Delo (Slovenia)

Tragedije, ob katerih javnost zadržuje dih

Igralec Alec Baldwin obupan zaradi nesrečnega uboja, Američane vznemirja tudi usoda vplivnice Gabby Petito

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Igralec Alec Baldwin, znan po burni ločitvi od filmske zvezdnice Kim Basinger in pretepih s fotografi, je nekoč veljal za enega od hollywoods­kih »bad boysov«, s četrtkovim ubojem direktoric­e fotografij­e Halyne Hutchins pa ga je zadela tragedija, o kateri se zdi, da za dejanje ni sam kriv. V Hollywoodu domnevajo, da je nesrečo povzročilo igračkanje nekaterih članov ekipe filma Rust s pištolo, s katero naj bi, preden so jo Baldwinu potisnili v roke za filmski prizor, vadili streljanje s pravimi naboji.

»V vseh teh letih mi še niso dali v roke vroče puške!« je po usodnih strelih obupan ponavljal 63-letni igralec, zdaj oče šestih otrok z učiteljico joge Hilario. Viri so za tabloid TMZ povedali, da so bili med snemanjem ilma v novomehišk­em

Santa Feju pravi in slepi naboji spravljeni blizu skupaj, lokalni šerif pa izprašuje odgovorne za strelno orožje v ekipi. Podobni incidenti, čeprav manj usodni, naj bi se dogajali že prej. Zaradi slabih razmer med snemanjem so sindikalno organizira­ni člani ekipe le malo pred tragedijo protestno odkorakali s prizorišča. Res pa eno od igralskih pravil prepoveduj­e usmeriti orožje v ekipo. Baldwin ni ubil le Halyne Hutchins, temveč je ranil tudi režiserja Joela Souzo.

V ZDA se vsak dan zgodi veliko nesreč in zločinov, nekateri pritegnejo več pozornosti množic od drugih, in takšna je tudi usoda priljublje­ne in nadarjene 42-letne ukrajinske priseljenk­e, ki je za seboj pustila moža in devetletne­ga sina. Američani se sprašujejo, zakaj na snemanjih ilmov sploh imajo prave naboje, saj Alec Baldwin ni prvi igralec, ki ima na vesti povzročite­v smrti. Leta 1993 je bila podobna zamenjava slepih nabojev s pravimi na snemanju ilma Vran ( The Crow) usodna za Brandona Leeja, sina mojstra kungfuja Brucea Leeja. Brati je, da se igralec Michael Massee, ki je pritisnil na sprožilec, od dogodka ni opomogel.

Sindrom izginule belke

Američani zdaj množično podpisujej­o peticijo za prepoved pravega strelnega orožja na snemanju ilmov in kot začarani spremljajo še nekatere druge tragedije. Uboj 22-letne Gabby Petito med potovanjem s kombijem po prekrasnih predelih Wyominga in drugod so nekateri imenovali »sindrom izginule belke«, mnogi pa so zadrževali dih med spremljanj­em tragedije, ki se je začela kot potovanje zaljubljen­cev po državi. Skoraj do izginotja Gabby Petito so lahko njene avanture in avanture 24-letnega zaročenca Briana Laundrieja spremljali na družbenih omrežjih in se še med iskanjem njenega trupla spraševali, kaj se je v resnici zgodilo. Preiskoval­ci so namreč nenačrtova­no našli posmrtne ostanke devetih drugih izginulih ljudi, zaradi Laundrieje­vih zapiskov, ki so jih našli blizu njegovih posmrtnih ostankov v floridskem narodnem parku, pa so se vsi dvomi razblinili. Policija v Utahu je tik pred Gabbyjinim izginotjem ustavila par zaradi grdega prepira, a so ju pustili oditi.

Nekaj skrivnosti o njegovi smrti še ostaja, saj z običajno obdukcijo niso mogli ugotoviti, kaj se je zgodilo morilcu, ki se je s potovanja naprej vrnil domov, nato pa sredi septembra pobegnil od doma. V parku Myakkahatc­hee Creek, kjer so našli njegovo truplo, so med večjimi živalmi poleg srn tudi aligatorji in Američani čakajo na rezultate zahtevnejš­e obdukcije – najbrž pa tudi na naslednjo tragedijo, ki jih bo opomnila, da so še hujše usode od njihove, zaznamovan­e s pandemijo in gospodarsk­imi težavami.

• Alecu Baldwinu so dali v roke pištolo s pravim nabojem.

• V nepredstav­ljivi tragediji je devetletni fant ostal brez mame.

• Američane je presunil tudi smrtonosen prepir pokojnih Gabby Petito in Briana Laundrieja.

 ?? Foto Kevin Mohatt/Reuters ?? Baldwin ni ubil le Halyne Hutchins, temveč je ranil tudi režiserja Joela Souzo.
Foto Kevin Mohatt/Reuters Baldwin ni ubil le Halyne Hutchins, temveč je ranil tudi režiserja Joela Souzo.
 ?? Foto twitter ?? Gabby Petito je redno dokumentir­ala dogajanje s potovanja, potem pa nenadoma obmolknila.
Foto twitter Gabby Petito je redno dokumentir­ala dogajanje s potovanja, potem pa nenadoma obmolknila.
 ?? Foto Valerie Macon/AFP ?? »V vseh teh letih mi še niso dali v roke vroče puške!« je dejal 63-letni Alec Baldwin.
Foto Valerie Macon/AFP »V vseh teh letih mi še niso dali v roke vroče puške!« je dejal 63-letni Alec Baldwin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia