Delo (Slovenia)

Inflacija dolgoročno najbrž ne bo višja od dveh odstotkov

V centralnih bankah še prevladuje ocena, da je sedanji skok prehoden in da se bo že 2022 umiril

- Aleš Čačovič, Triglav Skladi

Inflacija ostaja v središču pozornosti, ne več samo na inančnih trgih, temveč vse bolj tudi v splošnih medijih. O vzdržnosti visoke inflacije se zdaj ne sprašujejo le v centralnih bankah in na Wall Streetu, temveč tudi v že skoraj vsakem gospodinjs­tvu.

Tudi energenti bodo (sčasoma) cenejši

In kakšna je realna ocena? Centralne banke že nekaj časa menijo, da je trenutna visoka inflacija zgolj prehodni pojav in se bo že v naslednjem letu znižala nazaj proti ali celo pod dva odstotka. Ocena izhaja iz pričakovan­j, da se bo rast cen energentov in surovin prej ali slej umirila, pričakovan­a je nižja gospodarsk­a rast kot v lanskem letu ter postopna normalizac­ija dobavnih poti med podjetji oziroma gospodarst­vi.

Pričakovan­ja so povsem upravičena glede na pretekla surovinska in gospodarsk­a nihanja in prilagajan­ja. Edini vzorec, ki ga preteklost ne pozna, so pravzaprav s covidom pogojeni dobavni in proizvodni zastoji. Torej, če se kje centralne banke lahko najbolj motijo, se to lahko pri tem dejavniku. Toda ne glede na osnovne scenarije, ki jih imajo centralne banke na svojih mizah, se v določenih zahodnih centralnih bankah že čuti nekaj nelagodja glede inflacijsk­ih pritiskov.

Govorimo seveda o angleški centralni banki, za katero so se v zadnjih mesecih najhitreje dvignile špekulacij­e, in sicer da bo v manj kot letu dni vsaj trikrat dvignila ključno obrestno mero. Ali so ta pričakovan­ja upravičena, je še prezgodaj govoriti, vsekakor pa so imela določen vpliv tudi na ameriški in evropski obvezniški trg.

Nemške obveznice na psihološki meji

V takšnem okolju se je tudi nemški

bund spet znašel na donosnosti –0,1 odstotka, ki je v zadnjih dveh letih veljala za psihološko mejo. Torej spet smo na točki, ki bo odločilna za nadaljnji trend krivulj donosnosti obveznic. Glede na dejstvo, da imamo dolgoročna inflacijsk­a pričakovan­ja blizu zgodovinsk­o najvišjih nivojev, vsaj z vidika ZDA, ki veljajo za globalno orientacij­o, je vsekakor večja verjetnost, da se bodo ta ob znižani gospodarsk­i rasti prej ali slej znižala, kot tudi celotna krivulja donosnosti, kar se na dolgih delih krivulj že dogaja.

Pomemben člen pri tem je seveda še cena nate, ki sooblikuje inflacijsk­a pričakovan­ja, in takšen scenarij lahko dogajanje nekoliko zamakne oziroma prestavi, težko ga pa prepreči. Potem je tukaj še Fedov novembrski sestanek, na katerem bodo odločali o začetku zmanjševan­ja odkupov obveznic ( tapering). Dogodek bi utegnil imeti za posledico dodatno zvišanje krivulje donosnosti, če se oziramo na odziv trga po začetku

taperinga pri Bank of England in rekalibrac­ije Evropske centralne banke.

Vendar je treba vedeti, da tapering sicer zmanjša Fedovo povpraševa­je po obveznicah, a še ne pomeni nujno dviga obrestnih pričakovan­j. Zato bo predvsem ključno sporočilo, kako v Fedu vidijo dvige obrestnih mer. Če tu ne bo sporočene jasne indikacije, kot je na primer konec leta 2013 ni takratni predsednik Ben Bernanke, je nadaljnji dvig krivulje precej negotov. Centralni banki v EU in ZDA s svojo potrpežlji­vostjo dokazujeta, da sta se iz pretekle inančne krize precej naučili in da se inflacija težko trajno obdrži nad dvema odstotkoma. Bo v tem ciklu tokrat drugače?

 ?? Foto Cagla Gurdogan/Reuters ?? Energetski šok je z rastjo cen »osrečil« ves svet, a finančniki še vedno menijo, da se bodo razmere v nekaj mesecih stabilizir­ale.
Foto Cagla Gurdogan/Reuters Energetski šok je z rastjo cen »osrečil« ves svet, a finančniki še vedno menijo, da se bodo razmere v nekaj mesecih stabilizir­ale.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia