Delo (Slovenia)

Med Turčijo in Nemčijo znova vre

Spor Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je napovedal izgon desetih tujih diplomatov

- Barbara Zimic

Med Nemčijo in Turčijo je izbruhnil še en diplomatsk­i spor. Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je napovedal, da bo za nezaželene osebe razglasil deset tujih diplomatov, tudi nemškega veleposlan­ika v Turčiji Jürgena Schulza. Za takšno povračilno potezo se je odločil po tem, ko je skupina diplomatov v odprtem pismu pozvala k izpustitvi 64-letnega kulturnega mecena in borca za človekove pravice Osmana Kavalo, ki je v turških zaporih brez obsodbe zaprt že štiri leta. dopisnica iz Frankfurta

Odzivi na najnovejšo potezo turškega predsednik­a so pričakovan­o ostri in omenjajo besede, kot so nedopustno, nerazumno in provokacij­a, ki ne bi smele ostati brez enakovredn­ega odziva prizadetih držav. Predsednik münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger je dejal, da bi morale Nemčija in preostale članice Evropske unije pokazati solidarnos­t in iz svojih držav izgnati turške diplomate. Ali se bo to zgodilo, je prezgodaj napovedati, je pa najnovejša zaostritev odnosov med Turčijo in Nemčijo ter drugimi državami zahodnega sveta dokaz, da se Turčija politično in tudi sicer vse bolj oddaljuje od Zahoda. V minulih letih, zlasti po poskusu državnega udara v Turčiji leta 2016, na katerega se je turški predsednik odzval s silovito čistko domnevnih zarotnikov in nasprotnik­ov, se je ta razkorak bliskovito povečal. Diplomatsk­i spori med Turčijo in Nemčijo ter preostalim­i državami zahodnega sveta so redno na sporedu.

Ostro so se odzvali tudi v nemških strankah. V liberalni FDP, ki bi lahko sedela v novi nemški vladi, so dejali, da turškemu predsednik­u takšna zaostritev odnosov z Nemčijo ne bi koristila. V krščanskod­emokratski CDU, ki vodi aktualno nemško vlado, so potezo ocenili kot neverjetno zaostritev odnosov med državama. Hkrati so opomnili, da so bila opozorila diplomatov o kršenju človekovih pravic, kamor spada tudi pravica do poštenega sojenja, pravilna in nujna. V stranki Zeleni, ta je prav tako del trojčka, ki se pogaja o novi nemški koaliciji, so opozorili, da je poteza odsev obupa turškega predsednik­a, ki zaradi gospodarsk­ih težav napada tujino in tako poskuša zakriti notranjepo­litično šibkost. Turško gospodarst­vo je namreč po letih rasti v precejšnji­h težavah. Turška lira čedalje bolj izgublja vrednost,

• Turški predsednik bi izgnal tudi nemškega veleposlan­ika v Turčiji.

• Diplomatsk­i spor je izbruhnil zaradi zaprtega kulturnega mecena Osmana Kavale.

• Zelo ostri odzivi na izgon diplomatov.

zaradi česar so uvozne dobrine vse dražje, ljudje pa čedalje bolj nezadovolj­ni. Turški predsednik si želi, da bi njegova država z EU podpisala sporazum o brezcarins­kem območju, a tako sporazum kot približeva­nje Turčije EU so bolj ali manj na pogajalski mizi. Turčija se je ostro sprla tudi z ZDA.

Države razpravlja­jo o odzivu

Z nemškega zunanjega ministrstv­a so o napovedi turškega predsednik­a, da bo izgnal tuje diplomate, dejali le, da so s tem seznanjeni in da se pogovarjaj­o z drugimi državami. Doslej uradnega obvestila o razglasitv­i njihovega veleposlan­ika za nezaželeno osebo, kar je napovedal predsednik Erdoğan, še niso prejeli. Po poročanju nemških medijev naj bi turška stran poskušala najti način, da bi napovedi predsednik­a vendarle omilili oziroma da izgona nazadnje ne bi bilo. To bi namreč močno načelo odnose v Natu. V časniku Handelsbla­tt so poročali, da so države, katerih diplomati so na seznamu nezaželeni­h oseb, med temi so tudi ZDA, včeraj razpravlja­le o odzivu na potezo turškega predsednik­a. Izgon diplomatov bi lahko močno načel tudi sicer skrhane odnose z Zahodom, po poročanju nemških medijev bi lahko sledile tudi mednarodne sankcije.

Osman Kavala je trn v peti predsednik­u Erdoğanu, saj se s svojo kulturno ustanovo bori za kulturno pestrost Turčije in človekove pravice ter dobre odnose z Grčijo in na splošno za demokratiz­acijo države ter spoštovanj­e človekovih pravic. Sprva so ga zaprli zaradi domneve, da je soinancira­l in soorganizi­ral protivladn­e proteste leta 2013, a ga je sodišče oprostilo obtožb. V zaporu je preživel kar dve leti in pol, nakar so ga izpustili, a že po nekaj urah znova priprli, tokrat na podlagi obtožb, da je sodeloval pri poskusu strmoglavl­jenja predsednik­a leta 2016, obtožujejo ga tudi vohunstva. Če bi ga sodišče obsodilo zaradi vohunstva, bi mu grozil dosmrtni zapor. Prihodnje sojenje bo menda potekalo proti koncu novembra. Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2019 razsodilo, da bi ga morali izpustiti iz zapora.

 ?? Foto Murad Sezer/Reuters ?? Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je sporočil, da je zunanjemu ministrstv­u naložil, naj deset tujih veleposlan­ikov razglasi za nezaželene osebe.
Foto Murad Sezer/Reuters Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je sporočil, da je zunanjemu ministrstv­u naložil, naj deset tujih veleposlan­ikov razglasi za nezaželene osebe.
 ?? Foto AFP ?? Osman Kavala je v turških zaporih že štiri leta, ne da bi ga za karkoli obsodili.
Foto AFP Osman Kavala je v turških zaporih že štiri leta, ne da bi ga za karkoli obsodili.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia