Delo (Slovenia)

Največji ulov po Pablu Escobarju

-

Kolumbijsk­a vojska je v soboto aretirala Daira Antonia Úsugo, prvega moža zloglasneg­a Zalivskega klana (Clan del Golfo), tamkajšnje­ga največjega kriminalne­ga združenja z razvejenim­i mednarodni­mi povezavami. Aretacijo najbolj iskanega človeka v Kolumbiji je predsednik Iván Duque označil »za največji udarec za trgovino z drogami v državi v tem stoletju« in dodal, da se lahko priprtje tako velike ribe, kot je 50-letni narkokralj, znan kot Otoniel, primerja le s padcem vodje medellinsk­ega kartela Pabla Escobarja leta 1993. Kolumbijsk­e oblasti so za informacij­e, ki bi jih pripeljale do njega, ponujale slabih 700.000 evrov, ZDA pa 4,3 milijona evrov. Duque je Úsugo opisal kot najstrašne­jšega preprodaja­lca mamil na svetu, ki je odgovoren za atentate na vojake, policiste in civiliste. Washington ga je označil za vodjo težko oborožene in zelo nasilne združbe, sestavljen­e iz članov teroristič­nih skupin, ki v okviru mirovnega procesa niso odložili orožja. Klan da pri nadzoru laboratori­jev za predelavo kokaina, skrivnih letališč in poti za preprodajo droge uporablja nasilje in ustrahovan­je, so poročali v New York Timesu. Kolumbijsk­i obrabni minister Diego Molano je poudaril, da je kartel v zadnjih letih postal varnostna grožnja zaradi velikih količin kokaina, ki jih pošilja v ZDA in Evropo. Prijetje njihovega vodje bi lahko organom pregona pomagalo razkriti in razumeti delovanje te zapletene kriminalne organizaci­je.

Otoniela so v soboto aretirali blizu kraja Necoclí na severozaho­du Kolumbije. V operaciji je sodelovalo 22 helikopter­jev in 500 vojakov; en policist je pri tem izgubil življenje. Vodja Zalivskega klana se je v strahu pred oblastmi zadrževal v podeželski­h hišah, se izogibal poseljenim območjem, ni uporabljal telefonov, z zunanjim svetom je komunicira­l prek kurirjev. Njegovo lokacijo naj bi s pomočjo satelitski­h posnetkov izsledilo več kot 50 strokovnja­kov za signalno obveščanje, je poročal BBC. Pri iskanju so sodelovali tudi Američani in Britanci.

Otoniel je vodenje Zalivskega klana prevzel od brata, ki je bil pred slabimi desetimi leti ubit v policijski raciji med silvestrsk­o zabavo. V združbi naj bi danes bilo okoli 1800 oboroženih članov, ki menda po pisanju BBC prihajajo predvsem iz vrst skrajno desnih paravojašk­ih skupin. Po besedah mame Ane Celse David je bil danes najbolj iskani kolumbijsk­i kriminalec v šoli sramežljiv fant, ki se je pri 18 letih pridružil Narodnoosv­obodilni vojski (EPL), gverili, ki je takrat nadzirala Nuevo Antioquio. V intervjuju za El Mundo je pred leti zdaj že pokojna Ana Celsa David dejala, da moli, da bi Otoniela prijela policija, da bi se tako izognil koncu, kot ga je dočakal njegov brat. »Rada bi, da bi bil moj sin v zaporu. Tam je bolj varno, lahko bi se pokesal in šel v nebesa.«

 ?? Foto Reuters ?? Otoniela, ki vodi največjo kolumbijsk­o kriminalno združbo za tihotaplje­nje drog Zalivski klan (Clan del Golfo), so ujeli blizu kraja Necoclí na severovzho­du države.
Foto Reuters Otoniela, ki vodi največjo kolumbijsk­o kriminalno združbo za tihotaplje­nje drog Zalivski klan (Clan del Golfo), so ujeli blizu kraja Necoclí na severovzho­du države.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia