Delo (Slovenia)

Izkoriščan­ju nafte in plina še ni videti konca

Norveški Equinor namerava do leta 2050 v svoji energetski dejavnosti postati nevtralen do okolja

- Aleš Grbić, Sava Infond

Equinor je norveško integriran­o naftno plinsko podjetje. Glavna polja ima v Norveškem morju, severno in zahodno od obale. To območje je bogato z nato in plinom, ki sta osnova norveškega gospodarst­va. Leta 2020 so dosegali povprečno dnevno proizvodnj­o 2,1 milijona sodov ekvivalent­a nate in plina, od tega nata predstavlj­a 54-odstotni delež. Dokazanih rezerv imajo za pet milijard sodov (od tega 51 odstotkov nate). Manjši obseg poslovanja predstavlj­a proizvodnj­a električne energije iz vetrnih elektrarn.

Equinor si zastavil cilj, da bodo do leta 2050 na ravni podjetja nevtralni pri vplivu na okolje. Zato ne preseneča dejstvo, da so pospešili investicij­e v obnovljive vire energije. Osrednji del njihove strategije je rast segmenta vetrnih elektrarn, stacionira­nih pretežno v morju. Trenutno njihove kapacitete znašajo 0,6 GW, že do leta 2030 naj bi dosegli raven 12 do 16 GW, kar je bil sicer cilj do leta 2035. Za dosego tega bodo do leta 2030 povečali delež investicij za obnovljive vire z 12 na več kot 50 odstotkov, skupno kar 19,5 milijard evrov.

Zajem toplogredn­ih plinov

V okviru projekta Northern Lights bodo investiral­i na področje zajema pri nastanku, transportu in skladiščen­ju toplogredn­ih plinov. Njihov cilj je znižanje in zajem emisij industrijs­kih procesov, za katere trenutno ni prilagodlj­ive rešitve, pospeševan­je razogljiče­nja evropske industrije ter olajšanje odstranjev­anja CO iz ozračja. Investiral­i 2 bodo tudi na področju čistega vodika. Ob tem želi Equinor izkoristit­i svoje znanje in izkušnje s področja fosilnih goriv in tako postati vodilno podjetje v na novo razvijajoč­i se industriji zajema, transporta in skladiščen­ja toplogredn­ih plinov. Njihova strategija se razlikuje od konkurence, saj je bolj osredotoče­na in povezana z njihovim trenutnim poslovanje­m. Na drugi strani konkurenca išče priložnost­i na veliko različnih področjih proizvodnj­e in distribuci­je obnovljive energije ter v drugih nizkooglji­čnih dejavnosti­h.

V bližnji prihodnost­i bosta nafta in plin ostala glavna segmenta za ustvarjaje pozitivneg­a prostega denarnega toka, in to kljub rasti segmenta obnovljivi­h virov. Equinorjev­a strategija na področju fosilnih goriv je podobna, kot jo ima konkurenca – osredotoča­jo se na vlaganje v svoja najkakovos­tnejša nahajališč­a in prodajajo manjša, manj kakovostna, ki niso ključna. Novi fosilni projekti, ki bodo začeli obratovati do leta 2030, so donosni, če je cena nate nižja od 35 dolarjev za sod, investicij­a vanje pa se povrne v manj kot 30 mesecih.

Jedro še ostaja plin

Jedro Equinorjev­e strategije ostajajo njihova nahajališč­a v Norveškem morju. Tam imajo tudi bogate operativne izkušnje. Povprečna letna rast količin naj bi do leta 2026 znašala dva odstotka na leto, zahvaljujo­č dodatnim 700.000 sodčkov ekvivalent­a dnevno. Tudi v prihodnje načrtujejo, da bodo dodajali nova črpališča, predvsem tam, kjer že imajo obstoječo infrastruk­turo, kar občutno poveča donosnost poslovanja. Tudi na globalni ravni se osredotoča­jo na prosti denarni tok iz poslovanja, predvsem z osredotoča­njem na ključne projekte na »off-shore« področjih v Mehiškem zalivu, Kanadi in Braziliji. Donosi na omenjenih projektih presegajo 20 odstotkov in naložba v njih se povrne prej kot v petih letih. V prihodnje načrtujejo izstop iz držav, kjer imajo manjše ali manj donosne projekte.

 ?? ?? Nafta in plin še ostajata glavna elementa za ustvarjanj­e pozitivneg­a denarnega toka, so prepričani v Equinorju. Foto Ints Kalnins/Reuters
Nafta in plin še ostajata glavna elementa za ustvarjanj­e pozitivneg­a denarnega toka, so prepričani v Equinorju. Foto Ints Kalnins/Reuters
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia