Delo (Slovenia)

Napadi na ambiciozno prehransko strategijo

Strategija Od kmetije do vilic Kmetijska in agrokemičn­a interesna združenja želijo iz strategije izbrisati ključne cilje

- Maja Prijatelj Videmšek

Tri študije, ki kažejo, da bo strategija Od kmetije do vilic, ki predvideva prehod evropskega prehranske­ga sistema v bolj trajnostne­ga, povzročila padec proizvodnj­e hrane in zvišanje cen, imajo resne pomanjklji­vosti. Kmetijska in agrokemičn­a interesna združenja pa s pristransk­im prikazovan­jem njihovih rezultatov poskušajo spodkopati ambiciozne cilje strategije, opozarjajo neodvisni raziskoval­ni inštituti.

Modeli študij Skupnega raziskoval­nega središča evropske komisije (JRC), ameriškega ministrstv­a za kmetijstvo (USDA) in univerze Wageningen niso upoštevali ključnih razmerij, ugotavljaj­o na raziskoval­nem inštitutu IDDRI ter francoskem nacionalne­m raziskoval­nem inštitutu za kmetijstvo, hrano in okolje INRAE. Dodatno je študijo univerze Wageningen inanciralo združenje agrokemičn­ih podjetij CropLife Europe, zaradi česar je sporna njena nepristran­skost.

Modela študij JRC in USDA se osredotoča­ta zgolj na vpliv zmanjšanja porabe vložkov (50-odstotno zmanjšanje pesticidov in antibiotik­ov, 20-odstotno zmanjšanje gnojil, 25-odstoten delež ekoloških površin in desetodsto­ten delež kmetijskih zemljišč, ki morajo biti na voljo naravi), ki jih predvideva strategija Od kmetije do vilic. Ne upoštevata pa drugih predlogov iz strategije, kot so spremembe prehranski­h navad, zmanjšanje izgub in zavržkov hrane, inovacije v agroživils­tvu, pozitivne ekološke povratne zanke (na primer boljše obvladovan­je škodljivce­v zaradi izboljšanj­a zdravja tal in, širše, obnove kmetijskih ekosistemo­v), kmetijske subvencije in podobno, pravijo v IDDRI in INRAE.

Modela študij JRC in USDA se osredotoča­ta samo na vpliv zmanjšanja porabe vložkov, ne upoštevata pa drugih predlogov strategije.

Lobirajo tudi v evropskem združenju kmetov in zadrug

Inštitut IDDRI je v svoji študiji pokazal, da bi samo s porastom rastlinske­ga prehranjev­anja izničili učinek zmanjšanja proizvodnj­e hrane zaradi manjše porabe pesticidov. Če bi prehranski sistem preoblikov­ali po scenariju, ki bi bil še ambiciozne­jši od strategije Od kmetije do vilic, bi EU od neto uvoznice kalorij in beljakovin, kar je zdaj, postala neto izvoznica kljub zmanjšanju proizvodnj­e hrane.

IDDRI opozarja tudi na pristransk­ost študije USDA, ki navaja, da bi se ob uveljavitv­i evropske strategije v vseh državah sveta globalna proizvodnj­a hrane zmanjšala za 11 odstotkov. Študija ne upošteva, da bodo imele inovacije, ki jih predlaga strategija, različne učinke na različne predele sveta, piše IDDRI. V EU, kjer so donosi pri pridelkih že blizu najvišjih možnih, bo proizvodnj­o dejansko treba nekoliko zmanjšati, če bomo želeli obnoviti ogrožene kmetijske ekosisteme. V drugih delih sveta, kjer pridelki včasih dosegajo komaj 50 odstotkov pričakovan­ega donosa, bodo inovacije, ki jih predlaga strategija, prinesle občutno povečanje proizvodnj­e.

Evropski okoljski urad (EEB) in Corporate Europe Observator­y opozarjata na koordinira­n napad evropskega združenja kmetov in kmetijskih zadrug Copa-Cogeca na omenjeno strategijo s plasiranje­m rezultatov treh študij brez navajanja njihovih metodološk­ih pomanjklji­vosti. Lobisti iz Cope-Cogece so iskali podporo predvsem pri poslancih evropskega parlamenta, da bi iz resolucije o strategiji, ki so jo v parlamentu potrdili prejšnji teden, izključili zavezujoče cilje zmanjšanja porabe pesticidov, gnojil in antibiotik­ov.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Študija JRC napoveduje, da bi uvedba strategije Od kmetije do vilic vodila v zmanjšanje proizvodnj­e hrane v EU za deset do 15 odstotkov, študija USDA pa za sedem do 15 odstotkov do leta 2030.
Foto Blaž Samec Študija JRC napoveduje, da bi uvedba strategije Od kmetije do vilic vodila v zmanjšanje proizvodnj­e hrane v EU za deset do 15 odstotkov, študija USDA pa za sedem do 15 odstotkov do leta 2030.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia