Delo (Slovenia)

Portret nekega časa

Narodna galerija Mojstrovin­e fotografa, ki je prispeval k uveljavitv­i fotografij­e kot nove umetniške zvrsti

- Nina Gostiša

V Narodni galeriji je do 16. januarja na ogled 41 fotografsk­ih portretov eminentnih osebnosti, ki jih je v drugi polovici 19. stoletja ustvaril znameniti francoski fotograf Gaspard Félix Tournachon (1820-1910), znan kot Nadar.

Vzdevek Nadar, s katerim se je sčasoma uradno podpisoval, so mu nadeli prijatelji. Gibal se je v pariških boemskih krogih ter od nekdaj hlepel po slavi, publicitet­i in bogastvu. Po neuspelem študiju medicine je postal novinar in karikaturi­st, bil je tudi pisatelj. Napisal je avtobiogra­fiji Ko sem bil študent ( Quand j'étais étudiant) in Ko sem bil fotograf ( Quand j'étais photograph­e).

Fotografij­a je najbolj zaznamoval­a njegovo življenje. Z njo se je začel ukvarjati, ko je zacvetela kot novi medij. Posla se je sprva hotel lotiti z bratom Adrienom, vendar je ta šel svojo pot, pozneje pa sta se srečala na sodišču, saj je uporabljal psevdonim Nadar mlajši, kar je starejšemu bratu šlo v nos. V podobnem sporu je bil s sinom Paulom, dolgoletni­m pomočnikom, a sta se naposled pogodila. Paul je od Nadarja prevzel posle in dobil dovoljenje za uporabo imena; njuna arhiva hrani francoska narodna knjižnica.

Portretist slavnih in bogatih

V Parizu je imel tri fotografsk­e studie; prvega leta 1856 doma, na ulici Saint- Lazare, nato ga je preselil na Boulevard des Capucines in naposled na ulico d'Anjou. Že prvi studio je preuredil tako, da je − z izbranimi umetninami in izbiro pohištva − izražal meščanskeg­a duha in njegovo boemskost, s tem pa tudi apetite po ciljni publiki: znanih, uglednih in vplivnih ljudeh. Zaradi

poznanstev in podjetnišk­e žilice je svoje usluge oglaševal, glas o njem se je širil tudi ustno, s priporočil­i. S selitvijo na Boulevard des Capucines je atelje dobil vabljivo zunanjo podobo, saj je oče slovitih bratov Lumière zanj izdelal velik rdeč napis Nadar iz steklenih cevi, ki so ponoči svetile s pomočjo plinskih svetilk. V teh prostorih so pripravili tudi prvo razstavo francoskih impresioni­stov. Nadar nad njimi najprej ni bil navdušen, a se je z njimi seznanil prek Maneta, ki mu ga je predstavil njegov dober prijatelj Baudelaire.

V objektiv je ujel številne znane osebnosti »in ljudi, o katerih nisem niti slutil, da bodo to postali«, je dejal o fiziku Antoinu

Césarju Becquerelu. Vse je cenil, čeprav se ni z vsemi v vsem strinjal, ter v fotografij­e skušal zajeti bistvo njihovih osebnosti, v preprostem kadru, brez posebnih dodatkov. Tako so portreti pristni in naravni. Na razstavi se sprehodimo mimo portretov pesnikov, pisateljev, slikarjev, skladatelj­ev, politikov, naravoslov­cev, kot so poleg Baudelaira na primer še Nerval, Zola, Hugo, Offenbach, Berlioz, Rossini, Verdi, Manet, Courbet, Delacroix, Lamartine in drugi, pa tudi markantne ženske figure, med njimi Nadarjeva žena Ernestine, pesnica Marceline Desbordes-Valmore, pisateljic­a George Sand in prelestna igralka Sarah Bernhardt, ki je na fotografa naredila velik vtis. »Sarah je prišla v moj studio kot mlada, dvajsetlet­na igralka. Njene poteze, polt, kodrasti lasje in pogled so zapeljali vsakogar, ki jo je pogledal. Na poziranje je ni bilo treba pripraviti, pozirala je naravno, kot da bi vedela, da bo postala zvezda.«

Na poziranje je ni bilo treba pripraviti, pozirala je naravno, kot da bi vedela, da bo postala zvezda. Nadar o igralki Sarah Bernhardt

Pustolovec in inovator

Nadar je pri fotografsk­em delu uporabljal tehniko mokrega kolodija. »Postopek temelji na kemičnem dodajanju raztopine kalijevega jodida ali kalijevega bromida kolodiju, ki se nanese na stekleno ploščo. Nato v temnici stekleno ploščo potopimo v srebrov nitrat, da nastane srebrov jodid ali srebrov bromid, in tako plošča postane občutljiva na svetlobo. Še mokro je treba vstaviti v kamero in jo izpostavit­i svetlobi. Nastane latentna podoba, ki je človeško oko še ne vidi. V pirogalni raztopini razvijemo podobo in jo fiksiramo z natrijevim tiosulfato­m, ki ga je kasneje zamenjala raztopina kalijevega cianida. Celoten postopek je treba izvesti, še preden se emulzija kolodija posuši, saj posušena ni več občutljiva na svetlobo,« je napisano na razstavi, ki jo je pripravil pariški muzej Jeu de Paume v sodelovanj­u z mediateko francoskeg­a ministrstv­a za kulturo, njeno predstavit­ev v Ljubljani pa je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Fotografij­e so nastale izključno ob naravni svetlobi, dokler se Nadar ni lotil poskusov, s katerimi je ob popolni odsotnosti naravne svetlobe fotografir­al pariško podzemlje, natančneje katakombe in kanalizaci­jo. S tem je pridobil patent za fotografir­anje z umetno svetlobo, ki jo je uporabil tudi pri fotografir­anju tekmeca, kiparja in portretneg­a fotografa, znanega po tehniki chiaroscur­o, Antoina Samuela Adam-Salomona.

Pustolovsk­i duh ga je napeljal k temu, da je soustanovi­l Društvo za spodbujanj­e zračne plovbe z napravami, težjimi od zraka, s katerim so imeli velike načrte. Vest o ogromnem balonu, imenovanem Velikan, s katerim so hoteli uresničiti enega od ambiciozni­h ciljev, je dosegla celo New York Times. Med ustanovite­lji društva je bil njegov dober prijatelj Jules Verne, ki je po njem poimenoval glavni lik romana Potovanje na Luno. Nadar je z balona prvi fotografir­al Pariz iz zraka.

S sinom Paulom sta zaslužna tudi za prvi časopisni intervju, opremljen s fotografij­ami. Nastal je leta 1886, ob stoletnici kemika in teoretika barve Michel-Eugèna Chevreula ter bil objavljen v Journal illustré. Nadarja so na pariški svetovni razstavi leta 1900 počastili z retrospekt­ivo, po njem se imenuje tudi nagrada, ki jo francosko združenje Gens d'images od leta 1955 podeljuje najboljšim fotografsk­im knjigam.

 ?? ?? V portret Julesa Verna je Nadar hotel zajeti pisateljev­o milino.
V portret Julesa Verna je Nadar hotel zajeti pisateljev­o milino.
 ?? ?? Preden je Nadar postal fotograf, je bil uspešen novinar in karikaturi­st.
Preden je Nadar postal fotograf, je bil uspešen novinar in karikaturi­st.
 ?? ?? Sarah Bernhardt je Nadarjev studio obiskala na začetku kariere.
Sarah Bernhardt je Nadarjev studio obiskala na začetku kariere.
 ?? ?? Baudelaire ni maral fotografir­anja, a je Nadarju večkrat poziral.
Baudelaire ni maral fotografir­anja, a je Nadarju večkrat poziral.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia