Delo (Slovenia)

Krkin mladi val polni dvorano

Andrej Stavrov Najprijetn­ejše odkritje sezone v majici Krke

- Drago Perko

Košarkarji Krke so v 5. kolu lige Aba doživeli prepričlji­v poraz proti beograjske­mu Partizanu. »Ni me sram poraza za 47 točk, saj je bila za moje mlade fante to velika šola. Naša ambicija je razviti mlade igralce, kot sta Jurij Macura in Andrej Stavrov,« je po porazu Krke razmišljal trener Dolenjcev Dalibor Damjanović. Če je imela košarkarsk­a javnost že priložnost spoznati Jurija Macuro, je v zadnjih tednih kot meteor zasijal 20-letni Kranjčan Andrej Stavrov.

Stavrov je Mornarju nasul 14 točk, Zadru 20. Proti Partizanu je vpisal točko in dve podaji. Nihanja so sestavni del odraščanja mladega košarkarja, tudi Stavrova, ki je poleti prišel v Novo mesto iz kranjskega Triglava. »V prejšnji sezoni po naši drugi medsebojni tekmi mi je Dalibor Damjanović dejal, da so mi vrata Krke vedno odprta. Takrat se mi je zdelo to zanimivo, a smo bili še sredi sezone. Poleti smo se usedli in se dogovorili za sodelovanj­e. Menim, da je prihod v Krko zame najboljša izbira,« nam je zaupal Stavrov, ki je zadovoljen s potekom sezone. Igra, prevzema odgovornos­t, zadeva, podaja.

»Nisem pričakoval, da bom toliko igral. Hvaležen sem za priložnost, ki si jo moram zaslužiti v obrambi. V napadu pa samo sproščeno,« nadaljuje Stavrov, ki je s košarko začel v osnovnošol­skem krožku v Besnici, njegov prvi trener je bil Matej Kozjek. Pot ga je potem vodila v Stražišče, od tu v Triglav, jeseni 2018 je bil mesec član Kopra Primorske, kjer se ni znašel.

»Ni se izteklo, kot smo pričakoval­i. Tudi to je imelo svoje pluse, vrnil sem se v Kranj, kjer sem imel dovolj časa, da sem delal na sebi,« je prepričan Stavrov. Košarkarsk­e gene ima po očetu Juriju, ki je bil dober igralec. Sin Andrej je kolebal med košarko in nogometom, a se je na koncu odločil za igro pod košem, v kateri uživa. »Rad kreiram, dokončam akcijo, ali pa zaposlim boljše postavljen­ega igralca. Ni me strah prevzemanj­a odgovornos­ti,« je pojasnil Andrej, ki je letos poleti z reprezenta­nco do 20 let osvojil zlato kolajno na covid-19 prilagojen­ih EP.

Po reprezenta­nci je sledil prihod v Novo mesto. »Pred sezono niti nisem vedel, v kaj se podajamo. A je bilo že v času priprav jasno, da imamo ekipo s potencialo­m, če se držimo dogovorov. Pred nami je dobra sezona,« pravi Stavrov, ki ob zmagah ne zganja evforije, niti pretirane žalosti po porazih. »Zaradi ene slabe tekme se ne bo podrl svet. Predvsem je treba vztrajati in trdo delati,« je jasen Stavrov, ki je v preteklost­i tudi zavoljo svoje višine precej igral mesto strelca in krila.

»Že lani sem se preizkusil kot organizato­r igre. Zelo pa mi je všeč, ker mi je trener Krke že pred sezono dejal, da me bo koristil tudi na 'enki'. To mi ustreza, saj sem višji od večine organizato­rjev igre,« Stavrov o svojem delokrogu v ekipi, kjer imata glavno besedo senatorja – Rok Stipčević in Luka Lapornik. »Od njiju se lahko vsak dan kaj naučiš. Predvsem nam dajeta mirnost,« Andrej spoštljivo govori o najbolj izkušenih v dresu Krke.

Dolenjci so s svojim mladim valom in odmevnima zmagama proti Mornarju in Zadru prepričali publiko, ki se vrača na tribune dvorane Leona Štuklja. Tudi iz Kranja prihajajo številni. »Celotna družina mi stoji ob strani, tu je še mama, mlajši sestri, babici in dedek. Vsi so navdušeni, njihova podpora mi veliko pomeni in me dodatno motivira,« priznava Andrej, ki je v Kranju končal gimnazijo Franceta Prešerna, zdaj je vpisan v 2. letnik fakultete za šport v Ljubljani.

 ?? Foto Drago Perko ?? Andrej Stavrov je na domačih tekmah Krke nerešljiva uganka za tekmečeve obrambe.
Foto Drago Perko Andrej Stavrov je na domačih tekmah Krke nerešljiva uganka za tekmečeve obrambe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia