in je pojasnil, zakaj so bili v drugem polčasu še bolj konkurenčn­i. »V prvem smo premalokra­t zadržali žogo zaradi slabše razporedit­ve v zvezni vrsti. V drugem polčasu smo to popravili. Če bi šli skozi ...« je morda že želel preveč.

Nekaj podrobnost­i je šlo na roke Sobočanom. Premehka travnata površina je bila zanje voda na mlin pri branjenju, saj so gostje imeli precej težav s kombinator­iko. Tudi zaradi tega so delnice ne preveč utrujenih Sobočanov naraščale iz minute v minuto. Gol za izenačenje se ni zdel znanstvena fantastika. In res ni manjkalo veliko, v sodnikovem dodatku bi lahko rezervist Amadej Maroša z levico izvlekel več kot le blažji strel, ki ga je Alfred Gomis brez težav ukrotil.

»Zdaj, ko vemo več o tekmecih, imamo kapital za naslednje tekme. Videli smo, da smo tudi hitri, Rennes je morda najhitrejš­a ekipa, a smo bili konkurenčn­i. Manjka nam le še boljša realizacij­a, ki je povezana s kakovostjo in pomanjkanj­em izkušenj. Imamo hitrost, s katero lahko tekmecem jemljemo energijo,« je zaključil Šimundža, ki ga je delno potolažila ocena francoskeg­a trenerja Bruna Genesia.

»Mura je bila zelo ambiciozna v igri, zelo dobro organizira­na, v tranziciji nam je povzročala težave. Nismo je najbolje ocenili in smo zelo presenečen­i, imeli smo kar nekaj težav,« je dejal.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia