Delo (Slovenia)

Dogodek v mestu Šmartno

-

Ne vem, ali so učitelji že našli recept, kako navdušiti mlade za »zaprašene slovenske pisatelje« iz prejšnjega stoletja in stoletij pred tem. Vem pa, da v minulem, ko sem sama še hodila v šolo, pogosto ni bilo veliko navdiha. Pisatelji in pesniki skorajda niso bili predstavlj­eni kot ljudje iz mesa in krvi, njihove življenjsk­e drame, ljubezni, porazi, zmage, grehi in neumnosti pa so ostali skriti, kot da niso tudi ti pomagali napisati njihovih del. Kot da so vsi živeli enako dolgočasno: ta in ta se je rodil/-a tam in tam, napisal/-a je naslednja dela, umrl/-a je tam in tam ... Pri ocenjevanj­u nas je reševal dober spomin, le redki avtorji so nam zares zlezli pod kožo.

Šele nedavno sem (spet?) izvedela, da se je v istem kraju kot moj oče rodil tudi dramatik in zdravnik Slavko Grum. V Šmartnem pri Litiji je živel prvih pet let, družina se je nato preselila v Novo mesto, študij medicine ga je odpeljal na Dunaj, kot zdravnik pa je do prezgodnje smrti živel v Zagorju. Bil je zapletena osebnost in eden od redkih pri nas, ki je raziskoval tudi psihiatrij­o in psihoanali­zo ter se tako spopadal z lastnimi duševnimi stiskami. Čeprav se je literaturi zgodaj odpovedal, slovenska gledališča še vedno uprizarjaj­o njegovo znamenito dramo Dogodek v mestu Gogi, ki jo zaznamujet­a tesnobnost in mučno pričakovan­je spremembe, ta pa se v malomeščan­skem okolju nikakor ne zgodi.

Od njegovega rojstva je ravnokar minilo 120 let, a vidne sledi o njem so v Šmartnem zabrisane. Spominsko ploščo na njegovi rojstni hiši je sedanji lastnik prekril in tako bo menda ostalo, dokler ne bo dobil rente.

Na njegovo potezo bi lahko odgovoril kar Grum: »Človek za svoje življenje potrebuje še kaj drugega kot samo materialne dobrine …« Jaz pa se sprašujem, kako zahtevno učiteljico slovenščin­e je moral imeti dotični gospod ali gospa, da mu/ji gre Grum še danes tako na živce. Urša Izgoršek

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia