Delo (Slovenia)

Domet glasovanja po svoji vesti

-

Svet stranke Desus je podprl dokument, s katerim odreka vsakršno nadaljnjo podporo vladi in zahteva predčasne volitve. Pričakovan­o sta bila proti poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak, ki se za drugačno ravnanje sklicujeta na glasovanje po svoji vesti. To poslancem omogočata Ustava RS in Poslovnik DZ, saj naj bi bilo tako ravnanje varovalka pred strogimi navodili in pritiski njihovih strank, čeprav vsi vemo, da v praksi ni tako in imajo stranke pomembno vlogo pri odločanju svojih poslank in poslancev.

V primeru Desusa to ne drži, saj je vpliv stranke, ki ji omenjena poslanca za zdaj še pripadata, ničeln. Kameleonsk­o obnašanje obeh njihovih poslancev, ki sta v tem mandatu za 360 stopinj zamenjala politični kurz, distancira­nje, nasprotova­nje ter ignoriranj­e strankinih sklepov in navodil je zato odraz njunega egoistične­ga in samovoljne­ga obnašanja, ko ju skrbita le lastna plača in položaj.

Branko Simonovič kot predstavni­k ljudstva ni sposoben videti dlje od svoje mesečne plače, hkrati pa odreka pravico do plačila zaposlenim na STA in dopušča, da se za njihove plače zbirajo prostovolj­ni prispevki. Dvojna merila podpredsed­nika DZ kažejo samopašno, koristolju­bno ravnanje, kot poslanec je brez kakršnekol­i empatije in občutka za solidarnos­t. Predvsem pa s tem podpira nespoštova­nje pravne države, kar je za visoko funkcijo, ki jo ima v glavnem zakonodajn­em telesu Republike Slovenije, zelo dvomljivo in sporno. Domet glasovanja po svoji vesti je več kot očiten in ne dosega državotvor­nega razmišljan­ja, kaj šele odločanja v javno dobro.

Spomnimo, da je Ivan Hršak dobil 369 glasov, če se dobro spomnim, najmanj od vseh poslancev, Branko Simonovič pa 501 glas. Oba ob tem tudi pozabljata, da so jima možnost, da sedita v parlamentu, omogočili tudi vsi tisti glasovi, ki so jih volivke in volivci namenili stranki Desus, zato je njuno vztrajno ignoriranj­e vseh sklepov stranke, brez sramu in slabe vesti, čisto spreneveda­nje in preračunlj­ivost za osebne koristi. Branko Simonovič je mesto podpredsed­nika DZ dobil iz kvote Desusa, zato je njegov odnos do lastne stranke sprevržen in nenačelen. Delovanje na lastno pest, v slogu »črnogradit­eljstva«, je očitno modus operandi, ki se mu brez časti in ponosa hitro izteka rok.

Delovanje in glasovanje poslank in poslancev bi bilo gotovo drugačno, bolj odgovorno in premišljen­o, če bi tudi državljani pokazali več aktivnosti z visoko volilno udeležbo.

Jadranka Šturm Kocjan, Koper

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia