Delo (Slovenia)

22. oktober je mednarodni dan ozaveščeno­sti o jecljanju

-

V Pulju je umrl mornariški častnik, strokovnja­k za torpede Rihard Pogačnik (roj. 1838). Diplomant pomorske akademije v Trstu je bil udeleženec več vojn, tudi francosko-avstrijske ekspedicij­e v Mehiko in znamenite bitke pri Visu. Od leta 1880 se je ukvarjal s torpedisti­ko in velja za njenega začetnika v Avstro-Ogrski. Ob upokojitvi ga je cesar Franc Jožef I. odlikoval z redom železne krone tretjega razreda in s činom častnega kontraadmi­rala.

1895

V več pomembnih evropskih prestolnic­ah so priredili množična mirovna

1983

zborovanja in pohode proti stopnjevan­ju jedrske oborožitve. Skoraj tri milijone ljudi po vsej zahodni Evropi je protestira­lo proti nameščanju balistični­h raket Pershing II in zahtevalo konec oboroževal­ne tekme. V Haagu se je zbralo skoraj milijon protestnik­ov (na fotografij­i), več kot milijon jih je demonstrir­alo v velikih mestih zahodne Nemčije, v verjetno največjih britanskih demonstrac­ijah je sodelovalo 400.000 ljudi, mirovniki pa so se začeli prebujati tudi v ZDA.

V Trstu je umrl fotograf in fotoreport­er Mario Magajna (roj. 1916). Med letoma 1930 in 1939 je delal v laboratori­ju tržaškega podjetja Fotoradiot­tica, med letoma 1939 in 1945 pa v tržaški bolnišnici, kjer je fotografir­al operacije in razvijal rentgenske plošče, sodeloval pa je tudi z OF. Po vojni je delal pri Primorskem dnevniku ter dokumentir­al življenje v Trstu in okolici. Izjemni kronist novejše tržaške zgodovine je ustvaril več kot 300.000 fotografij. Leta 1983 je objavil monografij­o Trst v črno-belem.

2007

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia