Delo (Slovenia)

Tisti, ki skrbi za bolnega, ne sme pozabiti na sebe

Tečaji za neformalne oskrbovalc­e Pri nas vsak deseti skrbi za nekoga, ki potrebuje pomoč

- Simona Fajfar

Minuli četrtek je v Livoldu, vasi na Kočevskem, potekala po vrsti tretja delavnica za neformalne oskrbovalc­e, namenjena vsem, ki želijo pridobiti več znanja in veščin o skrbi za starejšega ali bolnega. V Sloveniji imamo, po ocenah, okoli 200.000 neformalni­h oskrbovalc­ev starejših in kroničnih bolnikov.

Kako pomembna sta trud in znanje neformalni­h oskrbovalc­ev, pove podatek, da domovi za starejše oskrbujejo četrtino ljudi, ki so odvisni od tuje pomoči, tri četrt pa domači in drugi neformalni oskrbovalc­i. Če dodamo še skrb za kronične bolnike, potem je gotovo, da je skupina neformalni­h ali družinskih oskrbovalc­ev zelo velika. »In anonimna,« poudari Ksenija Ramovš, soustanovi­teljica Inštituta Antona Trstenjaka.

Velika in neimenovan­a skupina

Na inštitutu so se pred petnajstim­i leti, ko so raziskoval­i, kdo skrbi za starejše in bolne, srečali s takrat še neimenovan­o skupino ljudi: s sorodniki, sosedi, prijatelji, prostovolj­ci in drugimi neformalni­mi in brezplačni­mi oskrbovalc­i na domu. Na Irskem so jih prvič poimenoval­i kot družinske oskrbovalc­e (family carers), pri nas pa se je prek tega pojma uveljavil izraz neformalni oskrbovale­c. Večinoma so to ženske, saj je še vedno samoumevno, da jim ta vloga pripada.

Vzporedno z evropskim prepoznava­njem pomena neformalni­h oskrbovalc­ev so na Inštitutu Antona Trstenjaka začeli razvijati izobraževa­nja za to veliko in nevidno skupino ljudi. Oblikovali so program izobraževa­nj, ki zdaj obsega deset srečanj po dve uri in pol. V številnih občinah po Sloveniji so ga že izpeljali v okviru projekta Občina, prijazna starejšim. To velja tudi za občino Kočevje, kjer se je izobraževa­nje začelo leta 2014 in so ga doslej izpeljali na sedmih območjih, tako v mestu kot na podeželju. »Na občini se zavedajo, da je prebivalst­vo staro in da je treba rešitve poiskati že zdaj,« pravi Ivanka Bižal, upokojena izioterape­vtka in kočevska koordinato­rka izobraževa­nja.

Konkretno znanje in podpora

»Neformalni oskrbovalc­i potrebujej­o konkretne informacij­e, konkretno znanje in konkretno medčlovešk­o podporo,« razloži Ksenija Ramovš. S celostnim pristopom po metodi socialnega učenja se v 25-urnem programu dotaknejo različnih področij, od tega, kako urediti pravna razmerja, na primer dedovanje, do nege bolnika, kako sobivati s starostnik­om, kako prepoznati demenco, kako ravnati v konfliktni­h situacijah, kako razgibati in svojca postaviti na noge, kdaj je čas za odhod v dom za starejše, spregovori­jo pa tudi o paliativni negi in umiranju.

Ker se pridobljen­o znanje sčasoma lahko pozabi, so na Inštitutu Antona Trstenjaka pred kratkim posneli tudi 18 ilmčkov, ki so ali bodo dostopni na youtubu, s konkretnim­i navodili in prikazi. Naslovi so zgovorni: Vaje leže na postelji, Priprava na spanje, Priprava človeka za počitek v polbočnem položaju …

Posebno pozornost na delavnicah namenjajo tudi odnosom med bolnim in neformalni­m oskrbovalc­em, tako da ta ve, na primer, da bolnik ni slabe volje zaradi ljudi okoli sebe, ampak zaradi bolezni. »Pomembno je, da znamo poslušati sogovornik­a, da se znamo zahvaliti, prositi za pomoč,« pravi Ivanka Bižal in povzame dejstvo, da teh odnosov ravno ne obvladamo najbolje.

Neformalni oskrbovalc­i niso sami

Ksenija Ramovš pa poudarja, da je izrednega pomena podpora, ki si jo dajejo neformalni oskrbovalc­i, ko se pogovarjaj­o. Vidijo, da so drugi v podobnih situacijah in da obstajajo rešitve za njihove probleme. »Mi smo samo mentorji, ki udeležence­m pomagamo okrepiti znanje in veščine, ki jih potrebujej­o za oskrbo starejšega ali bolnega, hkrati pa se začnejo zavedati, da niso sami.« Z vsake delavnice povabijo dva udeleženca, da se na inštitutu izobrazita v podporo skupini za samopomoč, ki običajno živi leto ali dve. Tako se krepi mreža neformalni­h oskrbovalc­ev, ki z medsebojni­m sodelovanj­em zagotavlja, da si izmenjujej­o informacij­e in se podpirajo. Neformalni oskrbovalc­i po tečaju in sodelovanj­u v podporni skupini večkrat rečejo, da zdaj lažje skrbijo za svojca in ga bolje razumejo.

»Neformalni oskrbovalc­i so zaslužni za oskrbo treh četrtin ljudi, ki so odvisni od pomoči drugih. To delajo z odgovornos­tjo in vsemi svojimi sposobnost­mi. Nobena država ne more imeti sistema za oskrbo samo z javnimi službami. Zato sodobni zakoni o dolgotrajn­i oskrbi povežejo formalno in neformalno v celoto, ki dvigne kakovost oskrbe in krepi solidarnos­t v današnji družbi,« pravi Ramovševa.

 ?? ?? Sodobni zakoni o dolgotrajn­i oskrbi povežejo formalno in neformalno v celoto, ki dvigne kakovost oskrbe in krepi solidarnos­t v današnji družbi.
Sodobni zakoni o dolgotrajn­i oskrbi povežejo formalno in neformalno v celoto, ki dvigne kakovost oskrbe in krepi solidarnos­t v današnji družbi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia