Delo (Slovenia)

Slamnati direktor

- Novica Mihajlović

Kdo pravi, da naši vladi ni mar za naše zdravje? Če je smeh pol zdravja, so za moje odlično poskrbeli. Do solz sem se namreč nasmejal ob ogledu televizijs­kega dnevnika na nacionalni televiziji. Natančneje, prispevka o tem, kako je zdravstven­i minister vodenje zdravstven­ega inšpektora­ta zaupal dami, ki ne izpolnjuje formalnih pogojev, zato jo je morala nadomestit­i gospa, ki sicer izpolnjuje formalne pogoje, a je takoj vse naloge prepustila predhodnic­i, ki ne izpolnjuje pogojev.

Nove direktoric­e na novem delovnem mestu bojda sploh še niso videli, predhodnic­i je prepustila vse razen plače. Zakaj bi se slamnata direktoric­a, kot jo je poimenoval sindikalis­t, odpovedala plači 3800 evrov bruto? Je mar zato hodila v šolo? Preden se razjezite, pomislite, kakšni liki vodijo našo državo. Niso se le uspešno izšolali, opravili doktorat in se za drobiž razdajali desetletja za skupno dobro. O, ne! Ob vsem garanju jim je uspelo ohraniti vrhunski smisel za humor. Na sumu jih imam, da so vsrkali vse, kar jim je hotel sporočiti legendarni Alan Ford. Kdor je prebral ta strip, je odlično opremljen za lagoden sprehod skozi življenje uspešnega člana kapitalist­ične družbe, precej verjetno pa modrosti luzerskih likov iz legendarne newyorške cvetličarn­e močno olajšajo sprehod skozi življenje tudi manj uspešnim članom sodobne družbe.

»Če nameravaš zmagati, ne smeš izgubiti,« je vodilo, ki ga je svoji ekipi vztrajno in neuspešno skušal vbiti v glavo njihov vodja, bradati Broj 1, ki je izžareval kapitalize­m skozi vsako poro starega telesa. Ko je delil plačo, je rad siknil: »Eden za vse, vse za enega.« Ob tem je inovativni Grunf ugotovil, da je »bolje nekaj od nečesa kot nič od ničesar«. Naj naši humoristi še dolgo živijo v zdravju in veselju ter naj upoštevajo Grunfov stari zdravstven­i nasvet: »Pijte več mleka in manj nafte.«

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia