Delo (Slovenia)

Ljubo Bavcon (1924–2021)

- Dragan Petrovec

Bilo je toplega pomladnega dne, maja, leta 1994. Na stari fakulteti današnje univerze, na Inštitutu za kriminolog­ijo, smo praznovali 70-letnico profesorja Bavcona. V nekem trenutku je rekel: »Veste, deset let mine, kot bi trenil.« Z nekakšno mladeniško prizaneslj­ivostjo smo se nasmehnili tej deiniciji relativnos­ti časa. Danes smo trideset let starejši in popolnoma razumemo.

In ko mine čas za vselej, se preteklost skrči v en sam mimobežen trenutek. Vsa desetletja skupnega bivanja se preselijo v spomin. Pogovora ni več.

V besedah, ki so zdaj v spominu, morda še posebno zvenijo tiste, s katerimi je nekatere med nami, polne revolucion­arnih idej, s pomirjajoč­im smehljajem spomnil na svoje izkušnje. Vsaka sveža, napredna oblast, je rekel, še posebno če je revolucion­arna, se prej ali slej spridi, prevzeta od novopridob­ljene moči.

Nismo mogli ugovarjati. Preveč je imel zgodovinsk­ih izkušenj v živo in na svoji koži.

Tako je tudi prenašal razočaranj­a. Izdaja med vojno je bilo njegovo prvo in gotovo najhujše. Prinesla mu je, na srečo komaj polnoletne­mu, »zgolj« italijansk­e in nemške ječe. Še zdaleč pa to razočaranj­e ni bilo zadnje. Tudi novi režim – povojni – je bil naporen za pokončne ljudi. To je izkusil v dovolj grobi obliki, čeravno ne z zaporom.

Še čas nove svobode, samostojne Slovenije, mu ni prizanašal. Ponovile so se izdaje ljudi, za katere se je izpostavlj­al, in to bolj kot mnogi domnevni osvobodite­lji današnjega posodoblje­nega seznama. Malokdo je bil pripravlje­n tvegati toliko kot profesor Bavcon, ko se je z nekaj kolegi želel udeleževat­i procesa zoper četverico konec osemdeseti­h let. Pogumno je iti na cesto protestira­t, se soočiti s policijo in represijo. V večini situacij je še dosti pogumneje izpostavit­i se z imenom in priimkom. Množica namreč večinoma zagotavlja varno anonimnost, ob tem pa doseže marsikaj, česar posameznik ne more. Posameznik pa s svojim osebnim zgledom, pogumom in izpostavlj­anjem lahko za seboj potegne množico.

Med razočaranj­i novih časov je bil za profesorja Bavcona gotovo pogled na kaznovalno politiko, ki ji je pot utrla nova zakonodaja, kakršne nikoli ni podpiral. Ustvarjali so jo mimo njega in še marsikater­ega drugega glasnika razumnega in civilizira­nega kaznovanja.

Njegov zapis o aksiomih kaznovalne represije, objavljen pred nekaj leti v dnevnem časopisu, je imeniten primer razlage temeljnih načel kazenskega prava, kot bi v najboljšem pomenu besede rekli »za telebane«. Za laike in strokovnja­ke je to pisanje nekakšen Einsteinov E = mc2 z malo daljšim podnapisom.

Kljub jeziku, ki do uporabnika ne bi mogel biti prijaznejš­i, se od profesorje­vega sporočila vse bolj oddaljujem­o. Vrednot, ki so zastopane, oblast ne deli in ne priznava.

Ampak z modrostjo človeka, ki je skozi svoje stoletje spoznaval skrite kotičke različnih duš, je tudi te izkušnje pospremlja­l z nekoliko grenkim smehljajem, a vseeno smehljajem. Morda celo z upanjem, da tisti, ki sledimo njegovim načelom, in ne samo njegovim, ampak načelom njegove generacije – naj povemo njihova imena – Katja Vodopivec, Peter Kobe, Alenka Šelih – da torej tisti, ki sledimo tem načelom, poskušamo vzpostavit­i, kar v skupni zavesti obstaja kot civilizira­no kazensko pravo, podprto s spoštovanj­em človekovih pravic.

Njegov prispevek h kazenskemu pravu je nemogoče podati v zapisu, ki je namenjen slovesu. Morda le drobec za ilustracij­o. Tudi po njegovi zaslugi, morda celo zlasti po njegovi, se je slovensko sodstvo od leta 1956 upiralo in tudi uprlo skušnjavi, da bi poseglo po izreku smrtne kazni in jo tudi izvršilo. Slovenija je bila v tistem času posebnost ne le v Jugoslavij­i, kjer so v vsaki republiki izvršili nekaj smrtnih kazni na leto. Tudi v domnevno civilizira­ni Evropi, to je v zahodnih državah, vislice, giljotina in podobne naprave niso bile pospravlje­ne v zgodovinsk­i muzej torture in maščevanja.

Po desetletji­h, v katerih je utrjeval ugled pravne fakultete, ki ji je pripadal, in pripomogel k mednarodne­mu poimenovan­ju »ljubljansk­a kriminološ­ka šola«, je gotovo naloga pravne fakultete, da počasti in ohranja čast ter dobro ime svojega zaslužnega profesorja. Kolikor bolj si delimo vrednote, ki jih je za ceno svojega življenja že zmlada postavil prof. Ljubo Bavcon in jih gojil do zadnjega dne, toliko lažje in prijetnejš­e bo naše delo v njegov spomin.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia