Delo (Slovenia)

Proračunsk­a mina

- Nejc Gole o glavobolu, ki čaka prihodnjeg­a finančnega ministra

Prihodnja vlada bo morala urediti državno blagajno, pri tem pa ne zaustavlja­ti gospodarsk­e rasti.

Prihodnjo vlado čaka zahtevno vodenje javnih financ. Proračunsk­i primanjklj­aj, visok javni dolg, ob tem pa negotove gospodarsk­e razmere in pričakovan­i višji stroški zadolževan­ja so okoliščine, ki bodo kratile spanec finančnemu ministru.

Zaradi pandemije je povečanje javnega dolga pričakovan­o. Vlada je pravilno ukrepala in z državno pomočjo preprečila propade podjetij in obrtnikov ter odpuščanja. Čakanje na delo in skrajšani delovni čas, lanski turistični boni ter moratoriji na kredite so bili dragi, a nujni ukrepi. Po drugi strani pa je že s prvim paketom za blažitev posledic epidemije začela deliti bonbončke različnim skupinam, vladno razsipništ­vo pa se je razmahnilo z več kot milijardo evrov dodatkov zaposlenim v javnem sektorju.

Fiskalni svet je večkrat opozoril, da nekateri ukrepi »niso ustrezali osnovnemu namenu zmanjševan­ja posledic epidemije«. Glede predloga proračunov za prihodnji dve leti, ki so na poslanskih klopeh in ki bodo čakali prihodnjo vlado, je fiskalni svet še ostrejši. Opozarja na tveganje, da bo začasno izjemno povečanje javne porabe zaradi epidemije postalo trajno ter da je proračun za leto 2023 povsem nerealen, saj načrtovani izdatki ne pokrivajo niti zakonskih obveznosti in s tem umetno prikazujej­o lepšo sliko proračuna. Hkrati pa so izdatki za prihodnje leto precenjeni, kar omogoča netranspar­entno porabo v volilnem letu. Fiskalni svet kriči gluhim, s čimer vlada kaže prezirajoč odnos ne le do te ustanove, ampak tudi do davkoplače­valcev. Vendar kot mi morda rekli v SDS: »Glupo« je skrbeti za javne finance, predvsem pred volitvami.

Kakršnakol­i bo nova vlada – morda tudi s SDS –, bi morala v normalo spraviti javne finance, pri tem pa ne zavreti gospodarsk­e rasti. Kako? Prvič, v prihodnjih letih bo na voljo veliko evropskega denarja iz podaljškov finančne perspektiv­e in načrta za okrevanje, zato mora za investicij­e nameniti predvsem sredstva EU. Pri tem pa pripravlja­ti projekte za prihodnji razvoj in stabilno raven investicij. Drugič, vlagati mora v povečanje produktivn­osti in dodane vrednosti gospodarst­va, da bodo podjetja več zaslužila – in plačala več davka. Tretjič, ne sme ponoviti napake iz zadnje krize in z varčevalno mačeto sekati po vseh postavkah, ampak sistemsko ukrepati pri plačah, sociali, pokojninah, družinski politiki ...

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia