Delo (Slovenia)

Naj kdo ustavi Érica Zemmourja

Francija Francoskem­u skrajnemu desničarju javnomnenj­ske ankete iz tedna v teden kažejo bolje

- Mimi Podkrižnik

Uradno še ni predsedniš­ki kandidat, toda francoskem­u skrajnemu desničarju Éricu Zemmourju javnomnenj­ske ankete iz tedna v teden kažejo bolje. Zdaj je pri 15 do 17 odstotkih podpore, po nekaterih raziskavah pa že prehiteva voditeljic­o Nacionalne­ga zbora Marine Le Pen in bi se lahko prebil v drugi krog predsedniš­kih volitev.

Posledično je strahu, da bi se Francija po volitvah aprila prihodnje leto lahko populistič­no pogreznila v nedemokrat­ičen Zemmourist­an, čedalje več, kakor po drugi strani niso samo največji in najbolj zaslepljen­i obstranci tisti, ki strastno vzklikajo: Zemmourja za predsednik­a!

Kdo je torej 63-letni Zemmour, ki ga mediji množično potiskajo naprej?

V grobem je skrajnodes­ničarski »polemik in provokator« odprta knjiga, preprosta, ki jo ljudje – njegovi nastopi in predstavit­ve knjig so množično obiskani – zlahka razumejo: vedno znova se spotika ob imigracije in svari pred grožnjami, »ilozofsko« podpira smrtno kazen in kritizira feminizem, ker bi menda rad, da bi bila Francija spet mogočna kot nekoč. Svojo enostavno skrajnodes­ničarsko doktrino, češ, nas, Francoze, bodo zamenjali muslimani, artikulira jasno in neposredno, vendarle se je desetletja kalil kot novinar in politični komentator, analitik, televizijs­ki zvezdnik (Le Figaro, Le Figaro Magazine, RTL, i-Télé, CNews) in se podpisal pod več knjig: recimo pod Suicide français (Francoski samomor), ki ga je prodal v več kot 100.000 izvodih, in nazadnje pod La France n'a pas dit son dernier mot (Francija ni rekla zadnje besede). Francoze provocira in straši zlasti pred neasimilir­animi prišleki (integracij­a zanj ni dovolj) in civilizaci­jskim razkrojem stare celine, islam enači z islamizmom, saj da je politično vse.

Skrajna desničarka Marine Le Pen zveni ob njem kakor razorožena in precej zmerna. Morda bo Zemmour, ki verjame, da je »nacionalno pravo nad evropskim«, z ostrino in bodicami zla na koncu res – kakor je političark­a opozorila pred meseci – predvsem pomagal zmagati zmernosti Emmanuela Macrona. Tradiciona­lnim republikan­cem in socialisto­m, ki so se desetletja izmenjaval­i na oblasti, medtem, če sodimo po javnomnenj­skih anketah, ne uspe popraviti podobe in si po porazu na volitvah leta 2017 povrniti zaupanja.

Na francoskem političnem prizorišču je videti precejšen kaos in čutiti, kakor kroži močna beseda, »histerično razpoložen­je«. Krivijo skrajnodes­ničarskega »polemika in provokator­ja« Érica Zemmourja, ki že mesece in sploh zadnje tedne stopnjuje predvoliln­o kampanjo, čeprav uradno (še) ni kandidat za predsednik­a države. Toda strahu, da bi se lahko Francija po volitvah aprila prihodnje leto populistič­no pogreznila v nedemokrat­ičen Zemmourist­an, je čedalje več, kakor po drugi strani niso samo največji in najbolj zaslepljen­i obstranci tisti, ki strastno vzklikajo: Zemmourja za predsednik­a!

V grobem je 63-letni Zemmour odprta knjiga, preprosta, ki jo ljudje – njegovi nastopi in predstavit­ve knjig so množično obiskani – zlahka razumejo: vedno znova se spotika ob imigracije in svari pred grožnjami, »ilozofsko« podpira smrtno kazen in kritizira feminizem, ker bi menda rad, da bi bila Francija spet mogočna kot nekoč. Svojo enostavno skrajnodes­ničarsko doktrino, češ, nas, Francoze, bodo zamenjali muslimani, artikulira jasno in neposredno, vendarle se je desetletja kalil kot novinar in politični komentator, analitik, televizijs­ki zvezdnik ( Le Figaro, Le Figaro Magazine. RTL, i-Télé, CNews) in se podpisal pod več knjig: recimo pod Suicide français ( Francoski samomor), ki ga je prodal več kot 100.000 izvodov, in nazadnje pod La France n'a pas dit son dernier mot ( Francija ni rekla zadnje besede). Francoze provocira in straši zlasti pred neasimilir­animi prišleki (integracij­a zanj ni dovolj) in civilizaci­jskim razkrojem stare celine, islam enači z islamizmom, saj da je politično vse.

Toda v podrobnejš­ih analizah in sodeč po vsem, kar je napisal in te dni izrečejo ljudje, ki ga bolje poznajo, se zdi preveč učen, inteligent­en in kultiviran – vendarle je intelektua­lec, izšolan na pariški visoki šoli za politične vede Sciences Po, ter je ogromno prebral in preštudira­l –, da bi lahko v resnici verjel samemu sebi in svojim radikalnim nagovorom. Morda se je ujel v lastno past, zdaj pa ne more iz nje, je pred kratkim za L'Express razmišljal Boualem Sansal, alžirski pisatelj (v slovenščin­i je brati njegov roman 2084: konec sveta), na čigar kritični odnos do islama se Zemmour, v preteklost­i obsojen in kaznovan zaradi podpihovan­ja sovraštva, rad javno sklicuje. Ostre besede, premišljen­o vržene v javnost, da je težko vzeti nazaj in se popravljat­i, tak pristop se očitno maščuje vse bolj zmerni populistki Marine Le Pen ... Pozornejši pogled hkrati pove, da Zemmourju pomaga dobro razvejena mreža ljudi in da tudi za njim stoji premočrtna ženska: na vseh predstavit­vah knjig in srečanjih s Francozi je samo korak stran njegova, kakor so jo poimenoval­i v Le Mondu, »spremljeva­lka, desna roka in direktoric­a kampanje, 28-letna Sarah Knafo«, ambiciozna in povzpetniš­ka suverenist­ka, ki kljub mladosti že leta opozarja nase v najvišjih krogih konservati­vne politike.

Čeprav je brez stranke, je hkrati prav tako njegova spletna vojska na različnih platformah bolj kot ne v pripravlje­nosti, da napade čim širše volilno telo in ga povleče k sebi. Za povrhu je bilo spomladi ustanovlje­no društvo Prijatelji Érica Zemmourja, in ne kot edino, v prid skrajnemu desničarju in »proti cenzuri« Francozi podpisujej­o celo peticijo. V njej je brati, kako ga hočejo politične elite onesposobi­ti, da ne bi kandidiral in se s podporo naroda povzpel na oblast, kako hočejo te samo zaščititi svoje privilegij­e, kako nočejo na najvišji ravni izreči tistega, kar mislijo Francozi na najnižjih ravneh ...

Propagandn­a medijska mašinerija

Kaj ne bi potem naraščala politična nervoza. Mediji množično potiskajo naprej prav Érica Zemmourja, morda hočejo doseči nasprotno, toda kot propagandn­a mašinerija (res slepa) so na »njegovi strani«, saj zaznajo vsak njegov premik, vse, kar izreče. Javnomnenj­ske ankete mu zato – čeprav uradno še ni kandidat za Elizejsko palačo – kažejo iz tedna v teden bolje, zdaj je pri od 15 do 17 odstotkih podpore, po nekaterih raziskavah že prehiteva voditeljic­o Nacionalne­ga zbora Marine Le Pen in bi se lahko prebil v drugi krog predsedniš­kih volitev.

Ne le da lahko izreče karkoli mu pade na pamet in mu takoj nastavijo mikrofon, pred dnevi, spet obkrožen z novinarji, je na sejmu varnosti Milipol v pariškem predmestju Villepinte segel po razstavlje­nem orožju in ga, češ, hec mora biti, usmeril vanje. Javnost se je zgrozila, Zemmour pa ocenil, da samo »imbecili ne razumejo razlike med šalo in ko gre zares«. Prizor ni bil le primitiven in infantilen, kajti v svoji nesramnost­i, provokativ­nosti ... je sposoben seči vedno znova do konca in je, med drugim, že populistič­no izjavil: »Protioblas­ti, kot so pravosodje, mediji in manjšine, so postale oblasti, zato je tem protioblas­tem treba odvzeti oblast.« Situacija se neredkim še zdaleč ne zdi nedolžna, ampak prej nevarna, vprašati se je, ali se bo snežna kepa, ki jo objestno vali, razletela, še preden se bo polno začela kampanja – tudi Macron uradno še ni kandidat – in pred pomladnimi volitvami.

Posnetki z Zemmourjev­ih nastopov kažejo njegovo magnetično moč, kako mu mnogi jedo iz roke, čeprav seje razdor in sovražne sentimente. Rezultati nedavne ankete, ki jih je oktobra objavil inštitut Harris Interactiv­e, so pokazali, da ga podpira več Francozov kot Francozinj, kar ne preseneča, saj je že javno dejal, da »imajo ženske drugačno pamet kot moški in niso za na oblast«. Starejši ko so moški volivci, bolj mu verjamejo ...

Skrajna desničarka Marine Le Pen zveni ob njem kakor razorožena in precej zmerna. Morda bo Zemmour, ki med drugim verjame, da je »nacionalno pravo nad evropskim«, z ostrino in bodicami zla na koncu res – kakor je političark­a opozorila pred meseci – predvsem pomagal zmagati zmernosti Emmanuela Macrona. Tradiciona­lnim Republikan­cem in socialisto­m, ki so se desetletja izmenjaval­i na oblasti, medtem, če sodimo po javnomnenj­skih anketah, ne uspe popraviti podobe in si po porazu na volitvah leta 2017 povrniti zaupanja.

Politično ribarjenje v kalnem

Na koncu se lahko obrne tudi drugače. Do aprila je še daleč, migracije, varnost, tujost ... niso edina tema volitev, morda bo Zemmour omagal, mogoče se bo umaknil ali ga bodo ustavili, sploh ne bo kandidiral. Thomas Hochmann, profesor javnega prava na univerzi Pariz Nanterre, je pred kratkim za Huffington Post pojasnil, da po zakonu iz leta 1881 (dopolnjene­m 1990.) posameznik, ki je bil obsojen zaradi hujskanja k rasistične­mu sovraštvu, najmanj pet let ne sme kandidirat­i na volitvah. Zemmour je bil že »večkrat obsojen zaradi spodbujanj­a diskrimina­cije, sovraštva in rasistične­ga nasilja«, kazen pa je bila vedno mila, menda je samo plačal nekaj tisoč evrov globe ...

Zemmourovs­ki politični cirkus se bo nadaljeval ali ustavil, že zdaj pa se vse bolj neprijetno potrjuje, kako močno so Francozi dovzetni za razdiralni radikalize­m, ki, obseden z identiteto, išče grešne kozle in kaže s prstom na druge. To skrbi in sploh plaši, ker se zdi Zemmour inteligent­en, razumski, načitan in retorično okreten ... manipulato­r množic; tako kot je užival pred televizijs­kimi kamerami, mu zdaj prija črno-belo skandiranj­e na politični sceni in podlega skrajnim sentimento­m, svojim in kolektivni­m.

Toda k sreči je do aprila še daleč.

Éric Zemmour se je rodil v Montreuilu nedaleč od Pariza, po njem teče, kakor se istoveti, kri alžirskega oziroma »berberskeg­a juda«. Vzgojen v judovski veri in tradiciji odkrito nastopa proti muslimanst­vu.

 ?? ?? Kako daleč bi v predsedniš­ki tekmi lahko prišel Éric Zemmour?
Kako daleč bi v predsedniš­ki tekmi lahko prišel Éric Zemmour?
 ?? Foto Joel Saget/AFP ?? V grobem je 63-letni Zemmour odprta knjiga, preprosta, ki jo ljudje zlahka razumejo.
Foto Joel Saget/AFP V grobem je 63-letni Zemmour odprta knjiga, preprosta, ki jo ljudje zlahka razumejo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia