Delo (Slovenia)

Kriza je odnesla za tri leta dobička

Po prihodkih je največje podjetje romunska Dacia, slovenski Petrol je deveti

- D. Vi.

◼ Med stotimi največjimi je tudi 11 podjetij s sedežem v Sloveniji.

◼ Največ je izgubil sektor energije, v ospredje se prebijajo trgovci.

Romunska Dacia se je lani ponovno uvrstila na prvo mesto lestvice SEE TOP 100, ki jo sestavljaj­o največja podjetja v Jugovzhodn­i Evropi (JVE) po skupnem prihodku. Najvišje uvrščeno slovensko podjetje je Petrol na devetem mestu. Lestvico pripravlja poslovni novičarski portal Evrope SeeNews.

V mračnem kontekstu svetovne gospodarsk­e krize, ki jo je povzročil covid, so se skupni prihodki sto največjih podjetij v Jugovzhodn­i Evropi leta 2020 zmanjšali za 7 odstotkov na 120 milijard evrov v primerjavi z rekordnimi 129,3 milijarde evrov, ki so jih udeleženci lestvice vknjižili pred letom dni. Medtem ko so prihodki največjih podjetij v regiji doživeli zgolj manjši upad, se je njihov skupni dobiček zmanjšal za četrtino, na 3,5 milijarde evrov, s čimer so se izničila kar tri leta rasti, je še razvidno iz lestvice.

»Prvič, odkar je SeeNews pred petnajstim­i leti začel objavljati lestvico največjih podjetij v Jugovzhodn­i Evropi, so trgovci na debelo in drobno prehiteli natni in plinski sektor ter postali vodilni po skupnih prihodkih, dobičku in številu udeležence­v na lestvici. K dobrim rezultatom sektorja so prispevali razmah e-trgovine zaradi omejitev gibanja ljudi zaradi pandemije, enostavnej­ši postopki spletnega plačevanja in razvoj novih možnosti inanciranj­a. Pandemija covida je pospešila trend, ki se je pojavljal že nekaj let,« je povedala Nevena Krasteva, glavna urednica pri SeeNews.

Skupni prihodki natnih in plinskih podjetij iz SEE TOP 100 so se zaradi gospodarsk­e krize, nizkih svetovnih cen in prepovedi potovanj zmanjšali za četrtino, tako da je ta sektor na lestvici največ izgubil. Globalni prehod na zeleno energijo močno vpliva tudi na razvojne strategije natnih in plinskih podjetij, saj jih sili v diverziika­cijo dejavnosti.

Kljub milijonom evrov pomoči so se gospodarst­va v regiji zmanjšala za približno šest odstotkov. V državah, v katerih turizem ustvarja velik delež bruto domačega proizvoda, je bilo gospodarsk­o krčenje najhujše in je v Črni gori preseglo 15 odstotkov. Močno so se zmanjšale tudi tuje neposredne naložbe, ki so glavno gonilo rasti v regiji. Motena dobava in nizko povpraševa­nje sta prizadela tako lokalna podjetja kot njihove glavne trgovinske partnerje v tujini.

SEE TOP 100 je letna lestvica največjih podjetij v Jugovzhodn­i Evropi po skupnem prihodku za poslovno leto, ki se je končalo 31. decembra 2020. Publikacij­a vsebuje tudi lestvice največjih bank in zavarovaln­ic v regiji.

 ?? Foto Dacia ?? Dacia, ki je v lasti Renaulta, je po obsegu prodaje največje podjetje v jugovzhodn­i Evropi.
Foto Dacia Dacia, ki je v lasti Renaulta, je po obsegu prodaje največje podjetje v jugovzhodn­i Evropi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia