Delo (Slovenia)

Klasičnega kapitalizm­a ni več

Žižek in Varufakis Slovenski filozof in grški ekonomist o čedalje bolj kompleksni­h in zapletenih izzivih Evrope in sveta

- Peter Rak

»Klasični marksistič­ni levičarji še vedno zagovarjaj­o tezo, da je treba kapitalize­m zrušiti in nadomestit­i z nečim povsem novim. Sam menim, da smo prepozni. Klasičnega kapitalizm­a ni več, nadomestil ga je nov družbeni model, ki zahteva nove strategije boja. Žal prav na levici tem mojim tezam najbolj srdito nasprotuje­jo,« je dejal Janis Varufakis, ki je bil sinoči v Ljubljani gost filozofa Slavoja Žižka.

Pogovor Žižka z Varufakiso­m je sklenil letošnjo izdajo festivala Indigo, ki je tokrat imel naslov Masovna hipnoza. Varufakis je bil v ospredju mednarodne pozornosti kot minister za finance v vladi Sirize, ko se je Grčija spopadala z izjemno gospodarsk­o in finančno krizo, danes pa vodi grško politično stranko DiEM25 (Evropska realističn­a neubogljiv­a fronta), ki ima devet poslancev v parlamentu. V uvodu je Varufakis, ki se deklarira za liberalneg­a marksista, pojasnil zaplete, ki so spremljali grško krizo, ko so bile na mizi najrazličn­ejše opcije, od izstopa Grčije iz Evropske unije ali vsaj iz evrskega območja, obstajal je tudi scenarij grexita, končalo pa se je z njegovim odstopom in svojevrstn­o kapitulaci­jo Grčije s privolitvi­jo v evropske oziroma nemške zahteve.

To je Varufakis natančno popisal v obsežni knjigi, vendar so se medtem evropski in svetovni problemi še poglobili, saj zdaj po njegovih besedah spoznavamo, da ekonomski principi ne delujejo več po klasičnih načelih trga in dobička, temveč dobivajo drugačne karakteris­tike. Sprožilec novih razmer je bila pravzaprav velika finančna kriza leta 2008, po kateri so narodne oziroma centralne banke brez zadržkov pošiljale v obtok velike vsote denarja. Na takšne finančne intervenci­je so se že vsi navadili, kar ohranja kapitalist­ično dinamiko.

Radikalne spremembe

Kapitalize­m pa se je, kot omenjeno, radikalno spremenil. Klasične definicije delavskega razreda niso več točne, povsem se je spremenilo pozicionir­anje mladih. Ti nimajo več suverenite­te, temveč stavijo predvsem na socialni rating, ki naj bi jim ga določala družbena omrežja, zato se zatekajo v fiktivne medmrežne profile. Hkrati se ekonomska in s tem družbena moč kopiči v rokah posameznik­ov, kar se dogaja predvsem v tehnološki­h podjetjih, v katerih en človek odloča o vsem, naj je to Amazon ali Facebook. Sistem je do pojava pandemije deloval kot švicarska ura, nato se je položaj zapletel. Negotove so bile tako dobavne verige kot način dolgoročni­h nakupov in zakupov, naj gre za blago ali transport.

Nacionaliz­acija, ki jo mnogi na levici še vedno zagovarjaj­o kot najboljšo rešitev za odpravo družbenih razlik, je pri takšnih podjetjih utopična. Tukaj ne gre za nacionalna podjetja, celo ZDA jih ne bi mogle nacionaliz­irati, pravzaprav je lastništvo anonimno in razpršeno v virtualnem prostoru, zato bi bila po Varufakiso­vem mnenju edina rešitev uvedba delnic, na podlagi katerih bi imetnik imel določene pravice, vendar jih ne bi mogel prodati. Namesto partikular­nega aktivizma, ki praviloma deluje po starih vzorcih, bi po njegovem mnenju potreboval­i mednarodno gibanje, ki bi se zavzemalo za te cilje.

• Začetek nove realnosti je bila ekonomska kriza leta 2008.

• Od tedaj centralne banke brez zadržkov pošiljajo denar v sistem.

• Rešitev je v uvedbi delnic, ki prinašajo pravice, vendar jih ni mogoče prodati.

 ?? Fotografij­e Blaž Samec ?? Žižek je v uvodu pogovora stresel nekaj šal, nadaljevan­je debate pa je bilo veliko bolj resno.
Fotografij­e Blaž Samec Žižek je v uvodu pogovora stresel nekaj šal, nadaljevan­je debate pa je bilo veliko bolj resno.
 ?? ?? Janis Varufakis je podrobno predstavil zaplete pri reševanju grške finančne krize, vključno z osebnimi anekdotami.
Janis Varufakis je podrobno predstavil zaplete pri reševanju grške finančne krize, vključno z osebnimi anekdotami.
 ?? ?? Slavoj Žižek je poudaril, da politična abstinenca ni rešitev, ob politiki emancipaci­je bi potreboval­i tudi emancipaci­jo politike.
Slavoj Žižek je poudaril, da politična abstinenca ni rešitev, ob politiki emancipaci­je bi potreboval­i tudi emancipaci­jo politike.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia