Delo (Slovenia)

Vrnitve k strogemu varčevanju ne bo

Evropska unija Začela se je razprava, kako bi reformiral­i maastricht­ska pravila

- Peter Žerjavič

Položaj je videti zelo težek, je ena od bruseljski­h manter. Države članice EU bi morale izpeljati orjaške naložbe, po drugi strani pa bodo morale prej ali slej začeti zmanjševat­i dolgove, ki se med pandemično krizo še hitreje kopičijo. dopisnik iz Bruslja

Proračunsk­a pravila EU so od začetka pandemije zamrznjena z aktivacijo tako imenovane splošne izstopne klavzule. To pomeni, da so javnoinanč­ni primanjklj­aji lahko višji od treh odstotkov BDP. Po spomladans­ki napovedi bo v območju z evrom letos znašal osem odstotkov. Pravila naj bi ostala zamrznjena še prihodnje leto. Kaj se bo zgodilo nato, še ni jasno. V evropski komisiji so prejšnji teden sprožili proces posvetovan­j. Cilj evropske komisije je, da bi na njihovi podlagi dosegli široko soglasje o nadaljnjih korakih dovolj zgodaj za uporabo leta 2023.

Spreminjan­je pakta stabilnost­i in celotne arhitektur­e gospodarsk­ega upravljanj­a v EU je zahteven proces. Pravila so zapletena, nepregledn­a in s širokim manevrskim prostorom za različne interpreta­cije. Pravilo o javnem dolgu, ki lahko znaša do 60 odstotkov BDP, že tako ni realističn­o. Letos je v območju z evrom znašal 102,4 odstotka. Eden od naukov zadnjih letih je, da vrnitve k strogi politiki zategovanj­a pasov iz časov dolžniške krize ne bo. A ostaja dilema, kako dolgove spraviti na vzdržno raven, ne da bi dušili rast.

Južne države, kot je Italija, si želijo čim večjo prožnost. Predlagajo, da se naložbe v podnebno in digitalno preobrazbo ne bi štele v izračun javnoinanč­nega primanjklj­aja. Za zdaj velike naklonjeno­sti temu predlogu ni. Po izračunih evropske komisije EU do konca desetletja potrebuje za 650 milijard evrov javnih in zasebnih naložb na leto za podnebno in zeleno tranzicijo. Ključna bo drža nove vlade v Berlinu. Nemški inančni minister in verjetni prihodnji kancler Olaf Scholz je septembra v Sloveniji nasprotova­l večji reformi pakta, saj da je v njem že dovolj prožnosti. To se je po njegovem mnenju pokazalo med pandemijo.

V zgodovini pakta, ki naj bi zagotavlja­l trdnost evra, so se sicer pokazale številne njegove slabosti. Dolgovi so ostajali visoki in države so izvajale procikličn­o proračunsk­o politiko, pišejo v Bruslju. Primanjklj­aje so raje krčile z zmanjševan­jem naložb, zato javne inance niso bile do rasti prijazne. Deloval je kot brezzobi tiger, saj sta ga že na začetku lahko nekaznovan­o kršili najvplivne­jši državi Francija in Nemčija. Pomanjklji­v nadzor nad javnimi inancami je bil eden od vzrokov za izbruh dolžniške krize.

Komisar za proračun Johannes Hahn je pred kratkim omenjal predlog »stresnega testa« za dolgove, na podlagi katerega bi države članice nato dobile priporočil­a.

 ?? Foto François Lenoir/Reuters ?? Komisija, ki jo vodi Ursula von der Leyen, želi nova pravila uporabiti leta 2023.
Foto François Lenoir/Reuters Komisija, ki jo vodi Ursula von der Leyen, želi nova pravila uporabiti leta 2023.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia