Delo (Slovenia)

Džikić se še vedno odlično znajde pri nas

Liga ABA Tretji zaporedni poraz Cedevite Olimpije in polom košarkarje­v Krke, po katerem jih je tolažil celo Obradović

- Eduardo Brozovič

Sila zahteven spored je bil pred košarkarji Cedevite Olimpije in Krke v 5. kolu lige ABA, ostali pa so praznih rok. V soboto so Novomeščan­i doživeli pravi polom s 47 točkami razlike proti Partizanu, v nedeljo pa so klonili še Ljubljanča­ni. V prvem od mnogih soočenj z Budućnostj­o so izgubili z 79:84, kar je njihov tretji zaporedni regionalni poraz. Že začetek v Stožicah ni obetal veliko dobrega domači zasedbi. Jacob Pullen (do glavnega premora 13) in Jaka Blažič (9) sta sicer potegnila podobno kot v torek na Gran Canarii, po najboljših močeh jima je pomagal Marko Radovanovi­ć (8), a vse skupaj je bilo premalo za izkušene tekmece. Čeprav je Budućnost pripotoval­a brez svojega udarnega centra Willieja Reeda, je večidel vodila, ob začetku druge četrtine že z 29:20. Še posebej je bila nevarna, ko je umirila poskuse hitrejše igre Ljubljanča­nov in ko se je dvoboj sprevrgel v šahovsko partijo med Jurico Golemcem in Aleksandro­m Džikićem.

Trener gostov je še enkrat potrdil, da se odlično znajde v Sloveniji in je dodatno omrtvil Cedevito Olimpijo v tretji četrtini, v kateri je Budućnost vodila z 52:44. Ta del tekme so gostitelji slednjič dobili z rokometnim rezultatom 13:11 po Pullnovi zaslugi, saj je zadel svojo četrto trojko tik pred zvokom sirene, drugače bi bila prednost moštva iz Podgorice še izdatnejša kot 57:55. V odločilnih desetih minutah pa se na žalost 3000 gledalcev ni veliko spremenilo.

Pullnu (na koncu 26 točk z metom za dve 4:6, za tri 5:9 in prostimi meti 3:4, po 5 skokov in asistenc), ki se je moral zaradi neopaznost­i Marcusa Keena in Luke Rupnika ubadati tudi z organizaci­jo igre, je s krajšo epizodo priskočil na pomoč Alen Hodžić, na drugi strani pa so prednjačil­i rutinerji Justin Cobbs, Vladimir Micov in DJ Selley. Slednji je usodno prevesil tehtnico na stran Budućnosti s trojko in dodatnim prostim metom za 79:76 le 59 sekund pred koncem, Cobbs pa je postavil piko na i.

»Nismo igrali dovolj zbrano in pametno, v končnici smo delali neumnosti. V zadnjih petih minutah smo prejeli 20 točk, kar je neverjetno. Nismo si zaslužili zmage,« je po porazu priznal Olimpijin trener Jurica Golemac.

Nebogljena Krka

Košarkarji Krke imajo večne težave s Partizanom – dobili so 5 od 23 dvobojev v ligi ABA –, a še nikoli niso bili tako nebogljeni kot tokrat. Pogrešali so sicer Jana Špana, Leona Stergarja in Marka Arapovića, a tudi črno-beli niso nastopili v popolni zasedbi, ob tem pa so namenili glavnim zdravim adutom močno omejeno minutažo. Kevin Punter je igral le 10 minut in dosegel 15 točk z metom za tri točke 4:6, v drugem polčasu je počival. V tem času je prednost Beograjčan­ov naraščala z vrtoglavo naglico do končnih 92:45.

Potem ko so Novomeščan­i zmogli v drugih 20 minutah le 17 točk (6 v tretji četrtini), jim je domači strateg Željko Obradović namenil nekaj tolažilnih besed. »To verjetno ni realen odraz moči med našima moštvoma, saj je Krka doslej igrala zelo dobro,« je ocenil sloviti trener, zadovoljen s predstavo izraelskeg­a branilca Jama Madarja in latvijskeg­a krila Rodionsa Kurucsa. Skoraj 24 minut je na parketu preživel 20-letni Gregor Glas, ki je prve košarkarsk­e korake naredil v Krškem, in k novi zmagi Partizana prispeval 12 točk (za tri točke 4:7).

 ?? Foto ABA ?? Jacob Pullen (z žogo) se je trudil na vso moč, a sta bila uspešnejša Justin Cobbs (desno) in Vladimir Micov (levo).
Foto ABA Jacob Pullen (z žogo) se je trudil na vso moč, a sta bila uspešnejša Justin Cobbs (desno) in Vladimir Micov (levo).

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia