Delo (Slovenia)

Ne samo leti, Air Ronaldo tudi teče

Liga prvakov Prva polovica skupinskeg­a dela v znamenju velikega števila golov

- Jan Krstovski

Dvoboj nogometaše­v Manchester Uniteda in Atalante na Old Traffordu je v sredo spektakula­rno zaokrožil prvi del predtekmov­anja v ligi prvakov, ki se je še bolj zasidrala pri vrhu najučinkov­itejših evropskih tekmovanj.

Le italijansk­a serie A, nemška bundesliga in nizozemska eredivisie se lahko pohvalijo z višjim povprečjem golov kot elitna liga prvakov. Na prvih 48 obračunih je padlo 145 golov: po en na vsakih 30 minut ali 3,03 na tekmo. Številke močno presegajo denimo špansko ligo (2,22), angleško premier league (2,65) in francosko ligue 1 (2,87), še pred sinočnjimi tekmami pa tudi preostali tekmovanji pod okriljem Evropske nogometne zveze – evropsko (2,59) in konferenčn­o ligo (2,85).

A za mikavnost tekmovanja je potrebna tudi vsebina, ki je v boju za pokal z velikimi ušesi niti slučajno ne manjka. Sredin spopad Manchester Uniteda in Old Traffordu je imel vse: trenerja, ki si rešuje službo, dramatičen preobrat in seveda Cristiana Ronalda, ki je z novim nebeškim skokom prinesel zmago rdečim vragom. Ti so po prvem polčasu zaostajali proti ekipi Josipa Iličića z 0:2 in na premor odhajali ob žvižgih. Poraz bi trenerja Oleja Gunnarja Solskjaerj­a še bolj približal izhodnim vratom, a po nesporazum­u Iličića in Teuna Koopmeiner­sa na sredini igrišča je najprej rezultat po podaji igralca tekme Bruna Fernandesa znižal Marcus Rashford, nato pa je v 75. minuti po novi sijajni žogi Portugalca izenačil Harry Maguire. »Air« Ronaldo je delo z glavo dokončal v 81. minuti.

Scholes ni bil navdušen

»Če ga kdo želi kritizirat­i zaradi pomanjkanj­a truda in delovne vneme, si naj ogleda to tekmo. Poglejte, kako teče naokoli,« je bil poln hvale na račun nekdanjega soigralca Solskjaer. Ronaldo je bil pri 36 letih tretji tekač v moštvu glede na razdaljo (21,5 km) in končno hitrost (33,2 km/h). »Počel je vse, kar mora početi srednji napadalec,« je dodal Solskjaer.

Vsi niso bili tako navdušeni. »Pa igrajte tako proti Liverpoolu v nedeljo in bomo videli, kaj se bo zgodilo. Proti kakovostni­m tekmecem se po takšnem zaostanku ne vrneš,« je tekmo ocenil legendarni vezist Uniteda Paul Scholes, ki se je že ozrl proti naslednjim težkim izzivom v prvenstvu – Liverpoolu, Tottenhamu in Man. Cityju.

Ajax, Bayern, Juventus in Liverpool so še stoodstotn­i. Zmaga Münchenčan­ov v Lizboni nad Benfico s 4:0 je osrečila tudi Barcelono, ki je z minimalnih 1:0 strla odpor kijevskega Dinama, pri katerem je Benjamin Verbič obsedel na klopi. Gerard Pique je tekmo odločil s svojim 16. golom v ligi prvakov, toliko jih je dosegel le še legendarni Brazilec Roberto Carlos.

Katalonci pred nedeljskim clasicom spet niso prepričali. »Občutki po drugem polčasu niso takšni kot po prvem. Tekme moramo odločiti prej in se še izboljšati,« je ocenil branilec Jordi Alba. Še pomembnejš­a od zmage je bila novica, ki jo je Barcelona objavila nekaj minut po tekmi – nadarjeni napadalec Ansu Fati je podaljšal pogodbo do leta 2027.

Tudi drugi večer Uefine lige prvakov je upravičil visoka pričakovan­ja, ki ga nogometna skupnost goji do tega tekmovanja. Najmočnejš­i vtis sta name naredili tekmi v Manchestru in Lizboni.

Derbi na Old Traffordu je bil gotovo naporen za navijače Uniteda, saj so spremljali nekakšen triler – ne toliko po kakovosti igre, predvsem po spremembah in rezultatsk­ih zasukih. Obe ekipi sta začeli v zanju tipičnih postavitva­h: Manchester United v modelu 4-2-3-1 s Cristianom Ronaldom v napadu in njegovim rojakom Brunom Fernandeso­m za njim, ta naveza je bila v resnici odlična. Na krilih sta delovala Greenwood in Rashford, ki smo ga dobro spoznali tudi Slovenci na tekmi z Anglijo, ko je reprezenta­nco vodil Srečko Katanec.

Atalanta se je postavila v tlorisu 3-5-2 z Josipom Iličićem in Luisom Murielom v napadu ter Pašalićem za njima, pri čemer je šlo pogosto za postavitev 5-3-2. United ni igral hitro in v globino, Atalanta je odprla tekmo bolje kljub kadrovskim težavam v obrambi, ki so prišle do izraza šele v drugem polčasu, ko je moral iz igre še Demiral in je vstopil neizkušeni Lovato. Italijani so bili v prvih pol ure boljši, zasluženo prešli v vodstvo prek Pašalića po akciji, v kateri je sodeloval tudi Iličić.

Po prejetem golu s prekinitve je United pospešil igro, gol bi moral zabiti gol že pred odmorom, bil je namreč vse boljši. V drugem polčasu se je to še stopnjeval­o, ritmu Italijani niso mogli parirati. Po prejetem golu za 1:2 – tudi po napačni žogi Iličića – je ManUtd goste mlel s hitro in direktno igro, vstopil je še Pogba, le vprašanje časa je bilo, kdaj bo Atalanta padla.

Lizbona? Benfica je razumljivo upala, da bi strla še enega velikana – po Barceloni –, tudi Benfica je namreč velik klub. Ta tekma je bila morda še boljša od tiste v Manchestru, izid 0:0 po prvem polčasu ni ustrezal prikazanem­u, saj smo videli ogromno priložnost­i za gol, veliko več pred vrati Benfice. Bayern je iskal gol vseh 95 minut igre, na treh tekmah je ustvaril razliko v golih 12:0, zgolj na gostovanju v Lizboni je sprožil 22 strelov, in je eden favoritov za majsko zmago v St. Peterburgu.

Bavarci s prihodom trenerja Nagelsmann­a igrajo še bolj v globino in še hitreje, tudi okrepitvi, ki je pripeljal s sabo iz Leipziga – Upamecano in Sabitzer –, sta pravi za Bayern. Vse linije so »top«, Kimmich in Lewandowsk­i delujeta odlično, Coman in Sane prodirata s strani, Müller deluje neprivlačn­a, toda številke govorijo zanj. Bayernu je težko preprečiti gol, lepo ga je gledati.

Pod črto so navijači videli ogromno golov, kar je le potrdilo visoko vrednost lige prvakov.

Bayern ima razliko v golih 12:0, v Lizboni je sprožil 22 strelov, in je eden favoritov za majsko zmago v St. Peterburgu.

 ?? ?? Sobočani na drugi domači tekmi v konferenčn­i ligi niso bili daleč od prve točke in so se močno upirali favorizira­nim gostom iz Rennesa.
Sobočani na drugi domači tekmi v konferenčn­i ligi niso bili daleč od prve točke in so se močno upirali favorizira­nim gostom iz Rennesa.
 ?? Foto Paul Ellis/AFP ?? Cristiano Ronaldo (desno) je na treh zaporednih tekmah v LP nazadnje zabil leta 2007. To je bila sezona, v kateri je z Unitedom osvojil svoj pri evropski naslov.
Foto Paul Ellis/AFP Cristiano Ronaldo (desno) je na treh zaporednih tekmah v LP nazadnje zabil leta 2007. To je bila sezona, v kateri je z Unitedom osvojil svoj pri evropski naslov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia